Petak, 23. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

UMIROVLJENIČKI BUNT

Zadarski predstavnici o mizernom povećanju mirovina od 7 posto

Autor: Nikolina Lucić

23.08.2024. 11:28
Zadarski predstavnici o mizernom povećanju mirovina od 7 posto

Foto: Mislav Klanac



Pitanje povećanja mirovina i njihova usklađivanja s troškovima života predmetom je političkih rasprava u mandatima svih vlada od samostalnosti. Kako bi pokušala popraviti štetu koju su inflacija i povećanje troškova života izazvali budžetima svih građana, Vlada se odlučila na još jedno povećanje mirovina. No, povećanje od 7 % ne zadovoljava veliki dio hrvatskih umirovljenika koji žive u siromaštvu.




Već se sada zato govori o jesenskim prosvjedima, jer umirovljenici u Hrvatskoj u najvećem broju žive u siromaštvu i s najnižim primanjima. Povod još većem nezadovoljstvu nedavna je odluka Vlade da se državnim dužnosnicima značajno povise primanja, što su umirovljenici doživjeli kao pljusku i znak nepoštivanja.


Prokomentirali smo zato najnoviju najavu prosvjeda i novonastalu situaciju s predstavnicima zadarskih umirovljenika.


Nedovoljno usklađenje


Kako nam je kazao gradski vijećnik Duško Vuković (SU) u ovom se slučaju nikako ne može govoriti o povećanju mirovina, već tek o njihovu nedovoljnu usklađivanju s enormnim rastom troškova života.




– To je tek odluka zadana zakonskim okvirom, a nikako nije realni pokušaj da se umirovljenicima olakša život. Sedam postotno povećanje mirovina nikako ne može dostići rast cijena životnih troškova. Prosječna hrvatska mirovina tek je 470 eura i ispod je minimuma potrebnog za normalno preživljavanje.


Svakodnevica je to, nažalost, najvećeg broja hrvatskih umirovljenika, upozorio je Vuković dodavši kako hrvatski umirovljenici ne žive na granici već duboko u zoni siromaštva.





– Skupina smo građana koja zapravo ima jako mali okvir demokratskih akcija na koje se možemo odlučiti da bi nas se uistinu čulo, a na najvišim nas razinama predstavljaju stranke koje se nisu izborile za bolji položaj umirovljenika u društvu, već samo pristale na akcije koje su već zakonski određene.


Upravo se zato u isti koš nikako ne može stavljati usklađivanje mirovina i rast plaća državnih dužnosnika, jer usklađivanje neće imati nikakvog realnog efekta na poboljšanje svakodnevice umirovljenika, rezimirao je Vuković.


Na goruće probleme umirovljeničke populacije godinama upozorava i Josip Gatara, zabrinut zbog činjenice jer je pravi prosvjed umirovljenika jako teško organizirati. Oni su, ne samo u težoj poziciji u odnosu na ostatak populacije već i rezignirani, bez vjere u sustav i poboljšanje društva.


Zadnja rupa na svirali


– Povećanje od sedam posto čak je manje od onog što je prvotno obećano. S obzirom na gospodarsku situaciju itekako treba uskladiti mirovine sa životnim troškovima, jer činjenica ostaje da je enormno povećanje plaća državnim službenicima pljuska u lice svim umirovljenicima koji su godinama gradili ovu državu, poručio je Gatara, rekavši kako najveći broj umirovljenika, unatoč svim akcijama i povećanjima i dalje prima najniže mirovine.


– Imamo itekako pravo prosvjedovati i biti nezadovoljni zbog načina na koji društvo tretira umirovljenike. Bili smo i ostali zadnja rupa na svirali.


Čini mi se kako bi svi u politici bili najsretniji kada umirovljenika jednostavno ne bi ni bilo, a da im na raspolaganju ostanu mirovinski fondovi, poručio je Gatara, koji smatra kako je skoro nemoguće doći do prave reforme mirovinskog sustava.


– Kontinuirano nas se zapostavlja do početaka predizbornih kampanja, kada su svima puna usta obećanja koja ne ispunjavaju.


Upravo je zbog toga i jako mala izlaznost na izbore u umirovljeničkoj populaciji, koja ima sve manje vjere u nacionalne institucije. No, ipak vjerujem kako ćemo na nadolazećim lokalnim izborima na koncu reći što mislimo i što nas muči, poručio je Gatara.


Stanje na umirovljeničkoj sceni prokomentirao i predsjednik županijskog HSU-a Branislav Jelenić, upozorivši kako u inicijativu za prosvjedom za veće mirovine nisu uključene sve domaće stranke umirovljenika.



Potrebna nivelacija


– HSU je dugogodišnja parlamentarna stranka i zapravo je jedina u poziciji pregovarati unutar koalicije o realnim promjenama za boljitak umirovljenika. Mi jedini imamo mogućnosti i alate da zapravo djelujemo na donositelje odluka i konkretno mijenjamo položaj umirovljenika u društvu, poručio je Jelenić, kazavši i kako se prosvjedima malo toga može promijeniti.


– Do kraja mandata cilj nam je da prosječna mirovina bude oko 40 posto prosječne hrvatske plaće. Na Nacionalnom smo vijeću dobili obećanje od ministra Piletića kako će se poboljšati formula usklađivanja, odnosno da će omjer 70:30 narasti na 85:15, dodao je Jelenić, koji se nada i uvođenju 13. mirovine.


– Materijalni položaj umirovljenika nije lako uskladiti s mogućnostima sustava, no poboljšanje standarda i briga za umirovljenike provode se na više razina, uključujući zdravstvo i socijalu zahvaljujući dobroj suradnji s koalicijskim partnerima, naglasio je Jelenić te dodao kako će se izgradnjom dvaju novih domova za stare i nemoćne u našoj regiji značajno poboljšati status umirovljenika.


– Zadarska županija sa svojim JLU-ovima potpomaže smještaj u domovima za umirovljenike i u odnosu na druge županije izdvajaju se po pozitivnom odnosu i empatiji prema starijoj populaciji kroz pomoć u kući i boljoj zdravstvenoj njezi.


A što se tiče povećanja plaća državnim dužnosnicima, nivelacija je bila potrebna i smatram kako je opći stav u društvu da plaće nisu odgovarale funkcijama koje se obnašaju, jer domaći su politički dužnosnici dugi niz godina radili iznimno odgovoran i stresan posao za neproporcionalna primanja, zaključio je Jelenić.