Subota, 31. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Memorijal Tomislav Knežević

Zadru dovoljna treća dionica protiv Kvarnera za finale sa Zabokom

Autor: Andrija Dešpoja

30.08.2024. 22:20
Zadru dovoljna treća dionica protiv Kvarnera za finale sa Zabokom

Foto: Zvonko Kucelin/KK Zadar



Po očekivanju službenu premijeru u predsezoni pred svojim navijačima košarkaši Zadra su odradili u pobjedničkom raspoloženju i tako se probili do finalnog okršaja Memorijalnog turnira Tomislav Knežević kontra Zaboka sutra od 20.15 sati. U polufinalu su igrači Danijela Jusupa imali na suprotnoj strani terena novopečenog premijerligaša Kvarner 2010 koji je predvođen Antom Nazorom na terenu i Marjanom Čakarunom na parketu pokazao da neće biti kanta za napucavanje u elitnom rangu hrvatske košarke u nadolazećoj sezoni. Držali su Riječani domaćina na konopcima kada se sagleda prvih 20 minuta igre, ali su onda očekivano pali pod pritiskom puno snažnije domaće momčadi koja je u ovaj okršaj ušla s tek deset igrača u zapisniku, jer su izvan stroja ostali nezaliječeni Lovro Mazalin i Tyler Wahl.



Riječani prijetili


To se i osjetilo na parketu, posebice u prvom poluvremenu kojim su uglavnom dominirali gosti. Početkom prve dionice Kvarner je pobjegao na sedam viška (7:14), a proslavili su se sa šest i pet ubačaja tamnoputi Sudanac Chudier Bille te Ivan Miličević. U domaćim redovima jedini je zabijao Mate Kalajžić, no kada mu se pridružio s pet poena u nizu Karlo Žganec na semaforu je zasvijetlilo izjednačenje (14:14). Ipak, nije taj zamah Jusupove momčadi označio i očekivani rezultatski bijeg jer su gosti preko Marjana Čakaruna održavali egal, dok je na drugoj strani svoj šaroliki napadački arsenal pokazao Krševan Klarica koji je vezao dugu dvicu i dvije trice za novo poravnanje koncem prve četvrtine (22:22). Nije se ni u drugih deset minuta Zadar uspio nametnuti kao veliki favorit, već je Nazorova momčad dobila novi uzlet preko Paola Marinellija čije su dvije trice zaredom ponovno natjerale Jusupa na reakciju. Pet plusa zakaparili su u tim trenucima Riječani (25:30), nakon čega se Zadrani uspijevaju dočepati preko Amara Gegića i Kalajžića jedne od rijetkih prednosti u prvom poluvremenu (36:34), da bi za kraj prvih dvadeset minuta Šime Lisica i Marin Đugum ostavili gostima izvjesnom nadu pred nastavak susreta (42:43).





Gegićeva simultanka


Ta nada u malo čudo za Nazorove momke ishlapila je već u trećoj četvrtini koju su Zadrani shvatili vrlo ozbiljno, posebno se to odnosi na najjaču kariku prijelaznog roka Gegića koji je upalio svoje motore i s nekoliko fenomenalnih poteza pokazao svoje šuterske kvalitete, a kada mu se pridružio i Žganec s ubačajem izvana Jusupova momčad se našla na najvećih dotad osam koševa plusa (60:52). A kako se bližio konac treće dionice tako je i prednost domaćina rasla, dosegnuvši debele dvoznamenkaste obrise (73:56) nakon novih ubačaja Gegića, Kalajžića i kapetana Marka Ramljaka. Stoga je završni čin ovog polufinalnog okršaja bio lišen ikakve neizvjesnosti, Zadar je priveo utakmicu kraju bez previše stresa, iako su se Riječani pet minuta prije završetka približili na devet koševa zaostatka (75:66). Listu strijelaca predvodio je Gegić s 26 ubačaja, a pravu podršku je bosanskohercegovački reprezentativac imao u Kalajžiću i Klarici koji su ubacili 19 i 16 koševa. Kod Kvarnera su prednjačili Čakarun i Lisica, s 13 i 12 poena.


Danijel Jusup, trener Zadra: Nisam baš zadovoljan, imamo dosta stvari za raditi. Ozljede su nas poremetile, s obzirom na to da su nam sva tri visoka igrača osim Žganeca u nekakvim ozljedama. Mazalin vuče ozljedu već desetak dana, Wahl se ozlijedio u utakmici protiv Oostendea. Nemamo neki koncept igre, teško igramo samo s vanjskim igračima. Slažem se da smo pokazali jednu želju i agresivnost.


ZADAR 87


KVARNER 74


(22:22, 20:21, 31:13, 14:18)


ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 500. Suci: Darijan Jančijev, Josip Modrić i Josip Strikić.


ZADAR: Dundović, Gilbert 7, Rebec 3, Ramljak 8, Klarica 16, Gegić 26, Proleta, Žganec 8, Kalajžić 19, Kos. Trener: Danijel Jusup.


KVARNER 2010: Čakarun 13, Marinelli 6, Bille 12, Jelenković 3, Vucić 5, Lisica 12, Matić, Smojver, Pepelar, Đugum 9, Miličević 8, Ogrizović 6. Trener: Ante Nazor.