Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

Memorijal Tomislav Knežević

Zadar večeras u Krešinoj dvorani protiv Kvarnera

Autor: Andrija Dešpoja

30.08.2024. 09:10
Zadar večeras u Krešinoj dvorani protiv Kvarnera

Foto: Mate Komina



Memorijalni turnir Tomislav Knežević četvrtu godinu zaredom ide u seniorskom formatu, a ovo ukupno 19. izdanje kojim se obilježava sjećanje na tragično preminulog nekadašnjeg košarkaša Zadra održat će se danas i sutra po prvi put od svog postojanja u dvorani Krešimira Ćosića. Uz dvostrukog branitelja trofeja domaći Zadar, ovogodišnji Knezov memorijal će uveličati još dvoje lanjskih sudionika, radi se o premijerligašima Šibenki i Kvarneru 2010, dok je umjesto Alkara koji je prošle godine zamijenio Split, uskočio Zabok. Danas su na rasporedu polufinalni okršaji pa će prvi na parket Krešinog doma od 18 sati istrčati Šibenka i Zabok, dok će od 20.30 sati koplja ukrstiti Zadar i novopečeni riječki premijerligaš koji u svojim redovima ima nekolicinu zadarskih igrača te ih s klupe predvodi Ante Nazor koji je u trima navratima bio kormilar kluba s Višnjika (2012.-2013, 2014.-2016., 2018.-2019.).



Pokusi s Oostendeom


Momčad Danijela Jusupa upisat će tako četvrti nastup u nizu na ovom tradicionalnom pripremnom turniru, a to će joj ujedno biti i službeno predstavljanje javnosti u praktički novom ruhu, jer je svlačionicu na Višnjiku napustilo čak osam igrača u odnosu na prethodnu sezonu i navijački puk u gradu košarke svakako željno iščekuje vidjeti što je to najtrofejniji zadarski trener sa svojim suradnicima uspio sklopiti pred sve bliži početak sezone koji ih očekuje 20. rujna kada se u okviru prvog kola ABA lige gostuje na parketu Cibone. Kao prvi lakmus-papir Jusupu su poslužile dvije trening utakmice, odigrane u ponedjeljak i srijedu protiv belgijskog prvaka Oostendea, no te utakmice su bile zatvorene za javnost i tek se putem rezultata i liste strijelaca moglo saznati nešto o obrisima novokomponiranog Zadra koji se sa sastavom Darija Gjergje našao na poravnatom omjeru u dvama pokusima. Prvi je otišao u korist Zadrana koji su pobijedili rezultatom 74:70, dok je posljednji okršaj pripao Oostendeu sa 78:74. Ono što je vidljivo iz šturih podataka s tih utakmica jest to da je Jusup kombinirao minutažu svojih igrača, s tim da u obje nije nastupio Lovro Mazalin, a jedinom konstantom se pokazala posljednje pristigla prinova bosanskohercegovački reprezentativac Amar Gegić koji je predvodio strijelce domaće momčadi sa 16 i 24 ubačaja.


Teške noge




A nakon nešto više od četiri tjedna tzv. bazičnih priprema najbolji sud o situaciji unutar svlačionice i na parketu mogao je dati jedan od senatora Jusupove momčadi Karlo Žganec koji je nešto slično prolazio i prethodne dvije godine, samo ga je ovog ljeta u svlačionici dočekalo tek tri poznata lica, ono kapetana Marka Ramljaka, mlađahnog Krševana Klarice te Mazalina koji se u Krešin dom vratio prošle godine.



– Krenuli smo još početkom kolovoza kao i svake godine do sad, ali je bitno da smo startali ranije od ostalih. Nova je momčad i trebat će nam više vremena da se uigramo, da se upoznamo i da se posloži sve na svoje mjesto. Prvi dio priprema je protekao u klasičnom trkačkom dijelu, nakon toga smo se orijentirali na tehnički dio i igru bez kontakta, tzv. pet na nula, dok nas sada očekuju pripremne utakmice. Noge su i dalje teške, nije to još onako kako bi trebalo biti, ali nadam se da će nam do početka sezone sve doći na svoje. Ono što sigurno mogu kazati jest to da ovaj novi Zadar neće biti toliko orijentiran na jednog igrača, kao što je to bilo na Luku prethodne dvije sezone, ima nas sada dovoljno i svatko od nas može nešto dati – istaknuo je Žganec koji usprkos teškim nogama željno iščekuje prve službene provjere na Knezovom memorijalu. Takve utakmice nimalo nisu lagane, no svakako ocrtavaju obrise onog što se odradilo u prijelaznom roku i svega što se odrađivalo u prvom dijelu priprema.


– Nastup na turniru u čast Kneza će nam biti čak treća i četvrta utakmica u ovom tjednu. I bez tih utakmica noge su nam još uvijek teške, ali će nam sigurno dobro doći da vidimo kakvo nam je stanje u momčadi. Radi se o kvalitetnom turniru koji nam je svake godine uvod u pripremne oglede, tako da će kako nama, tako i drugim momčadima, dobro doći. Nadamo se da ćemo te dvije utakmice, danas i sutra, dobro odraditi i imati koristi od njih – najavio je centar Zadra nastup na turniru na kojem se očekuje dobra posjeta s obzirom na to da se radi o prvom službenom predstavljanju momčadi za novu sezonu, a i zbog činjenice da je ulaz za oba dana turnira u Krešinom domu slobodan, a svi koju dođu danas i sutra u najveću zadarsku dvoranu moći će uživo vidjeti i novoobnovljeni parket koji je nakon temeljitog brušenja i lakiranja dobio novi sjaj i zaštitu.