“Naša pozicija je vrlo jasna. Mi se ne miješamo u unutarstranačke procese i izbore bilo koje stranke, uključujući i stranke koje su s nama u parlamentarnoj većini. To je na njima da organiziraju svoj proces. Mi smo svoj proces imali, barem ovu prvu fazu koja je okončana još jednom podrškom vodstvu stranke, 13. srpnja na unutarstranačkim izborima”, rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.


“Niti se nama itko miješao u kampanju, niti ćemo se mi drugima”, dodao je odgovarajući na pitanje novinara može li to što je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava danas iznio niz optužbi pa i prema saborskim zastupnicima koji su se svrstali u drugi tabor, Radićev, utjecati na stabilnost većine i je li upoznat što se događa u DP-u.




Plenković je kazao i da su u kontaktima s čelnicima Domovinskog pokreta, ministri su tu, u Vladi, pa je normalno da komuniciraju i o tim temama.


“Stabilnost parlamentarne većine i rad Vlade ni na koji način nisu u pitanju. A kako će se njihovi procesi razviti, to je prije svega na članovima i članicama DP-a”, istaknuo je.


Rekao je i da se nije čuo sa zamjenikom predsjednika DP-a Mariom Radićem. “Nisam se čuo s Radićem, a ako treba se možemo čuti, nemam nikakav problem s tim”, dodao je.


Na pitanje vjeruje li da Penava može održati na okupu i stabilnom stranku jer se to odražava na stabilnost većine, Plenković je ponovio: “Sve sam vam rekao. Koliko sam upućen, a nastojim biti informiran, mislim da je sve što se tiče funkcioniranja parlamentarne većine i Vlade stabilno”.


“Ne prebrojavamo zastupnike Domovinskog pokreta….i ne mislim dalje komentirati njihove unutarstranačke izbore”, rekao je i dodao da se čuo s Penavom i da je sve rekao, “to nije presica o DP-u”.