ponedjeljak, 26. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

Sjećanje na Dražena

Ramljak i Mazalin između dva ovna na brvnu

Autor: Andrija Dešpoja

26.08.2024. 09:01
Ramljak i Mazalin između dva ovna na brvnu

Foto: Mate Komina



Tko je ovdje lud, zasigurno je bilo pitanje koje se vrzmalo tijekom proteklog vikenda po glavama većine pratitelja zbivanja u hrvatskoj košarci, a posebno su se to pitali simpatizeri kluba s Višnjika koji nisu mogli ostati imuni na novu frontu koja je otvorena na relaciji KK Zadar – HKS, iako se u ovom tzv. suprotnom taboru najviše istaknula osoba koja trenutačno nema nikakve veze s krovnom hrvatskom košarkaškom organizacijom, radi se o Aleksandru Aci Petroviću. Povod novim otrovnim strelicama na spomenutoj relaciji koje su pljuštale tijekom subote, i putem društvenih mreža, i posredstvom priopćenja, bilo je to što KK Zadar ne želi pustiti dvojicu svojih igrača, Marka Ramljaka i Lovru Mazalina, na revijalnu utakmicu pod nazivom »Sjećanje na Dražena« koja se održava 5. rujna u Zagrebu. Ta odbijenica proizvela je kod nekadašnjeg izbornika reprezentacije Hrvatske i trenera Zadra u razdoblju od 2007. do 2008. godine, revolt koji je isplivao na površinu optužbama da je klub s Višnjika pod vodstvom trenera Danijela Jusupa sabotirao nastup svojih košarkaša na ovoj utakmici kojom će se obilježiti 60. rođendan prerano preminule hrvatske košarkaške legende Dražena Petrovića. Nije trebalo proći dugo vremena da se taj, kako će ga u svom odgovoru-priopćenju nazvati KK Zadar, tendenciozan istup Ace pretvori u veliku grudu snijega koja se opasno zakotrljala i tako bacila veliko ruglo na ponos grada košarke, s posljedičnim »valjanjem u blatu« kako od strane domaćih zadarskih medija, tako i od svih najčitanijih nacionalnih internetskih portala.


Danijel Jusup (KK Zadar)


Izazivanje sukoba




Stoga nimalo ne čudi da je javnost s obzirom na senzibilitet prema velikom Draženu i njegovom nemjerljivom doprinosu za ne samo hrvatsku, već europsku i svjetsku košarku stala na stranu obitelji Petrović koja je i organizator ovog spektakla u Zagrebu, te se sigurno našla uvrijeđenom da se netko usudio odbiti poziv, no priopćenje koje je uslijedilo u rekordnom roku s Višnjika oslanjalo se na to da službenog poziva adresiranog na KK Zadar od strane obitelji Petrović nije ni bilo, već da su igrači kontaktirani privatno, i to telefonski. Unatoč svemu, stoji dalje u priopćenju, klub se očitovao i objasnio kako se već ranije, prije nego što su stigli privatni pozivi njegovim igračima, dogovorilo sudjelovanje na pripremnom turniru u austrijskom Oberwartu koji je zakazan za 6. i 7. rujna. Kao aktualni prvak Hrvatske, Zadar je obećao organizatorima dolazak u najjačem sastavu jer je ovaj turnir važan dio priprema za sezonu u kojoj momčad ponovno očekuje gotovo 80 natjecateljskih utakmica. Oštro pero priopćenja još više je potom zaoštreno u sljedećem pasusu u kojem se direktno proziva Aleksandra Petrovića za stvaranje tenzija, a to je napravio tako što je činjenicu da na utakmicu kao gosta nije pozvao trenera Zadra Danijela Jusupa iskoristio za napad na aktualnog prvaka Hrvatske i pobjednika Kupa Krešimir Ćosić. Štoviše, Petrović kao organizator nije pozvao nikoga iz KK Zadar, a potom je u dopisivanju s korisnicima na društvenoj mreži X, kada mu je zamjereno nepozivanje Jusupa, otvorio frontu u kojoj sam ne sudjeluje, već izaziva sukob na relaciji KK Zadar – reprezentacija.



Službeni poziv


Naravno, prepucavanju tu nije bio ni blizu kraj, pa je na servisu ponovno bio Aco koji je uzvratio screenshotom službenog e-maila sportskog direktora Zadra Denisa Pleslića koji je Hrvatskom košarkaškom savezu tj. team manageru reprezentacije Igoru Kolariću potvrdio kako njihovi igrači nisu u mogućnosti doći na revijalnu utakmicu zbog obveza s klubom na turniru u Austriji. No, zanimljivo, nije objavio screenshot poslanog službenog upita od strane HKS-a, a razlog je taj što tog e-maila nije ni bilo. Službeni poziv da je upućen sigurno bi bio i objavljen te bi se time uhvatilo KK Zadar u laži, čime bi se onda i potvrdile sve raširenije objede da se klub s Višnjika namjerno inati metropoli, HKS-u, reprezentaciji…, ali ovako je sve ostalo na prepucavanju koje nedvojbeno najmanje ide u prilog Zadru i njegovoj časti. Jer, bez obzira koliko se obitelj Petrović nije držala protokola, pa je »zaboravila« uputiti službeni poziv klubu za Ramljaka i Mazalina, te bez obzira na to što je u tom terminu već dogovoren »iznimno bitan« pripremni turnir u Austriji, to nije bio razlog da se ne napravi ustupak i pronađe način da se dvoje igrača Zadra ipak nekako pojave u Zagrebu na utakmici koja se igra u čast iznimnog velikana, što je zasigurno bio Dražen Petrović. To je nešto što bi svaki klub trebao napraviti, a napravili su svi ostali koji su dopustili nastup svojim igračima (među njima i Real Madrid). Sumnjamo da bi se u slučaju puštanja Ramljaka i Mazalina dogodio nekakav revolucionarni poremećaj u taktičko-tehničkom uigravanju Jusupove momčadi za novu sezonu kao što se sigurno ne bi poremetila i tzv. kemija u svlačionici. A kao dokaz tvrdoće 63-godišnjeg trenera Zadra koji ga u jednu ruku abolira od često plasirane priče u medijima da ne pušta igrače zbog svog izraženog ega i animoziteta prema Sesaru, Aci ili pak Savezu jest lanjski slučaj s revijalnom utakmicom između Zadra i Sveučilišta Brigham Young na kojem je svojevremeno neizbrisiv trag ostavio Krešimir Ćosić. Tada je Jusup kategorički bio protiv odigravanja te utakmice, jer poznato je da u pripremnom razdoblju nikad ne igra tijekom kolovoza i takve utakmice smatra velikom opasnošću za ozljede, no na kraju je, na tešku muku, pristao na okršaj s BYU-om i tako zapravo »spasio« klub od velike bruke.


Ni kriv ni dužan




Zaključak, koliko god se on mnogima ne sviđao, je taj da je Jusup prvenstveno principijelan u provođenju svojih metoda i da ga na njegovom putu ne smije ništa ometati, i za to kao vršitelj dužnosti trenera Zadra ima potpuni legitimitet, no isto tako mora biti svjestan da nekad na tom svom zacrtanom putu mora napraviti i kompromis. Nažalost, ispalo je da nije pokazao sluha za neke revijalne, ali isto tako bitne momente, evidentne na lanjskom primjeru Krešimira Ćosića i ovog sadašnjeg s Draženom Petrovićem, posljedica čega je da se klub mora crveniti i pravdati priopćenjima. A u tom kontekstu teško onda može biti opravdana tvrdnja sa samog početka poduljeg priopćenja upućenog Aleksandru Petroviću da se Zadar ponovno ni kriv ni dužan našao na udaru, čime se izazvalo kod pratitelja košarke osuda i zgražanje. Prava istina, nažalost je ta da KK Zadar jest posložen kako bi trebao biti posložen normalan klub, tj. da se zna tko pije, a tko plaća u njegovim redovima, ne bi se ni našao ni kriv ni dužan u ovakvim situacijama, jer se onda ne bi ni događale ili bi se barem vješto diplomatski zamaskirale. Ovako, u izostanku pravog lidera (čitaj: direktora) koji zna kada napraviti ustupak, a kada prikočiti, sve smo češće svjedoci da klub iznimno bogate povijesti i koji je osvojio na desetke trofeja može šutati tko god stigne. Dovoljno je imati samo profil na jednoj od društvenih mreža i sve ostalo ide samo od sebe.