Nakon što su otkazani subotnji treninzi, sada je pomaknut i cijeli program na ponedjeljak, 2. rujna.


Prvotno su paratriatlonske utrke u 11 kategorija, u jednoj od njih će nastupiti i hrvatski paraolimpijac Antonio Franko, bile podijeljene na nedjelju (1. rujna) i ponedjeljak (2. rujna).
Međutim, kako je u petak padala kiša, otkazan je subotnji trening, a sve su utrke trebale biti u nedjelju, 1. rujna. No, kiša je padala i u subotu, što je utjecalo na kvalitetu vode, pa je cijeli program prebačen na ponedjeljak.




“Nakon sastanka održanog 1. rujna u 3:30 ujutro na kojem su sudjelovali predstavnici Svjetskog triatlona, ​​Pariz 2024. te francuskih vlasti uključenih u praćenje stanja na Seini i vremena, donesena je odluka o pomicanju natjecanja u para triatlonu na 2. rujna,” objavili su organizatori.


“Najnovija ispitivanja pokazuju značajno smanjenje kvalitete vode u rijeci nakon kišnih epizoda posljednja dva dana,” dodaje se.


Natjecanje počinje kod mosta Pont Alexandre III, gdje će i završiti, a hrvatske boje u ponedjeljak će braniti Franko koji je na posljednjim POI u Tokiju bio peti.


“Ove odgode mi ne remete mir, sve je OK, spreman sam,” kazao je Franko kojem je do sada najbolji rezultat bila bronca sa SP-a prošle godine u Pontevedri, a ima i dvije bronce sa EP 2022. u poljskom Olsztynu, te 2019. u Valenciji.


Unatoč 1.4 milijarde eura vrijednim modernizacijama za poboljšanje pariških kanalizacijskih sustava i sustava za pročišćavanje vode, Seine još uvijek muče problemi onečišćenja.


Tijekom nedavnih Olimpijskih igara, također je bilo odgoda treninga i pomicanja utrka, ali su na koncu sva natjecanja održana.