Hrvatska liga za hipertenziju kroz ovakve akcije nastoji povećati zdravstvenu pismenost i svijest o važnosti redovitog praćenja zdravstvenih pokazatelja, kao što su krvni tlak, kolesterol i šećer.


“Lov na Tihog ubojicu“ provodi se već četvrtu godinu za redom te je dio šire inicijative “Zdravlje na otocima”, zbog slabije dostupnosti zdravstvene skrbi na tim područjima.




“Inicijalni plan za ovu godinu bio je Dugi otok i zadarski arhipelag, ali smo se odlučili za Benkovac nakon informacije da ovdje trenutno postoji problem zbog kojih ne funkcioniraju  ordinacije primarne zdravstvene zaštite”, objašnjavaju iz Lige.


Tim sastavljen od mladih liječnika, medicinskih sestara, studenata medicine i kineziologije, provest će s osobljem benkovačkog Doma zdravlja i drugim stručnjacima preventivne preglede usmjerene na kardio-reno-metaboličko zdravlje lokalnog stanovništva.


Preko 400 stanovnika već se prijavilo za preglede, kojima će biti mjereni krvni i centralni tlak, određivana biološka starost krvnih žila, EKG-a i metabolička mjerenja.  Iz uzoraka krvi i mokraće analizirat će se svi čimbenici rizika za kardio-reno-metaboličko zdravlje, uključujući razinu masnoća, šećera, mokraćne kiseline i kreatinina.


Tijekom pregleda zdravstveno osoblje će prikupljati podatke o zdravstvenom stanju, korištenju lijekova i životnim navikama pacijenata. Istovremeno, pacijenti će biti educirani o važnosti zdravog načina života, redovitom uzimanju lijekova te pravilnom mjerenju krvnog tlaka.


Rezultati svih pregleda bit će dostupni zdravstvenim radnicima Doma zdravlja u Benkovcu kako bi ih nadležni liječnici mogli koristiti u redovnom radu.


Liga će osigurati dodatnu medicinsku obradu i skrb za sve pacijente kod kojih se ustanovi potreba za daljnjim liječenjem, stoji u priopćenju.


Uz akciju „Lov na Tihog ubojicu“ koji je organizirana pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, uz podršku Ministarstva zdravstva, Liga provodi i dvije dodatne inicijative, „70/26“ i „Znaš li svoj broj?“, usmjerene na smanjenje arterijske hipertenzije i podizanje svijesti o važnosti praćenja ključnih zdravstvenih parametara.