Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

Zadarski festival monodrame

Otvoren drugi Zadarski festival monodrame

Autor: Đurđa Baljak

29.08.2024. 14:22
Otvoren drugi Zadarski festival monodrame


Jučer je otvoren drugi »Zadarski festival monodrame« posvećen dragom kolegi, prijatelju i lutkaru Zlatku Košti. Na samom početku, ravnateljica Kazališta lutaka Zadar, Iris Pavić Tumpa, obratila se prepunoj dvorani kao domaćin festivala, pozdravivši članove Zlatkove obitelji, suprugu Miju i kćerku Teu. Također, zahvalila je Vinku Radovčiću, inicijatoru, organizatoru i selektoru festivala, kao I Domagoja Lindingera te sve ostale djelatnike koji su pridonijeli organizaciji.




– Ovogodišnji festival je posvećen divnom glumcu, dugogodišnjem prvaku, a nadasve divnom čovjeku – Zlatku Košti. On zasigurno nije očekivao da će se ovako nešto organizirati u njegovo ime, i mislim da baš zbog toga ovaj festival ima dodatnu vrijednost. Nadam se da ćete uživati s nama i da će naš grad postati još više kazališni jer mislim da još uvijek imamo prostora za rast u tom pogledu, kazala je, poručivši publici da uživa.


Nakon toga, moderatorica Tamara Šoletić predala je mikrofon idejnom začetniku i organizatoru festivala, Vinku Radovčiću, koji je izrazio svima dobrodošlicu te istaknuo ponovno kako je festival posvećen dragom prijatelju, glumcu, lutkaru, prvaku ovog kazališta – Zlatku Košti. Potom je kazao više o samom programu ovog devetodnevnog festivala koji donosi brojne monodrama.


“Ugrožena kazališna vrsta”


– Monodrame koje sam ove godine odabrao pokušat će otvoriti i, nadam se, potaknuti rasprave o brojnim pitanjima. Večeras gledamo »Visibaba« u izvedbi Lane Barić, koja će, između ostalog, govoriti o aktualnoj temi samoće. Monodrama »Mistero Buffo« će nas krikom pozvati da stanemo na pozornicu i damo glas malom čovjeku. Kroz Krležinu nedavno otkrivenu dramu o »Goya«, veliki Zijah A. Sokolović aktualizirat će bezvremenski odnos između umjetnika i vlasti. Lucija Barešić na poetičan način otvara društvena pitanja o kolektivnom strahu od smrti u predstavi »Final Act/Posljednji čin«.




U jednoj sceni njene predstave postavlja se pitanje – »Zašto ljudi za života grade visoke ograde i male stolove oko kojih se okupljaju?«. Kroz monodrama »Kontrabas« saznat ćemo zašto neki sjede, a neki stoje u zadnjem redu orkestra. Edouard Louis, jedan od najistaknutijih mladih europskih književnika, pomoći će nam da shvatimo tko ubija naše očeve i radničku klasu kroz predstavu »Tko je ubio mog oca«. Gledajući bezvremensku »Dugu« otkrit ćemo smiju li djevojčice igrati nogomet. Barun Munchaussen u predstavi “Pustolovine baruna Munchaussena” naučit će nas kako laži pretvoriti u maštu. Vesna Tominac Matačić će nam, predzadnji dan, kroz monodrama »Susjed« objasniti gdje je granica između stvarnosti i iluzije. Posljednjeg dana festivala imat ćemo premijeru predstave »Kuc! Kuc” Tko je tamo?«, gdje će publika moći odlučiti o životu ili smrti kazališnog kritičara.


Zadarski festival je endem, rijetka i ugrožena kazališna vrsta koja broji tek dvije godine, stoga ga trebamo pažljivo čuvati. Vi, kao publika, dolazite i time mu pridajete važnost, istaknuo je Radovčić. Uz to, dodao je da je festival održiv isključivo zbog volje i entuzijazma nekolicine ljudi, te da je otvoren prema novom, drugačijem, suvremenom i nekonvencionalnom. Festival ovisi o svojim pokroviteljima – Gradu Zadru, Ministarstvu kulture RH i Zadarskoj županiji, istaknuo je te dodao kako im je glavni cilj vratiti istinske vrijednosti kazališne umjetnosti i kazališta kroz prikaz kvalitetnih monodrama.




Foto


Otvoreno drugo izdanje Zadarskog festivala monodrame


avatar

Snimio: Zadarski festival monodrame


29.08.2024. 14:18





























Galerija

Foto: Zadarski festival monodrame


Izveden koncert


Radovčić je također naglasio da je ovo jedini kazališni festival u gradu koji dodjeljuje nagrade, nazvane po Zlatku Košti. Ovogodišnji stručni žiri čine predsjednica, mlada dramaturginja Antonela Tošić, Jadranka Svabuša, dramska producentica HNK-a Zadar, teatrologinja Ana Gospić Županović i glumica Anđela Ćurković Petković, lutkarica.


Moderatorica Tamara Šoletić podijelila je nekoliko informacija o prvoj predstavi na programu, monodrami »Visibaba«, autorskom projektu Sanje Milardović i Ivane Barić, u produkciji ITD kazališta Zagreb. Redateljica predstave je Sanja Milardović, a igra Lana Barić. Nakon izvedbe, u kojoj je Lana na duhovit način prikazala teške teme, nasmijavši i potaknuvši publiku na razmišljanje, Lovre Lekaj je izveo koncert pod naslovom »Concert for a Different Chair« u dvorištu ispred Kazališta lutaka Zadar. Publika je, kao i nakon svake sljedeće predstave, imala priliku ocijeniti izvedbu na skali od jedan do pet i ubaciti svoje ocjene u predviđenu kutiju. Na kraju festivala, prema izboru publike, bit će proglašena najbolja monodrama.