Utorak, 20. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

promjena vremena

Kiša rashladila Hrvatsku, nevrijeme u Splitu čupalo stabla

Autor: Hina

19.08.2024. 08:11
Kiša rashladila Hrvatsku, nevrijeme u Splitu čupalo stabla

Foto: Arhiva ZL



Promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme očekuje Hrvatsku u ponedjeljak, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) dodajući kako će povremeno padati kiša, a lokalno će biti nevremena praćenog pojačanim vjetrom te obilnom oborinom.




Vjetar će na kopnu povremeno biti umjeren sjeveroistočni i sjeverni, a na Jadranu jugo, ujutro i navečer samo ponegdje i bura.


Najviša dnevna temperatura većinom će se kretati od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva.


Nevrijeme u Splitu


Jako nevrijeme koje je u noći s nedjelje na ponedjeljak pogodilo šire splitsko područje zadalo je dosta vatrogascima koji su uglavnom uklanjali počupana stabla s prometnica, ali i pumpali vodu iz poplavljenih podruma.




U Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split se doznaje kako su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Splita zajedno s kolegama iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Split tijekom noći uklanjali stabla s prometnica.


Tako su već iza 23 sata stabla padala uglavnom u središtu grada i to na prometnice i na parkirana vozila na Mažuranićevom šetalištu, u Kaštelanskoj, Zvonimirovoj, Rendićevoj, Zrinsko-Frankopanskoj, Plančićevoj i Starčevićevoj ulici.




U Viškoj ulici na Bačvicama, te na Putu Firula bili su poplavljeni podrumi što je također zahtijevalo intervenciju vatrogasaca.


Osim Split nevera s olujom, grmljavinom i obilnom kišom je pogodila i Kaštela, šire makarsko područje, otoke Hvar, Brač, Vis i Šoltu, te s manjim intenzitetom i oborinama ostatak županije.


U kratkom vremenu tako je konkretno u Splitu palo više od 25 litara kiše po četvornom metru. Veliki nanosi vode izbacili su i par poklopaca kanalizacije (šahte) diljem grada.


Osim materijalne štete koje će zasigurno biti zbog stabala koja su pala na parkirana vozila, srećom tijekom nevere nisu zabilježena stradavanja ljudi.