Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

KNJIGA

Predstavljena knjiga Bože Došena “Običajnik don Hinka Brnetića”

Autor: Portal ZL

28.08.2024. 17:13
Predstavljena knjiga Bože Došena “Običajnik don Hinka Brnetića”


U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zadru i Župe rođenja BDM na Silbi,  u Prizmićevu dvoru na Silbi, 24. kolovoza predstavljena  je  knjiga Bože Došena: “Običajnik don Hinka Brnetića”. Okupljene je pozdravio don Slavko Ivoš, župnik Župe rođenja BDM na Silbi, izrazivši veliku radost što se knjiga predstavlja u Silbi, gdje je don Hinko rođen i pokopan. U ime drugog organizatora, Ogranka Matice hrvatske u Zadru pozdravio je  dr. sc. Radomir Jurić. On je, kao recenzent knjige,  rekao i nekoliko riječi o njenom sadržaju. Na postojanje  profesora Došena  “Običajnika” upozorio  je don Ivan Mustać, župnik u Biogradu. Uručio mu ga je sa željom da ga se transliterira. Autor je to učinio uz potporu dr. sc. don Pave Kera, tadašnjega ravnatelja Stalne izložbe crkvene umjetnosti.




Don Hinko Brnetić, rođen u Silbi, bio je župnik u Biogradu od 1902. do 1913. godine. “Običajnik” je njegovo izvorno svjedočanstvo vezano za tadašnje mjesto. Bili su to, očito, naputci njegovu nasljedniku te značajne župe Zadarske nadbiskupije. Kroz manja poglavlja don Hinko piše o manama, kripostima, običajima Božjih službi, blagdanima kroz godinu, pristojbama i taksama, pravima i dužnostima, hodočašću svetištu sv. Šime, crkovinarstvu, korizmenim propovjednicima, župnoj crkvi, remetama, samom Biogradu i župnicima Biograda prema Bianchiju.  Recenziju izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića pročitala je Anica Serdarević, voditeljica programa.


U njegovom je tekstu naglašeno kako, iako oštar u opaskama,  Brnetić ne ide protiv povjerenoga naroda, nego izražava svećeničko žaljenje – žal dobroga pastira – zbog svega što je ljude onoga vremena odvlačilo do Boga i jedne od drugih. Uz to, podatci koje je župnik Brnetić zapisao mogu poslužiti kao motivacija za komparativnu studiju pastoralnih pregnuća jednoga župnika početkom 20. stoljeća s modernim vremenom te utvrditi jesu li ljudi na opisanome prostoru nadišli duhovne, moralne, tjelesne i ine izazove, koje je biogradski župnik naveo. Prof. dr. sc. Ivica Vigato, također Silbenjanin i urednik ove knjige,   govorio je o don Hinku i Silbi iz don Hinkova vremena. Na kraju se prisutnima obratio  Božo Došen, prof., autor, zahvalivši svima koji su pomogli da knjiga bude objavljena. Knjiga je objavljena 2024. godine u nakladništvu Nadžupnog ureda svete Stošije u Biogradu i Župnog ureda svetoga Ivana Krstitelja na Kosi u Biogradu, uz sunakladništvo Ogranka Matice hrvatske u Zadru. U ovoj prigodi sjetili smo se i naše nedavno preminule članice profesorice Teodore Vigato, koja je pokopana na Silbi.