Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

jako su ljuti

U Srbiji bijesni zbog presude zadarskog suda pjevačima koji su pjevali četničke pjesme. Oglasio se i premijer

Autor: K.E.

28.08.2024. 11:51
U Srbiji bijesni zbog presude zadarskog suda pjevačima koji su pjevali četničke pjesme. Oglasio se i premijer

Foto: Žegarski susreti



Pet dana nakon što smo objavili kako su dvojica pjevača krajiške grupe Jandrino jato odlukom Općinskog suda u Zadru kažnjeni novčanom kaznom zbog pjevanja pjesama koji veličaju Krajinu i četništvo, oglasili su se srpski medji.




Očekivano, izrazito su ljuti zbog presude, a ovu već sad staru vijest plasirali kao “nastavak hrvatskog progona Srba” i veliki skandal. Tvrde i da “zvanični Zagreb želi da se spriječi da se Srbi u Hrvatskoj okupljaju” i ponovno spominju uhićenje i zatvaranje Nemanje Berića, kojeg nazivaju “uglednim advokatom”.


O svemu se oglasio čak i srpski premijer Miloš Vučević koji dijeli ljutnju srpskih medija.


– Šalju nam signal da čudna pravila i vrijednosti vrijede u EU. I čini mi se potpuno suprotno od onoga kako mi razumijemo pravila i vrijednosti EU. Ovo je direktno kršenje elementarnih ljudskih prava, ali to traje u kontinuitetu, rekao je za Tanjug Vučević.




Nakon natpisa srpskih medija javili su se i sami pjevači.


– Mi smo protiv svih zabrana, a nas desetak je već osuđeno u Hrvatskoj. Mi smo protiv svega toga. Treba pustiti ljude da pjevaju, naše pjesme nikoga ne vrijeđaju, nijedna riječ ne vrijeđa ni Hrvatsku, ni Hrvate, ni bilo koga drugoga, rekao je za ATV Damir Damjanić iz Jandrinog jata.




Podsjetimo, pjevači su osuđeni na novčane kazne, budući da su kao članovi pjevačke skupine Jandrino jato na javnom mjestu izvodili, odnosno pjevali pjesme koje su posvećene i u svom tekstu veličaju i slave tzv. Republiku Srpsku Krajinu, pripadnike njenih oružanih pokreta, ali i pripadnike četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata.


Tako su 14. kolovoza 2022. u Mrkonjić Gradu na javnoj priredbi izvodili pjesmu pod nazivom »Jovan Dalmatinac« o poginulom vojniku tzv. Republike Srpske Krajine, zatim 25. kolovoza 2022. u mjestu Borkovići na javnoj priredbi izvodili pjesmu »Marširala kralja Petra garda« pjevajući tekst »Boj se bije za slobodu krajine Knina«, što ne odgovara originalu pjesme, a isti tekst izvodili su i 15. rujna 2023. u mjestu Debeljac.