ponedjeljak, 19. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

zemunik donji

[FOTO] Na posljednji počinak ispraćen kormilar s "Lastova" Denis Šarić

Autor: Goran Šimunov

17.08.2024. 20:06
[FOTO] Na posljednji počinak ispraćen kormilar s

Foto: Luka Jeličić



Pjesmom “Odlazak” Arsena Dedića koju je izvela klapa u čijem sastavu je bio i poznati pjevač Ivica Sikirić Ićo, danas poslijepodne je na mjesnom groblju u Zemuniku Donjem na posljednji počinak ispraćen 54-godišnji Denis Šarić, jedan od trojice pomoraca “Jadrolinije” koji su smrtno stradali prošle nedjelje kada je na njih pala pramčana ukrcajno-iskrcajna rampa trajekta “Lastovo” na Malom Lošinju.




Uz Šarića, koji je bio kormilar, u ovoj tragičnoj nesreći stradali su i 58-godišnji Boško Kostović (58) iz Vinišća pored Trogira, vođa stroja, te još jedan kormilar, 38-godišnji Marko Topić iz Solina. Kostović je također pokopan jučer i to u Vinišću, a Topić dan prije u Solinu.


Svi su bili višegodišnji zaposlenici Jadrolinije, najdulje Kostović koji je na brodovima Jadrolinije plovio punih 35 godina. Šarić je u Jadroliniji bio zaposlen 18 godina, dok je Topić bio član posade Jadrolinijinih brodova tri godine.





Od Denisa Šarića, rođenog Zadranina koji je po ocu podrijetlom iz Zemunika Donjeg, oprostili su se članovi njegove obitelji, majka, sestra sa svojom obitelji i dvojica braće. Pogrebni obred je predvodio mjesni župnik don Gašpar Dodić.


Na pogrebu, na kojemu su posljednju počast ovom pomorcu došli odati brojni žitelji Zemunika Donjeg i Zadra je bilo nazočno i nekoliko njegovih kolega, pomoraca s “Jadrolinije”, a koji su nas zamolili da ih ništa ne pitamo, budući da “nije trenutak”.




Prema njima dostupnim informacijama na pogrebu pok. Denisa trebala su biti nazočna dvojica od trojice članova uprave “Jadrolinije”, a jedan član uprave trebao je biti prisutan na pogrebu pok. Boška Kostovića u Vinišću.



Iz Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci izvijestili su prije nekoliko dana da je do ove nezapamćene nesreće došlo uslijed pada rampe broda, te da će izdati naloge za provođenje daljnjih izvida radi utvrđivanja svih okolnosti nesreće. Usporednu istragu ovog događaja provodi i Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu,


Prema neslužbenim informacijama kojima za sad raspolažemo, rampa preko koje se vozila ukrcavaju i iskrcavaju s trajekta nije bila osigurana sigurnosnim klinovima, za vrijeme dok su petorica članova posade bila ispod nje, na obali u Malom Lošinju.


Zapovjednik broda je, opet prema neslužbenim informacijama uočio da rampa nije osigurana klinovima te je krenuo upozoriti članove posade da se maknu, no prije nego što je stigao do njih, rampa je pala, a tri života su izgubljena, jedan je član posade teško ozlijeđen, a peti član se nekoliko sekundi prije pada rampe udaljio nekoliko metara, što mu je najvjerojatnije spasilo život.


Foto


Pogreb Denisa Šarića


avatar

Snimio: Luka Jeličić


17.08.2024. 20:05





















Galerija

Foto: Luka Jeličić