Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

ZIMNICA

Rajčica za šalšu glavna zvijezda tržnice na Relji

Autor: Nina Vigan

29.08.2024. 07:30
Rajčica za šalšu glavna zvijezda tržnice na Relji

Foto: MISLAV KLANAC



»Zacrvenili su se u dva dana, a onda su izgorili«, kratak je opis situacije s rajčicama ove sezone. Kako se bliži kraj kolovoza, tako mnogi započinju s pripremom zimnice. U našim krajevima, najčešće se radi kako je zovu »konšerva« ili, pak, »šalša« od lijepih crvenih rajčica, »sataraš« ili »đuveč«.




Baš zato smo se uputili na tržnicu, kako bismo saznali koliko naši sugrađani vole riskirati za pravu domaću, mirisnu, crvenu zimnicu.


Sušna sezona


Odmah na početku, naša sugovornica Seka Lena Gregov kazala nam je da zimnica mora uspjeti, uvijek.


– Ne može ne uspjeti, nema bacanja. Uvijek se nešto može popraviti, malo dodaš nešto i sve bude u redu. Ja vam ne pravim previše toga, preko godine imamo uvijek toga. U vrtu imam svoje vlastito povrće, a to što mi fali kupim na tržnici. Ova godina je tužna, sve je suho. Nema ni krumpira, ni pomidora, godinu dana nije bilo prave kiše. Što ćemo imati? Ništa! Inače, uvijek radim za zimu nešto, ovisi što mi dođe, od čega je sezona. Ja sam prava domaćica, volim raditi, volim imati i uvijek nešto radim. Doduše, sad ću malo čekati da cijena padne, kazala nam je Gregov, a mi smo upitali prodavačicu Maru kad se može očekivati neko sniženje.




– Teško je to predvidjeti, vidite i sami kakvo je vrijeme. Iako, nije bila loša godina s obzirom na vrućinu. Dosta je toga izgorjelo od ove prve ture koja se posadila, a sad imamo šljivare od druge ture. Vremenske prilike će odrediti cijenu, a isto tako ovisi i o potražnji i o tome koliko ima robe na polju. Dosta je i smrdljivi martin oštetio, osim ako netko prska, kazala nam je Mara pokazujući tragove nametnika na rajčicama koje ona uzgaja. Napomenula nam je da su i takvi primjerci zdravi, iskoristivi za šalšu.


– Kod mene je pomidor 2 eura, a negdje je i više. Jutros su mi žene rekle da je u gradu 3 eura. Ja sam zeleni fažol prodavala za 6, a tamo je 10 eura. U svakom slučaju, svaki dan mi kupci naručuju po kašete pomidora. Evo i za sutra imam deset kila šljivara, oni su za šalšu najbolji, a za danas imam 15 kg. Kad mi kupci naručuju ovako po više kilograma, spustim cijenu s 2 eura na 1,50 eura, kazala nam je Mara, a naš sljedeći sugovornik, također prodavač, drži cijenu od 2 eura po kilogramu.




– Cijena je nešto i skočila u odnosu na prošlu godinu, a ako netko naruči više obavezno spustim cijenu, govorio nam je naš prodavač u trenutku dok nam je prilazila jedna od njegovih stalnih mušterija. Zgodno, da ju upitamo planira li praviti šalšu ili kakvu drugu zimnicu.


Seka Lena Gregov


Jeftinije stalnim kupcima


– Ma ja sam vam to već napravila, i to koliko puta! Kroz ljeto vam ja pravim, nema kod mene u zadnji čas. Kupim po par kilograma pomidora, napravim, potrošim i tako to ide. Za zimu si napravim pet, šest tegli. Znate, nemam ja to gdje držati, živim u stanu i nema mista za puno skladištenja, kazala nam je Vjeka dodavši da joj i cijena bude ok, pogotovo jer joj naš sugovornik uvijek lijepo spusti cijenu jer ju, kako nam kaže, cijeni kao stalnu mušteriju.


Dok je obilazila štandove, Tanja je s nama malo popričala o običaju spremanja zimnice, koju ona ne sprema onako klasično pred kraj ljeta.


– Ja stalno pravim šalšu, al onako u hodu. Kod mene nema tipične zimnice. Sve što spremimo, skoro odmah i potrošimo. Kod nas u Dalmaciji, više se prave one konšerve, kako ju zovu, čisti pomidor u staklenkama. Ja ti to ne pravim, nego pravu šalšu, točnije malo kapule, paprike, pomidora, malo zgusnem i kasnije mi to služi za temeljac za neka druga jela. To mi brzo i potrošimo, ali ove godine razmišljam o pravljenju ajvara, kazala nam je Tanja, a mi smo napravili đir po bogatim štandovima, gdje je cijena rajčica bila u rasponu od 1,50 do 2 eura. U svakom slučaju, tko misli praviti zimnicu, bolje da požuri. Vremenske prilike nisu naklonjene povrću.


Vjeka