Nedjelja, 25. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

utjecaj na stopala

Prečesto nošenje japanki povećava rizik od razvoja plantarnog fascitisa

Autor: Šarlota Brnčić

24.08.2024. 10:03
Prečesto nošenje japanki povećava rizik od razvoja plantarnog fascitisa

Foto: Pixabay



Prema fizioterapeutima, zapravo, japanke ne nude nikakvu vrstu potpore za luk stopala. To znači da dugoročno potplat ovih cipela čini stopalo ravnim i ne samo to: koraci onih koji hodaju u japankama zahtijevaju intenzivniji pritisak na plantarno tkivo koje povezuje prste s petom.


To povećava rizik od razvoja plantarnog fascitisa.


Obratite pažnju: kada nosite ovakvu obuću, prste na nogama znatno naprežete kako ih ne biste izgubili u hodu.




Ovo savijanje nožnih prstiju prema unutra dugo i opetovano može uzrokovati upalu tetiva, kao i bolove u stopalima, kukovima i donjem dijelu leđa.


Osim toga, izlažete stopala bakterijama, virusima i gljivicama koje mogu iritirati kožu. Rizici se povećavaju ako postoje rane na stopalima.


Povećava se rizik od ozljeda općenito, kao što su gaženje stakla, čavli, otrovni insekti.


Nošenje japanki vas navodi na kraće korake, čini vaš hod nespretnijim i povećava rizik od spoticanja, posebno ako hodate kroz gužvu.


Kod japanki su pete zapravo izložene stalnim udarcima. Zbog toga cjelodnevno nošenje japanki može izazvati bolove u petama.


Također, dugotrajno nošenje japanki može uzrokovati posjekotine i žuljeve zbog oblika i materijala od kojih su izrađene.


Mjehurići uglavnom nastaju stalnim trljanjem. Mogu nastati otvorene rane koje su jako izložene bakterijama i infekcijama.


U konačnici, stoga japanke nosite samo kad je to prijeko potrebno, npr. kada idete na plažu ili bazen, i nikako ne vozite vozilo s japankama jer one povećavaju rizik od nezgoda.