Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

posjet ministara

Stanogradnja je dokaz da se život vraća u Benkovac

30.08.2024. 19:17
Stanogradnja je dokaz da se život vraća u Benkovac

Foto: Luka Jeličić



U sklopu posjeta Zadarskoj županiji, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u društvu ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, obišao je danas uz Obrovac i Poličnik, i Benkovac.




Nakon sastanaka s gradonačelnikom Benkovca Tomislavom Bulićem, na kojem je najvaljena energetska obnova lokalnog Doma zdravlja, položio je kamen temeljac za višestambenu zgradu s 20 stanova na području grada Benkovca.


Nova zgrada i sportski kompleks


Gradnja ove višestambene zgrade provodi se temeljem Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, a temeljem Programa međuresorne suradnje s jedinicama lokalne samouprave koji ima za cilj povećanje raspoloživog stambenog fonda i stambenog zbrinjavanja obitelji u potrebi.





Tomislav Bulić uime Grada Benkovca istaknuo je kako je početak gradnje sretan trenutak za buduće korisnike stanova.


– Prva je ovo nova zgrada izgrađena nakon Domovinskog rata, a ideja je stara nekoliko godina. Osigurali smo zemljište i komunalnu infrastrukturu, a država financiranje, jer zahtjevi su veliki – preko 150 korisnika.




Početak je ovo programa zbirnjavanja za brojne naše sugrađane. S 41 naseljem važno je pobrinuti se za sve žitelje koji nam gravitiraju i izaći im ususret kako bismo ih zadržali u ovom prostoru, poručio je Bulić.


Osim nove zgrade, u Benkovcu se uređuje i oplemenjuje lokalno sportsko igralište Barice u suradnji s LAG-om Laura, a igralište dječjeg vrtića “Maslina” već je uređeno.


– Nakon završetka “Intervencijskog plana” nastavljamo s daljnjim ulaganjima, poručio je Bulić, istaknuvši projekt autohtone dalmatinske kućice u sklopu Benkovačkog sajma u vrijednosti 1,2 milijuna eura.



Najam, otkup, darovanje


Ministar Bačić tako je naglasio kako je cilj ovog programa, koji je uveden 2019. godine povećati stambeni fond za obitelji u potrebi koje si zbog svojeg ekonomskog, zdravstvenog i socijalnog statusa ne mogu osigurati prikladan stan pa korisnici u ovakvim zgradama imaju status najmoprimaca.


– Dokaz je ovo da se život vraća u Benkovac. Kroz 14 mjeseci zemljište na kojem mi stojimo postat će novi dom za 20 benkovačkih obitelji, naglasio je Bačić, dodavši kako ugovorena vrijednost radova iznosi 3,4 milijuna eura. A plaćat će i cijenu najma od tek 36 centra po metru kvadratnom stana, što je 25 puta niže od tržišne cijene.


– Po završetku izgradnje ova zgrada i stanovi upisati će se kao vlasništvo Republike Hrvatske kojom upravlja i raspolaže naše ministarstvo, a s korisnicima stanova potpisat će se ugovori o najmu, s mogućnošću otkupa ili darovanja stanova koje će se provoditi prema kriterijima Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima.


Trenutno je u izradi Nacionalni plan stambene politike do 2030. godine, koji je u završnoj fazi izrade, poručio je Bačić. Njegov cilj je, naglasio je, definirati i osigurati pristupačno stanovanje za sve građane.



Energetska obnova


– Oko 115.000 stambenih jedinica prenamijenjeno je u poslovne prostore, a 230.000 stambenih prostora za turističku djelatnost, što je, zajedno s energetskom krizom uvelike utjecalo na rast cijena nekretnina i njihovu posljedičnu nepriuštivost velikoj većini naših sugrađana, istaknuo je Bačić.


Župan Božidar Longin je, pak, istaknuo kako ova zgrada nije samo skup građevinskog materijala i projekata; ona predstavlja zajedničku viziju i posvećenost izgradnji bolje budućnosti za sve stanovnike naše županije odnosno za rješavanje egzistencijalnog stambenog pitanja.


– Nakon Obrovca jedna od tema u Benkovcu je i energetska obnova, čija se važnost jasno očituje upravo na zgradi u Obrovcu, koja izgleda kao kompletno nova građevina s novim ulazima, krovom i stolarijom. Tako je 120 stanova sigurnije i ugodnije za život.


Energetska će se obnova u Benkovcu nastaviti potpunom energetskom obnovom zgrade Doma zdravlja.


Vrijednost ulaganja je 812 tisuća eura, najavio je Longin te dodao kako stambeno zbrinjavanje obitelji slabijeg imovinskog stanja i općenito onih koji si ne mogu svojim prihodima priuštiti kupnju stana, nije samo socijalna mjera, već temeljna moralna obveza.