Utorak, 20. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

134. domobranska

Uskoro obljetnica osnutka pukovnije HV-a koja je branila biogradsko i stankovačko područje

Autor: Portal ZL

15.08.2024. 15:32
Uskoro obljetnica osnutka pukovnije HV-a koja je branila biogradsko i stankovačko područje

Foto: Osobna arhiva



Prije 30 godina, 18. kolovoza 1994. godine osnovana je 134. domobranska pukovnija Hrvatske vojske. Riječ je o postrojbi koja je u Domovinskom ratu branila naselja biogradskoga i stankovačkog kraja te sudjelovala u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice.




Iskusni hrvatski branitelji koji su krenuli od seoskih straža i dragovoljačkih postrojbi na samom početku borbe za domovinu, preko 134. brigade, 53., 54. i 55. domobranske bojne pa do 134. domobranske pukovnije.


Mijenjali su im se nazivi postrojbi, ali oni su ostali uvijek isti. Oni koji su branili pragove svojih kuća; od Raštana Gornjih do Bile Vlake, od Turnja do Draga i biogradskog arhipelaga.


– Položaji koji su uspostavljeni 1991. ostali su do kraja Domovinskog rata. Posebno je bilo zahtjevno i složeno braniti Jadransku magistralu, od Svetog Filipa i Jakova do Pakoštana jer je taj prostor bio pod svakodnevnom neprijateljskom vatrom s dominantnih kota ponad Jankolovice.





Neprijateljskoj vatri bili su izloženi i civili tako da je život i rad bio iznimno težak. Unatoč nekoliko pokušaja prodora neprijateljskih prema Jadranskoj magistrali u prvim godinama Domovinskog rata, hrabri hrvatski branitelji su uspjeli obraniti i držati čvrsto obrambene položaje.




Njihov veliki doprinos bio je u vojnoj operaciji Oluja zauzimanjem Gradine ponad sela Vukšić prvog dana operacije i sudjelovanjem u oslobađanju Benkovca i okolnih naselja drugog dana operacije.


Kroz 134. brigadu i 134. domobransku pukovniju je prošlo oko pet tisuća branitelja, a njih 2505 ih je sudjelovalo u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice u vojnoj operaciji Oluja te su nakon toga uspješno izvršavali borbene zadaće u drugim operacijama Hrvatske vojske sve do 20. prosinca 1995. godine, kada su položaje na planini Klekovača ponad Drvara predali snagama HVO-a, kazao je Josip Čerina ratni zapovjednik 134. domobranske pukovnije



– Na inicijativu hrvatskih branitelja vezano za obilježavanje predstojeće 30. obljetnice osnutka 134. domobranske pukovnije i 33. obljetnice osnutka 134. brigade, usuglasili smo se kako ove dvije obljetnice treba obilježavati u jednom danu. Dogovorili smo se da to bude 12. listopada 2024. godine u Benkovcu, pod pokroviteljstvom Grada Benkovca.


Bilo je razgovora o nacrtu programu i prostoru u kojem će se održati svečana akademija, o čemu će se blagovremeno obavijestiti hrvatske branitelje i javnost. Koristim priliku čestitati svim pripadnicama i pripadnicima 134. brigade i 134. domobranske pukovnije nadolazeće obljetnice.


Uvijek se sjećamo naših poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za našu domovinu, koji su nam izvor snage i jakosti, da ih se uvijek sjećamo, zahvalni smo i hrvatskim braniteljima koji su preživjeli rat i njihovim obiteljima na žrtvi i doprinosu u Domovinskom ratu, kazao je Tomislav Bulić gradonačelnik Grada Benkovca.


Svi zapovjednici i pripadnici ovih postrojbi s velikim ponosom i nestrpljenjem čekaju obilježavanje ove zajedničke obljetnice, vjeruju da će se obilježiti na jedan veliki i dostojanstven način. Mijenjali su im se nazivi postrojbi, ali oni su ostali uvijek isti.