Srijeda, 14. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

TEODORA VIGATO

IN MEMORIAM Velik čovjek i umjetnica koja je uvijek pomicala granice

Autor: Doris Babić

13.08.2024. 07:00
IN MEMORIAM Velik čovjek i umjetnica koja je uvijek pomicala granice

Foto: Arhiva ZL



Umjetnička i akademska zajednica, kao i šira javnost, tuguje zbog odlaska ugledne zadarske umirovljene sveučilišne profesorice, teatrologinje Teodore Vigato koja nas je, nakon kratke i teške bolesti, zauvijek napustila, u 71. godini života.




Brojni Zadrani, učenici, kolege, prijatelji i poznanici, na društvenim mrežama izražavaju duboko žaljenje i neizmjernu zahvalu za nesebično dijeljenje znanja i kreativnosti, a najavljeno je i da će se festival »Kazalište u koferu (KUK)« na njenom rodnom i voljenom otoku Silbi, preimenovati u »Teatron«, njoj u čast.


Iz Kazališta lutaka Zadar ističu da je svojim lucidnim analizama, čitanjima i zaključcima napravila najviše na uzdizanju Kazališta lutaka Zadar do povijesnog trona, da je u svakoj predstavi tražila nešto novo, malo pomaknuto, kako bi ona rekla.


Ostaje praznina


– Izuzetno nam je žao, Tea je bila naša suradnica i prijateljica, svašta smo radili – od okruglih stolova, do knjiga koje je pisala, bilježila je povijest Kazališta lutaka, sakupila je naše dramatizacije u jednoj knjizi, sačuvavši sve to od zaborava. Njenim odlaskom nastaje praznina koju neće biti lako popuniti.




Ona je bila iznimno dobar čovjek, a kad je riječ o lutkarstvu, uvijek je tražila da se ide dalje, da se ne ide utabanim stazama, već da se napravi pomak prema novim estetikama, istaknula je Iris Pavić Tumpa, ravnateljica Kazališta lutaka Zadar.


Teodorini studenti i kolege s Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru također su duboko potreseni tužnom vijesti.




– Draga Tea, s Tobom smo dijelili brojne trenutke radosti. Hvala Ti za svu ljubav i dobrotu koju si pružala svojim studentima i kolegama. Na našim hodnicima i u srcima zauvijek će živjeti tvoj vječno mladi osmijeh i neustrašivi, zaigrani duh, istaknuli su na svojim mrežnim stranicama.


Velik gubitak


Bila je, između ostalog, članica i aktivna suradnica Ogranka Matice hrvatske u Zadru te je u svom radu uvijek davala svoj maksimum.


– Draga profesorice Vigato, zatekla nas je tužna vijest. Nespremni, teško ćemo sada naći prave riječi za ovaj naš privremeni oproštaj. I dalje ćemo iščekivati Vaš dolazak u Maticu. Baš kako ste to donedavno činili kada smo intenzivno radili na recenzijama i predstavljanjima knjiga, novim rukopisima i člancima nikako ne sluteći kraj.


Sada osjećamo potrebu reći veliko hvala. Neka Vam Svevišnji daruje vječni mir, objavio je na svojim stranica Ogranak Matice hrvatske u Zadru naglasivši da je njezin odlazak veliki gubitak za zadarsku i hrvatsku kulturnu i znanstvenu javnost.


Podsjetimo, Teodora Vigato rođena je 1953. u Zadru gdje je završila Gimnaziju, a na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirala je studij Hrvatski jezik i književnost i Pedagogiju. Radila je u COUO »Juraj Baraković« i kao vanjski suradnik predavala je Lutkarstvo i Medijsku kulturu na Pedagoškoj akademiji koja je djelovala u sklopu Filozofskog fakulteta u Zadru.


Od 1999. bila je stalno zaposlena, najprije na Visokoj učiteljskoj školi u Zadru koja postaje Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2001. temom Kompozicijske i poetske osobitosti hrvatske prosvjetiteljske drame, a doktorirala 2007. na Sveučilištu u Zadru temom Stilske i poetske osobitosti hrvatskih vizija govorenja svetog Bernarda.


Na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru predavala je Lutkarstvo, Scensku kulturu, kolegije iz Starije hrvatske književnosti i vodila Dramske radionice.


Ogroman doprinos


Objavila je četiri znanstvene knjige iz povijesti hrvatskog i zadarskog lutkarstva: »Svi zadarski ginjoli« (2011.), »Mile Gatara i zadarsko lutkarstvo« (2015.), »Poetski putevi zadarskog lutkarstva« (2018.), »Zadarsko lutkarstvo za 21. stoljeće« (2022.). Monografiju


»San putujućeg glumca« (2022.) posvetila je zadarskom glumcu lutkaru Zlatku Košti, ali i svim glumcima lutkarima. 2023. godine, u suautorstvu s profesorom Ivicom Vigatom objavila je knjigu »Silbenske kulturološke teme I«.


Jedna je od rijetkih teatrologa koja u svojim knjigama i radovima govori o teoriji lutkarstva. Napisala je udžbenik pod nazivom »Metodički pristupi scenskoj kulturi« koji je koristila u nastavi Scenske kulture i Lutkarstva. S Ivicom Vigatom napisala je knjigu »Pučka drama Ki će mi šoldi;. Stil, jezik, žanr i kontekst« (2018.). Uredila je zbornik radova »Lutka je sve, sve je lutka« (2019.), nastalog nakon istoimenog skupa koji je sa suradnicima organizirala.


Objavila je stotinjak znanstvenih i stručnih radova u znanstvenoj i stručnoj periodici te u zbornicima sa znanstvenih skupova. Sudjelovala je na mnogim znanstvenim skupovima u hrvatskoj i inozemstvu. Uže područje njezina znanstvenog istraživanja bilo je lutkarstvo i dramski izrazi u starijoj hrvatskoj književnosti.


Bila je član žirija na 27. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske (SLUK) 2019., a za 28. SLUK 2021. bila je izbornica. Pisala je redovito recenzije, prikaze i osvrte u časopisu »Zadarska smotra«, a povremeno i u drugim časopisima.