“S našim glavnim strateškim partnerom SAD-om nastavljamo opremati, osnaživati naše oružane snage i pripremati ih za sve moguće buduće eventualne ugroze koje u ovom trenutku na globalnoj razini postoje”, poručio je hrvatski ministar obrane u Pragu gdje sudjeluje na globalnoj sigurnosnoj konferenciji GLOBSEC Forum.


Trenutno u Europi HIMARS imaju samo Ukrajina, Rumunjska i Poljska.




Prema priopćenju MORH-a, State Department odobrio je prodaju osam HIMARS-a (High Mobility Artillery Rocket Systems) u vrijednosti od 390 milijuna dolara, ali bi “bi cijena u konačnici bila do 300 milijuna dolara budući da je iznos od 390 milijuna dolara maksimalna procijenjena vrijednost”.


Hrvatsko ministarstvo obrane očekuje do kraja godine potpisivanje “Goverment-to-Goverment” sporazuma s američkom vladom o nabavi HIMARS-a M142.


“Odobrenje ove prodaje dokazuje da Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane kontinuirano i predano ulažu u modernizaciju i opremanje Oružanih snaga najmodernijom borbenom tehnologijom, a HIMARS M142 spada u moćan sustav velike vatrene moći”, ističe se u priopćenju MORH-a.


Anušić je, navodi se u priopćenju, poručio da vlada i ministarstvo obrane “kontinuirano ulažu u nove sposobnosti Hrvatske vojske”.


“Na taj način povećavamo i poboljšavamo sposobnosti Republike Hrvatske za odvraćanjem od bilo kakvih prijetnji i ugroza”, dodao je Anušić.


Pentagon je poručio kako prodaja HIMARS-a poboljšava sigurnost saveznice u okviru NATO-a, što ujedno ide u prilog američkoj vanjskoj politici i nacionalnoj sigurnosti, prenosi se u priopćenju MORH-a.