Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

OTOČNA DESTINACIJA

Iduće godine otvorenje prvog hotela u Kalima

Autor: Nikolina Lucić

30.08.2024. 06:30
Iduće godine otvorenje prvog hotela u Kalima

Foto: Luka Jeličić



Jedna od omiljenih otočnih destinacija zadarskog arhipelaga – Kali, goste privlači ne samo zbog svoje blizine kopnu, već i bogate ribarske povijesti i tradicije, koja se kroz razne gastronomske festivale iz ljeta u ljeto sve bolje prezentira.




Kako nam je kazala Ina Kolega, direktorica Turističke zajednice općine Kali, tijekom srpnja i kolovoza u Kalima je bilo nešto manje od četiri tisuće gostiju i ostvareno je gotovo 34 tisuće noćenja.


Ribarska baština


– U srpnju smo bilježili blagi pad u dolascima i noćenjima, dok je kolovoz donio porast u dolascima i noćenja na prošlogodišnjem nivou. U konačnici možemo govoriti da je promet na prošlogodišnjem nivou, dodala je Kolega, naglasivši kako je na području općine registrirano 812 ležajeva koji se nalaze u privatnom smještaju, apartmanima i kućama za odmor.


– Kod nas se intenzivno ne grade novi smještajni kapaciteti, ali se povećava interes vlasnika objekata za bavljenje turizmom. Sljedeće godine očekujemo otvorenje prvog hotela u Kalima koji će raspolagati s 40-ak ležajeva i očekujemo niz pozitivnih učinaka na destinaciju, istaknula je Kolega.





Ljeto u Kalima tradicionalno je obilježeno poznatim gastronomskim manifestacijama – »Blue Fish Festivalom« i »Tunuarom – Kualjskim ribarskim noćima«, koji svake godine privlače sve veći broj posjetitelja.




»Tunuara« je jedinstvena manifestacija koja slavi bogatu ribarsku tradiciju i kulturnu baštinu Kali. Svake godine, ova fešta okuplja mještane i posjetitelje iz svih krajeva kako bi zajedno uživali u autentičnoj hrani, glazbi, i običajima koji su se generacijama sačuvali i prenosili.


Kaljani na fešti svake godine posjetiteljima predstavljaju svoj način života, pismu koju brižno njeguju i gastroužitke, a sve uz »prstohvat« umjetnosti i glazbe. Tema ovogodišnjeg festivala i pratećeg stručnog skupa o ribarstvu bila je očuvanje tradicionalnih ribarskih zajednica u koje se Kali, kao najribarskije mjesto zadarskog arhipelaga, itekako ubraja.


No, jačanje marikulturne proizvodnje u našoj regiji, tradicijsko ribarstvo stavlja pod upitnik. Svom srećom, Kaljani se svojski trude očuvati svoju ribarsku baštinu, kako kroz gastronomiju, tako i male ribarske obrte.


Poznate fešte


– Lipanj je obilježio sve posjećeniji »Blue Fish Festival«, srpanj tradicionalne »Kualjske ribarske noći – Tunuara«, a kolovoz fešta zaštitnika sv. Lovre i višednevni turnir ulične košarke »Streetball« Kali.



Osim većih događanja organizirali su se manji zabavni koncerti i kulturni programi, naglasila je Kolega.


»Blue Fish Festival«, pak, kroz inovativnu gastronomiju plavu ribu, vrijednu i zdravu namirnicu, ulovljenu od kualjskih ribara, a često zanemarenu, uz izuzetak tune, stavljaju u prvi plan i to s potpisom renomiranih domaćih chefova – Davida Skoke, Josipa Vrsaljka i Tomislava Karamarka.


Pritiska, kaže Kolega, kao u drugim obalnim destinacijama nema, ali svakako se osjeti sezonski pritisak većeg broja turističkih dolazaka.


– Mnogi žude za jesenskim mirom. Pritisak je na infrastrukturu, posebno je izražen problem parkiranja, poručila je Kolega, zaključivši kako rujan otvaraju koncertom duhovne glazbe u crkvi sv. Lovre.


– Očekujemo goste iz Praga, jedan od najboljih europskih muških zborova »Pueri Gaudentes« koji će nekoliko dana boraviti u Kalima, a osim koncerta kod nas predstavit će se i u Preku te u Mrljanama na otoku Pašmanu.


Naš poduzetan ugostitelj Marko Trešin tradicionalno sprema »Plivaricu«, zadnju feštu 14. rujna u uvali Batalaža, a nadam da će mu se pridružiti i ostali ugostitelji u vali s gastronomskom ponudom, zaključila je Kolega.