ponedjeljak, 2. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

boks

U Dragama održan 2. međunarodni boksački turnir

Autor: Portal ZL

02.09.2024. 19:26
U Dragama održan 2. međunarodni boksački turnir


U neponovljivom, jedinstvenom ambijentu uvale Dugovača u Dragama, u organizaciji Boksačkog kluba Ares Diabolik iz Zadra, te potporu Hrvatskog boksačkog saveza i Općine Pakoštane, održan je 2. međunarodni boksački turnir ‘HRVATSKI VITEZOVI’ (subota, 31. VIII. 2024.) u čast i spomen na sve hrvatske branitelje. U spektakularnoj boksačkoj i sportskoj noći za pamćenje, proglašeni su najbolji pojedinci poslije 19 sjajnih mečeva pred brojnim gledateljima i turistima, i do 2000 njih (a Drage broje manje od 1000 stanovnika), koji su pratili uzbudljive borbe do iza ponoći uz ring na otvorenom i mečeve naših mladih reprezentativaca protiv kvalitetnih predstavnika iz još šest država: BiH, Češke, Slovenije, Slovačke, Švicarske i Ukrajine.




Pehar za najboljeg boksača, Petru Krešimiru Kneževiću (Sveti Donat Zadar) dodijelio je glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač. Trofej za najboljeg tehničara Luki Bukviću (Ares Diabolik Zadar) uručio je Goran Kuvačić. prodekan Kineziološkog fakulteta u Splitu. Nagradu za najborbeniji par našem Gabrielu Debaniću (Leona Zagreb) za žestoki, vrhunski meč protiv reprezentativca Češke Karela Pliseka dodijelio je Bono Bošnjak, predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza.


Hrvatski reprezentativac do 71 kg, dvostruki seniorski i U-22 prvak, te najuspješniji zadarski boksač na međunarodnoj sceni Petar Krešimir Knežević (Sv. Donat Zadar) pod vodstvom trenera Marija Preskara, u svojim Dragama (jer ljeta provodi u samo 100-tinjak metara udaljenom apartmanu od ringa), zasluženo je primio pobjednički pehar za najboljeg boksača 2. ‘HRVATSKIH VITEZOVA‘ suverenim trijumfom nad odlično pripremljenim reprezentativcem Češke Pavelom Dundom.


Sjajni mečevi


Bivši prvak i reprezentativac u mlađim seniorima Luka Bukvić (Ares Diabolik Zadar) u seniorskom meču tehnički je dominirao protiv Slovaka Patrika Manducha za pehar najboljeg tehničara, a mladi prvak i reprezentativac Gabriel Debanić u višoj, poluteškoj kategoriji od svoje srednje, tri se runde srčano i bespoštedno borio protiv Čeha Karela Pliseka za nagradu najborbenijeg para večeri. Domaća publika s oduševljenjem je popratila sve mečeve i pobjede zadarskih i naših mladih boksača: kadeti Teo Gelić (Knin), Ivano Tur (Ares Diabolik), Armin Kan Fejzić (Metalac ZG) i Luka Buovac (Zadar), junior Ivan Bašić (Torcida Split), mlađi senior Ivano Skoblar (Zadar), te seniori: Ante Zebić (Pauk Split), Dino Lončar (Grom Split), Bruno Filipčić (Omega Zagreb), Gašper Munda (Torcida Split) i Patrick Plantić (Katran Zagreb).




Posebno su na dojmljiv način ostvarene pobjede mladih Zagrepčana – Bruno Filipčić neumoljivim je napadima i ekspresnim prekidom završio meč protiv suparnika iz Slovačke, a Patrick Plantić, za kraj čarobne večeri je nokautom srušio Slovaka Hrabinu, kao i nedavno domaćeg predstavnika na ‘Sarajevo Trophyju’ gdje je bio proglašen najboljim boksačem. Na najbolji način u Dragama predstavio se praktički debitant Dino Lončar iz splitskog Groma u teškoj kategoriji protiv Slovenca Martina Sterlea. Srčani mladi reprezentativac iz splitskog Groma Marijan Vujević bio je tragičar turnira – poslije dugih oporavaka od ozljeda i povratka u ring u Dragama, morao je prekinuti meč protiv Čeha Hlozeka zbog nove ozljede ramena koje mu se pomaknulo iz ležišta već u prvoj rundi, ali je hrabri Marijan svim snagama pokušao boksati do kraja. Slovenski torcidaš Gašper Munda pobijedio je u tri žestoke runde Dardanu Morinu iz BiH. a Čapljinac Zdenko Bule, dvostruki prvak Federacije BiH, u tri uzbudljive runde dobio je bodovnu prednost pred Ivanom Vukasovićem iz Torcide.


U ženskom pokaznom sparingu juniorka Lorena Horvat (Thor Bartolovec), prvakinja Europe i dvostruka viceprvakinja Europe u kadetkinjama i juniorkama, demonstrirala je snagu protiv mlade Ane Ljulj, seniorke Sesveta, koju je prisilila na prekid nakon tri brojanja. Čestitke svim pobjednicima i osvajačima trofeja, svim sudionicima, gostima i glavnim organizatorima iz Boksačkog kluba Ares Diabolik Zadar, Niki Marketinu i Vedranu Bajlu na nezaboravnoj boksačkoj noći u Dragama! Boksački spektakl u Dragama, najveći događaj ljeta u Općini Pakoštane, otvorio je predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza BONO BOŠNJAK, a glavni organizatori Niko Marketin , Vedran Bajlo i Viktorija Barešić (kćer legendarnog Mire Barešića iz Draga) , dodijelili su posebna priznanja onima koji su najviše doprinijeli uspješnoj organizaciji spektakla u čast hrvatskih branitelja i prekrasnoj promociji boksa u turističkoj destinaciji i novoj marini u Dragama kod Pakoštana.


Uvaženi gosti




Plakete su u ringu na svečanom otvorenju 2. ‘HRVATSKIH VITEZOVA’ primili:


Hrvoje Balen, direktor Ureda za programe sporta na lokalnoj razini Hrvatskog olimpijskog odbora.


Goran Kuvačić, prodekan Kineziološkog fakulteta u Splitu


Milivoj Kurtov, načelnik Općine Pakoštane


Zvonko Tubić, gl. tajnik Zagrebačkog boksačkog saveza


Jakov Vulin (Drage)


Posebni gost drugog, više nego uspješnog izdanja ‘HRVATSKIH VITEZOVA’ bio je Viorel Sima, izaslanik EUBC-a koji je poručio kako vjeruje da bi se spektakularni turnir u Dragama brzo mogao naći u kalendaru Europske boksačke federacije! Turnir ‘HRVATSKI VITEZOVI’ i novu pobjedu mlađeg brata Patricka došao je pogledati i Luka Plantić, olimpijac i naš najbolje rangirani profesionalni boksač, koji već sljedećeg vikenda brani svoj WBC Interkontinentalni pojas u Njemačkoj.


Spektakl u uvali Dugovača u Dragama uz brojne mještane i turiste nisu propustili brojni naši sportski i boksački djelatnici: Siniša Krajač (glavni tajnik HOO-a), Mario Žiger (dopredsjednik HBS-a i predsjednik Zagrebačkog boksačkog saveza), Hrvoje Marić (predsjednik Boksačkog saveza Zadarske županije), Milovan Rađen (Nadzorni odbor HBS-a), a turnir su uspješno vodili Dražen Kuhar (predsjednik Sudačke komisije HBS-a i tehnički delegat natjecanja), Naim Ramaj (stegovni sudac HBS-a) s ostalim našim renomiranim sucima Ivanom Votucom, Žarkom Mladinom, Ivonom Brnić, Bornom Rihtarićem… Događaj za dugo pamćenje i sve čestitke svim sudionicima, brojnim gostima i gledateljima, a posebno organizatorima iz Boksački klub Ares Diabolik Zadar!