“Njemačko subvencioniranje sporta je neefikasno i ne postiže cilj, a to je osnaživanje vrhunskog sporta,” navodi autorica izvještaja Melinda Fremerey.


U analizi se navodi da Njemačka uz pomoć kompliciranog birokratskog sustava odlučuje o podjeli subvencija i da u tom procesu sudjeluju i sportski savezi.




“Konačni rezultat Olimpijskih igara pokazuje kako te mjere promašuju cilj. Zbog nedovoljne centralizacije, za stolom sjedi previše aktera, pa se novac naširoko rasipa, umjesto da se ciljano ulaže u sportske discipline koje najviše obećavaju,” navodi IW.


Kao primjer, institut navodi Njemački atletski savez koji je između 2021. i 2023. dobio 30 milijuna eura, što je više od bilo kojeg drugog sportskog saveza, a čiji su sportaši u Parizu osvojili tek četiri medalje.


Sa 12 zlatnih, 13 srebrnih i osam brončanih medalja, Njemačka je u Parizu završila na desetom mjestu što je najgori rezultat od ujedinjenja, iako su, kako je izračunao IW, državne subvencije kada se računa po osvojenoj medalji iznosile 3.7 milijuna eura.


“Promicanje sporta pati od iste bolesti koja opterećuje gospodarstvo, birokracija često potkopava učinkovitost vladinih mjera”, rekao je koautor Simon Gerards Iglesias.