Nedjelja, 25. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

ISKORAK

Završetak PEC-a u Zemuniku očekuje se uskoro, krajem rujna

Autor: Doris Babić

24.08.2024. 17:30
Završetak PEC-a u Zemuniku očekuje se uskoro, krajem rujna

Foto: Luka Jeličić



Uskoro će biti završen jedan od kapitalnih projekata Zadarske županije, Poljoprivredno-edukacijski centar (PEC) u Zemuniku Donjem, čiji je osnovni cilj stručno usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje lokalnih poljoprivrednih proizvođača.




Osim edukacije, ključna aktivnost Poljoprivredno-edukacijskog centra bit će plastenički inkubator kojim će se pomoći mladim obiteljskim gospodarstvima pri prelasku na proizvodnju u zatvorenom prostoru. Na projektu se radilo godinama, a njegova je vrijednost gotovo 1,3 milijuna eura.


Foto: Luka Jeličić


Završna faza


Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, potvrdio nam je da su radovi trenutačno u završnoj fazi.


– Planirani završetak je kraj rujna ove godine. Ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, vjerujem da će radovi biti gotovi u tom roku. Jedan od razloga prethodnog prolongiranja rokova bio je neočekivani prodor podzemnih voda na lokaciji izgradnje, stoga su se morali izvesti određeni dodatni radovi kako bi se kanalizirale vode, objašnjava Segarić.


Pročelnik Daniel Segarić/Foto: Zadarska županija




Udruge su zainteresirane za korištenje Centra, saznajemo od Segarića, kako za edukaciju, tako i za svoje sastanke te je načelno dogovoreno sa županijskim udrugama da im sjedište bude u Poljoprivredno-edukacijskom centru.


– No, kako je dogovor da Agencija za ruralni razvoj upravlja Poljoprivredno-edukacijskim centrom, daljnje aktivnosti po pitanju suradnje i s mladim poljoprivrednicima i svim drugim subjektima u sektoru poljoprivrede dano je njima, odgovara pročelnik.




Na koncu, Segarić ističe kako očekuju da će aktivnostima Poljoprivredno-edukacijskog centra ponajprije doći do prenošenja znanja i inovacija, odnosno primjene novih tehnnologija s ciljem unaprjeđenja znanja i sposobnosti lokalnih poljoprivrednika.


Foto: Zadarska županija


– Činjenica je da, prema službenim podacima, gotovo 90 posto poljoprivrednika nema završeno srednje ili visoko obrazovanje iz područja poljoprivrede te je i ideja Poljoprivredno-edukacijskog centra bila da u takvom prostoru stvorimo mogućnost da se dodatno obrazuju te na takav način postanu konkurentni na tržištu što je pridonijeti poboljšanju gospodarske slike, zaključuje pročelnik.


Dugoročna podrška


Podsjetimo, glavni projekt Poljoprivredno-edukacijskog centra predviđa izgradnju montažnog objekta s dvjema učionicama, četirima uredima, čajnom kuhinjom, spremištem, sanitarnim čvorovima, komunikacijskim prostorom te natkrivenu terasu kako bi se omogućio boravak i edukacija na otvorenom vanjskom dijelu prostora. Pokušalište će se sastojati od pet plastenika površine po 100 mkoji će služiti za demonstraciju plasteničke proizvodnje (ekološki/konvencionalni uzgoj, hidroponija, presadnice i dr.). Plastenički se inkubator/akcelerator sastoji od pet plastenika, svaki površine po 500 m2. Uz to, ima i vodospremu i sustav navodnjavanja za plastenike. Korisnici plastenika moći će koristiti i savjetodavne usluge stručnjaka Poljoprivredno-edukacijskog centra.


Poljoprivredno-edukacijski centar u Zemuniku Donjem predstavlja značajan iskorak u razvoju poljoprivrednog sektora Zadarske županije, s posebnim naglaskom na edukaciju i modernizaciju lokalnih poljoprivrednih proizvođača. Ovaj projekt ne samo da će unaprijediti znanja i vještine poljoprivrednika, već će pridonijeti i ukupnoj gospodarskoj slici regije, osiguravajući dugoročnu podršku razvoju ruralnih zajednica.