Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

misec paške soli

Predstavljen Misec paške soli: 'Za nas Pažane Solana je više od tvornice. Svi smo emotivno vezani...'

Autor: Antonia Vodan

04.09.2024. 16:42
Predstavljen Misec paške soli: 'Za nas Pažane Solana je više od tvornice. Svi smo emotivno vezani...'

Foto: ANDREJ BRAŠNJIĆ



U paškom Muzeju solarstva predstavljen je drugi po redu Misec paške soli, u organizaciji Solane Pag i Turističke zajednice Grada Paga. Manifestacija će trajati kroz cijeli rujan, a posjetiteljima će predstaviti najveća bogatstva otoka: preko soli, sira, vina i čipke, do manje poznatih lokalnih rukotvorina. 


– Mi drugu godinu zaredom provodimo projekt koji se zove Misec paške soli. Želja Solane Pag bila je da ustupi sve svoje resurse i da zajedno s Turističkom zajednicom i ostalim partnerima prezentiramo Pag i sve njegove vrijednosti te da kroz mjesec rujan, mjesec paške soli, ponudimo svim zainteresiranima brdo sadržaja. Imamo vina, sira, lokalnih proizvoda, otočnih kultura. Ako u rujnu niste bili na Pagu, niste bili nigdje, izjavio je Josip Ćapin, direktor Solane Pag. 


Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga istaknula je kako se radi o događaju koji prezentira sve paške proizvode, s posebnim naglaskom na one iza kojih stoje mali proizvođači.  – Ispred TZ Grada Paga mogu zaista biti sretna i zadovoljna što je Solana Pag prošle godine krenula sa Misecom Paške soli. U rujnu, kada imamo lijepo vrijeme i puno mogućnosti za ugošćavanje mnogobrojnih posjetitelja, ovakav sadržaj zaista je odličan jer u sebi sinkronizira sve ono što Pag ima. Osim gastro momenata, dakle hrane i soli, istaknula bih i naše male proizvođače koji su uključeni u naše aktivnosti i koji imaju prigodu prezentirati svoje proizvode, a posjetitelji s velikom radošću i oduševljenjem kupiti njihove proizvode koji ih podsjećaju na naš grad. Slobodno mogu reći da će biti sve manje kineskih suvenira, a sve više autohtonih suvenira koje Pag ima. Želim vas svih pozvati da sudjelujete u našem programu koji nudi edukativan, zabavan,  turistički, ali i kulturni sadržaj, kazala je Karavanić, dok je uime malih lokalnih proizvođača svoju zahvalu organizatorima uputila Željka Crljenkov Mihlin koja stoji iza brenda rukotvorina Namorana Art. 





Sir i sol su snažno povezani…


– Kao mali proizvođač, zahvalna sam Solani Pag što nas motiviraju, potiču i daju priliku da možemo izložiti svoje radove, pohvaliti se njima i prodati ih, rekla je Crljenkov Mihlin, dok je Ćapin naglasio kako su svi suveniri koji se mogu nabaviti u Muzeju solarstva i na webshopu Solane, isključivo paški domaći proizvodi koji se kao takvi trebaju cijeniti, čuvati i voljeti.  Uz sol, prepoznatljiv paški proizvod zasigurno je Paški sir, a o neodvojivoj vezi između ova dva otočna blaga govorila je Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga u Paškoj sirani.


– Ova manifestacija okuplja sve lokalne proizvođače i daje priliku posjetiteljima otoka Paga da vide ono najbolje što Pag nudi. Sir i sol snažno su povezani. Oni su dio naše tradicije, naše kulture. Paška sol zapravo je jedan od saveznika u proizvodnji Paškog sira. Naime, mi u jednom dijelu proizvodnje tek proizvedene kolutove sira uranjamo u slanu vodu, salamuru. Zbilja smo sretni što imamo jednu od glavnih sirovina u proizvodnji baš sa otoka Paga. Za nas Pažane Solana je više od tvornice. Gotovo da nema obitelji u kojoj nijedan član nije radio tamo. Svi smo nekako emotivno vezani za Solanu Pag, izjavila je Pernar Škunca. 


Što se tiče samog programa manifestacije, on se odvija svakoga petka u mjesecu rujnu, kada je moguće jutro provesti u poljima soli ili u obilasku stalne izložbe solarstva. Pripremaju se i degustacije vina, sira i čokolade sa solju. Uz to, održat će se radionica filcanja vune, sajam lokalnih proizvoda i večer klapske pjesme, a manifestaciju zatvara prezentacija proizvoda španjolske solane Bras del Port. Valja naglasiti kako je ulaz na sve događaje besplatan, što je više nego dovoljan poticaj svim zainteresiranima da istraže blaga koje ovaj jedinstveni otok krije iza svoje kamene vanjštine.