Srijeda, 14. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

NIN

Festival ljubavi i romantike u magičnom Ninu opet oduševio: 'Nin je romantičan jer hrani naše oči...'

Autor: Portal ZL

13.08.2024. 13:52
Festival ljubavi i romantike u magičnom Ninu opet oduševio: 'Nin je romantičan jer hrani naše oči...'

Foto: BORIS KACAN/TZG NIN



Ljeto je sezona festivala, koncerata, predstava, ribarskih fešta i šušura, ali jedna destinacija svoje ljeto, osim brojnim očekivanim događanjima, krasi i Romantičnim tjednom slaveći romantiku i kreirajući doživljaje koji traju duže nego jedno ljeto. Romantično slavlje ljubavi u Ninu traje već deset ljeta, od godine kada je Nin službeno proglašen jednom od najromantičnijih europskih destinacija.




Završen je deseti po redu Festival ljubavi i romantike u magičnom Ninu. Tijekom Romantičnog tjedna Ninjani su u organizaciji Turističke zajednice grada Nina svoj grad upotrijebili kao platno za oslikavanje ljubavi u njezinim brojnim izričajima. Fotografiralo se na raznim romantičnim lokacijama, ovom prigodom dodatno ukrašenima, ali i mjestima posebno kreiranim za buđenje romantike i u onima koji su romantiku ostavili bar u proteklom desetljeću. Ljubav u nama je vječna, koliko god pod teretom stresa skrivena bila.


Posjetitelji su uživali u brojnim instalacijama: rasvjetljenom Trgu kneza Višeslava okićenom svjetlećim srcima, zastavicama, mostovi i drvene šetnice krasili su cvjetni lukovi, tzv. klupe ljubilice su dobile svoje instalacije, kiss pointi, kulisa za fotografiranje … Proslava se održala čitavog tjedna, a priređeni glazbeni program dodatno je pojačavao emocije romantike kod svakoga koji se kretao povijesnim ulicama. Grad Nin prirodno ima elemente romantike sa svojim zanimljivim položajem na srcolikom otočiću položenom u središtu jedinstvene hrvatske lagune, sa sjevera grljen dvama dugim pješčanim plažama, povezan kopnom s dva kamena mosta, uokviren veličanstvenim Velebitom, a prirodne ljepote dodatno uveličava tri tisuće godina duga i tajanstvena povijest ovog drevnog prostora. Na postojeću platformu se nadograđuje festival romantike koji ga po mnogo čemu pozicionira kao jednog od najzanimljivijih gradića na Jadranskoj obali.


“Nin je romantičan jer…”


U Ninu se tijekom Romantičnog tjedna pjevalo, plesalo, crtalo i igralo. Igre su bile nagrade, nagrade romantične. Kratki romantični video napravljen na čarobnoj ninskoj pozornici u trajanju od 28 sec poslala je Ana Marija Lisičak iz Zagreba osvojivši nagradu romantičnu večeru za dvoje. Destinaciji je time učinila promociju koja će biti dio nekih suvremenih spomenara, uspomena i video razglednica. Romantični tjedan uz to što je posjetiteljima pružio mogućnost fotografiranja uz postavljene ukrase i instalacije kao uspomenu, osigurao je darovni program od strane ugostiteljia i trgovaca. Facebook je također bio mjesto za nagrađivanje. Na upit što vam je najromantičnije u Ninu odgovoreno je: sve nam je jako romantično, prekrasni zalasci sunca, gledanje zvijezda i suza sv. Lovre na Kraljičinoj plaži, bajkovita kočija ispred mosta, okoliš i lijepa priroda, šetnje plažom, zaljubili smo se u ovaj predivan gradić…




Najljepši osvrt napisala je gošća Magdalena Recka: “Nin je romantičan jer hrani naše oči, s prekrasnim pogledom, divnim okusima, mirisima, a prije svega nema sveprisutne komercijalnosti u njemu. Ljudi su jako ljubazni. Možete pronaći prekrasne kutke za uživanje u srcu grada, Velebit u pozadini, solana, tirkizna voda ispred nas. Pjev ptica će vam smiriti živce. Što više možete poželjeti? Naš drugi dom.”, a svojim je odgovorom osvojila nagradu darovni poklon paket. Donatori i sponzori ovogodišnjeg Romantičnog tjedna s novčanom potporom bili su:  Tartaro d.o.o. Nin, TO More Nin, Tratoria Peperoni Nin, Mad Duck Nin i Gelateria Grgur Nin.


Romantične večere za dvoje darovali su: Tratoria Peperoni Nin, Konoba Kampanel Nin i Restoran Tomislav Nin, a darovni program osigurali su: Loli ice cream Nin, Suvenirnica Amore Nin i TO Hani Nin.


“U Nin se možete samo zaljubiti”




Uz nagrade posjetiteljima nagrađivalo se i najvrijednije iz redova članova turističke zajednice. Ove godine ocjenjivanje je provodio stručni žiri u sastavu: Ante Kolanović, Ksenija Kovačić, Marija Dejanović i Ana Glavan. Prema ocjenama žirija dodjeljena su tri prva mjesta jer su sva tri objekta uložila iznimni trud da uređenjem pridonesu povećanju romantičnog doživljaja kraljevskog Nina. U kategoriji ugostiteljskih objekata prvo mjesto za najmaštovitije i najkreativnije uređenje osvojila je Gostionica Sokol, a s njome prvo mjesto dijeli Restoran Rustica kojemu je dodjeljeno priznanje za najromantičnije uređeni ugostiteljski objekt. U kategoriji slastičarnica prvo mjesto osvojila je Gelateria Grgur za najromantičnije uređenu slastičarnicu.


Poznato je da sinergija dionika u turističkim destinacijama dovodi do uspjeha i povećava se zadovoljstvo turista stoga velika zahvalnost upućena je svim članovima zajednice koji su svoje prostore obogatili ukrasima i time pridonijeli povećanju romantičnog ugođaja u čarobnom Ninu.  Proslava ljubavi kao najveće emocije koja pokreće svijet u Ninu je organizirana od strane lokalne turističke zajednice uz potporu Grada Nina i tvrtke Komunalac Nin.


Povijesne, izvorne, očuvane i obnovljene kulise kraljevskog grada Nina, zalasci sunca, pješčane plaže, kamene ulice, tisuće ptica i miris soli čine ljepotu, emocije i uspomene koje ne gasnu s prvom rujanskom burom s Velebita. Prirodne ljepote, kulturna baština, dalmatinska kuhinja i osmjeh domaćina otvaraju vrata romantici u svima nama slaveći ljubav i ljepotu u kombinaciji koja traje. Romantični tjedan izmamio je pod svijetlo zvijezda brojne osmjehe, a Nin upisao u nezaboravne destinacije koje se vole i u kojima se voli. U Ninu su svi zaljubljeni jer se u Nin možete samo zaljubiti. Do slijedećeg Romantičnog tjedna provjerite zašto.