Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

RADIONICE

Završna prezentacija uradaka radionica ZOF-a kao uvertira u festival

Autor: Nikolina Lucić

29.08.2024. 13:22
Završna prezentacija uradaka radionica ZOF-a kao uvertira u festival

Foto: ZOF



Završnom prezentacijom uradaka šestih kreativnih radionica Zadar Organ Festivala završio je ciklus kreativno-edukativnih radionica za najmlađe kao tradicionalna uvertira u ovaj jedinstveni zadarski glazbeni festival. Radionice su u Glazbenu školu »Blagoje Bersa« privukle 40 sudionika različitih uzrasta koji su istraživali glazbu, kazališnu i likovnu umjetnost. Orgulje su bile u središtu svih aktivnosti, naglašavajući njihovu povezanost s raznim oblicima umjetničkog izražavanja. Radionice su ponovno objedinile glazbenu, likovnu i kazališnu umjetnost, a polaznici su imali priliku upoznati orgulje te saznati nešto više o povijesti i značajkama tog instrumenta velikih mogućnosti. Sve nam je detalje o radionicama koje označavaju kraj ljeta ususret šestom izdanju ZOF-a kazala Tea Kulaš, idejna začetnica i voditeljica Festivala.


Ljetna tradicija


Kraljica instrumenata – kako se orgulje često nazivaju – već je prvog dana programa zaista oduševila sve polaznike i inspirirala njihove daljnje kreativne izričaje. Nakon zajedničke prezentacije, svi su polaznici pobliže mogli upoznati instrument kroz nizozemski izum »OrgelKids«, poznat i kao »Do« orgulje.


– Ovaj jedinstveni set sadrži sve dijelove potrebne za izgradnju pravih, funkcionalnih mehaničkih orgulja. Ovo je njegovo drugo pojavljivanje u Hrvatskoj, nakon lanjskog premijernog u sklopu programa ovog festivala. Polaznici su surađivali na raznim zadacima, od izrade okvira do sortiranja mijeha, zračnica, svirala i tipki, a potom i sviranja, kazala je na početku Kulaš, dodavši kako je sastavljeni instrument poslužio kao izvrstan dodatak individualnim satovima orgulja i komorne glazbe, te je postao i dio završne prezentacije.




– Na likovnim radionicama, pod vodstvom slikarice Mirte Boban, polaznici su istraživali različite tehnike i medije kroz niz pomno osmišljenih zadataka. Inspirirani orguljama i njihovim motivima, izražavali su se kroz slikanje na platnu, rad s ugljenom, akrilnim bojama, temperama, kolažom, flomasterima, kredama i drugim materijalima. Također su se upoznali s fraktalima, koji se često koriste u terapeutske svrhe, te su kroz elemente poput rozeta – prisutnih u crkvama gdje se orgulje najčešće nalaze – vježbali simetriju i sklad, poručila je Kulaš.


Pored niza koncerata i događanja koja su rezervirana za rujan, uvod u izvedbeni dio Festivala od njegovog samog začetka čine već tradicionalne kreativne radionice za djecu i mlade. Budući da je ZOF temeljen na interdisciplinarnom pristupu, taj se princip reflektira i na programe za djecu i mlade.


U zagrljaju umjetnosti


Konkretno, riječ je o programima na kojem djeca i mladi mogu istraživati svoju kreativnost putem glazbe, likovnosti i glume, a tu su i drugi instrumentalisti koji će imati priliku zasvirati uz orgulje i otkriti čari komornog muziciranja.


S obzirom na to da u osnovnim glazbenim školama u Hrvatskoj još uvijek nema formalnog programa za učenje sviranja orgulja – a i u srednjima je rijetkost – ove radionice pružaju vrijednu priliku djeci i mladima da se upoznaju s ovim posebnim instrumentom.


– Polaznici su i ove godine otkrivali svijet kazališta koji je pun iznenađenja i uzbuđenja, oživili svoju stvaralačku maštu i oslobodili junaka ili junakinju u sebi. Kazališne radionice je vodila naša poznata zadarska glumica i pripovjedačica Sanja Grgina. Polaznici su kroz brojne vježbe oslobodili svoju stvaralačku maštu i upoznali kazališni svijet pun iznenađenja i različitih emocija. Kroz dramske igre, improvizacije i pantomimu, polaznici su učili kako izraziti osjećaje, uskladiti govor i pokret, naučiti zadani tekst i pritom zadržati koncentraciju, dodala je Kulaš. Za završnu prezentaciju, utjelovili su likove iz Šume Striborove, ali i samu autoricu Ivanu Brlić Mažuranić, potom Ivicu i Maricu, Romea i Juliju, Mona Lisu, Zlatokosu, Pipi i njezine prijatelje. Sve ih je pratila orguljaška improvizacija jedne od polaznica glazbenih radionica.


– Završna prezentacija »U zagrljaju umjetnosti« demonstrirala je volju, talent, zanos i ushićenje, uporan rad i ljubav prema umjetnosti. Sve izričaje obilježili su i motivi orgulja, čime je željen dijalog orgulja s različitim umjetničkim izričajima uspješno ostvaren. Zadar Organ Festival i ove godine ponosno stoji iza svoje misije širenja umjetničkih horizonata, populariziranja orgulja i nesebičnog dijeljenja znanja, zaključila je Kulaš.