ponedjeljak, 26. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

DHMZ

Vrućina će ipak malo popustiti, evo što nas čeka u sljedećim danima

Autor: P. N.

26.08.2024. 10:00
Vrućina će ipak malo popustiti, evo što nas čeka u sljedećim danima

Foto: Luka Jeličić



U novome tjednu većinom sunčano, ali manje vruće, te nestabilnije, osobito u utorak i srijedu uz lokalne pljuskove i grmljavinu. Na Jadranu ponegdje jaka bura, piše HRT.


Vrućina će malo popustiti


“U ponedjeljak na istoku Hrvatske pretežno sunčano i vruće, ali uz popodnevnu temperaturu ipak malo nižu nego što je bila za vikend. Povremeno će puhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.


Sjeverni i sjeveroistočni vjetar puhat će u središnjoj Hrvatskoj pa će dnevna vrućina malo popustiti – najviša temperatura zraka bit će od 28 do 31 °C. Prevladavat će sunčano, povremeno i mjestimice uz umjerenu naoblaku.




I na zapadu većinom sunčano, ali osobito u Lici poslijepodne može biti ponekog pljuska. Puhat će umjeren sjeveroistočnjak, a na sjevernom Jadranu bura, u prvom dijelu dana podno Velebita i jaka s olujnim udarima, pa će i more u Velebitskom kanalu prolazno biti valovito. Najviša temperatura zraka od 27 do 29 °C u Gorskoj Hrvatskoj, a na obali i otocima do 34 °C, nakon ponegdje i vrlo tople noći.


U Dalmaciji uglavnom sunčano, popodne samo lokalno u unutrašnjosti postoji mala vjerojatno za poneki pljusak. Danju vruće, a noću često vrlo toplo pa je na snazi i narančasto upozorenje za toplinski val. Nakon umjerene bure, popodne mjestimice sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.


Sjeverozapadnog i jugozapadnog vjetra poslijepodne će biti i na sunčanom krajnjem jugu Hrvatske, a prije toga slaba do umjerena bura. Uz upozorenje na vrućinu koja može utjecati na zdravlje najviša temperatura zraka bit će od 33 do 37 °C, a najniža većinom od 22 do 27 °C.”


Nestabilnije


“Nakon utorka temperatura na Jadranu malo niža, bura će oslabjeti, ali nastavlja se većinom sunčano i vruće vrijeme. Uz više oblaka, osobito u utorak moguć je poneki pljusak, ponajprije na dalmatinskoj obali.


I na kopnu će prevladavati sunčano uz popodnevnu temperaturu često oko 30 °C. No, neće biti posve stabilno, pri čemu su lokalni pljuskovi s grmljavinom najvjerojatniji u utorak popodne, a već ujutro u središnjoj Hrvatskoj može pasti malo kiše.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.