Petak, 23. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Atletska poslastica

Sandra Elkasević protiv Allman, Sara Kolak čuva rekord

Autor: Ivana Vaupotić

23.08.2024. 08:18
Sandra Elkasević protiv Allman, Sara Kolak čuva rekord

Foto: osip Pavić, Sara Kolak, Vita Barbić, Natko Bošnjak, Matija Gregurić i Kristina Singer/Foto PIXSELL

Očekujem sjajnu publiku i navijanje, raduje me jaka konkurencija. Je li ugrožen moj rekord mitinga? Sve je moguće - kaže bacačica koplja Sara Kolak  



ZAGREB Sedamdeset četvrto izdanje Memorijala Boris Hanžeković 8. rujna na stadionu Mladosti u Zagrebu ponudit će pravu poslasticu. Novi dvoboj dviju najboljih bacačica diska, olimpijske pobjednice iz Londona 2012. i Rio de Janeira 2016. godine i brončane iz Pariza te olimpijske pobjednice iz Tokija 2021. i s nedavno održanih Igara u Parizu. Sandra Elkasević protiv Amerikanke Valarie Allman. Najbolja hrvatska atletičarka ići će po svoju 12. pobjedu u Zagrebu, u posljednje tri godine dvaput je slavila i jednom osvojila drugo mjesto, pobijedila je 2023. (67,71) i 2022. godine (68,46) u kojoj je američka bacačica diska osvojila drugo mjesto (67,55), dok je godinu dana ranije slavila (69,53) ispred Sandre Elkasević (66,48).


– Vrlo sam uzbuđena što ću opet nastupiti u Zagrebu, to je jedno od mojih omiljenih natjecanja. Poseban je doživljaj biti na natjecanju na kojem je ženski disk toliko slavljen, zahvaljujući Sandri. S velikim nestrpljenjem očekujem nastup u Zagrebu – rekla je Valarie Allman koja se na konferenciju za novinare, što je jučer održana u hotelu Double Tree by Hilton u Zagrebu, javila videoporukom.


Kugla


Hanžekovićev memorijal neće propustiti niti najbolja hrvatska bacačica koplja Sara Kolak, olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira 2016. godine, koja je na Igrama u Parizu svojim drugim najboljim hicem sezone od 63,40 metara ostala korak do pobjedničkog postolja. Atletičarka Kvarnera je i rekorderka zagrebačkog mitinga, 2019. godine koplje je bacila 66,42 metra.




– Drago mi je da sezonu završavam na domaćem mitingu. Nismo htjeli mijenjati plan i nastupiti na nekom mitingu nakon Pariza, nego sam uzela kratak odmor i pripremam se za Hanžekovićev memorijal. Očekujem sjajnu publiku i navijanje, raduje me jaka konkurencija jer znam da nikome nije lako složiti jaku startnu listu na samom kraju sezone. Je li ugrožen moj rekord mitinga? Sve je moguće – rekla je Sara, koja će za jednu od protivnica imati olimpijsku pobjednicu iz svjetsku prvakinju, Japanku Haruku Kitaguchi.


Projekt manager mitinga Natko Bošnjak najavio je još neke šlagere trodnevnog natjecanja u Zagrebu.


– Na Zagreb City Challengeu, natjecanju u skoku udalj, što će biti održano 6. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića, vidjet ćemo dvije osvajačice medalja iz Pariza, Jasmine Moore i Shanieku Ricketts te finalistice Ackeliju Smith i Alinu Rotaru-Kottmann. Natjecanje u bacanju kugle, 10. Memorijal Ivana Ivančića, održat će se 7. rujna na bacalištu pokraj zagrebačkih fontana. Doći će sva trojica osvajača medalja iz Pariza, Ryan Crouser, Joe Kovacs i Rajindra Campbell, te europski prvak Leonardo Fabbri i doprvak Filip Mihaljević, pa vjerujemo da bi kugla mogla letjeti i preko 23 metra – rekao je Bošnjak.


Nagrada


Svoju premijeru na Hanžeku imat će 17-godišnja Vita Barbić, mlađejuniorska europska prvakinja u koplju.


– Nisam očekivala da ću tako brzo nastupiti na mitingu jer sam još do prije nekoliko godina skupljala potpise zvijezda koje su ovdje nastupale. Ovaj nastup mi je šlag na torti odlične sezone, veselim se što ću bacati protiv najboljih na svijetu bez ikakvog pritiska. Ovo mi je nagrada za sve što sam napravila ove sezone – kaže Vita.


Bacanje kladiva na Hanžeku je posljednji put održano prije 12 godina, a hrvatsku »kraljicu sportova« predstavljat će Matija Gregurić, finalist Europskoga prvenstva u Rimu.


– Tada sam bio na tribini stadiona Mladosti i gledao kako bacaju najbolji svjetski kladivaši pa je ovaj nastup nešto što sam oduvijek sanjao. Bit će to odlično natjecanje jer je svjetski i olimpijski prvak Ethan Katzberg ove godine bacio 84,38 metara, što je deveti rezultat svih vremena. Dolazi i odlični Ukrajinac Mihailo Kohan te peterostruki svjetski prvak Pawel Fajdek. Iako je kraj sezone, rekord mitinga koji drži Primož Kozmus (81,77) sigurno je ugrožen jer Katzberg stalno baca preko 82 ili 83 metra, on čak i na zagrijavanju baca s 90 posto svojih mogućnosti – rekao je Gregurić.