ponedjeljak, 12. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

PRIOPĆENJE

Zadarski SDP o radovima na vrelu Une: "Mi koji ovdje živimo ne čudimo se više ničemu"

Autor: Portal ZL

10.08.2024. 10:00
Zadarski SDP o radovima na vrelu Une:

Foto: Mate Komina



Županijska organizacija zadarskog SDP-a komentirala je radove na vrelu Une u priopćenju za javnost kojeg su poslali u subotu. Njihovo priopćenje prenosimo u potpunosti.


– U uređenim društvima u kojima se vodi računa o javnom interesu, u kojima se čuvaju prirodna bogatstva i poštuje zakon, sama činjenica da bi nekome uopće pala na pamet ideja o izgradnji male hidroelektrane na vrelu rijeke Une djelovala bi nadrealno i bizarno. Međutim, mi koji ovdje živimo ne čudimo se više ničemu.


Aktivno sudjelujući u sjednicama Županijske skupštine Zadarske županije, Klub SDP-a uvijek zastupa iste vrijednosti: javni interes i zakonitost u postupanju javne uprave i samouprave. To radimo neovisno o tome progovaramo li o pravima odgojiteljica u vrtiću u Biogradu, ukazujemo li na nezakonitu uporabu pomorskog dobra i izvođenje radova u Sv. Filipu i Jakovu bez valjane građevinske dokumentacije ili na pokušaje prodaje vrijednog zemljišta na otoku Ugljanu koje pripada svima nama, u bescjenje. To radimo i kada se borimo za ravnopravan pristup građana Zadarske županije uslugama Hitne helikopterske medicinske službe i kada zahtijevamo odgovornost čelnika tijela lokalne uprave i samouprave, javnih ustanova i trgovačkih društava kada prekrše zakon ili načela moralnog ponašanja civiliziranog društva.




U borbi za javni interes ne libimo se podnositi i kaznene prijave protiv onih koji ga krše i uzurpiraju. Nažalost, sustav je postavljen tako da kršitelji zakona raznim manevrima uglavnom, prije ili kasnije, uspijevaju u svojim naumima. Iako je lakoća zatiranja i zanemarivanja javnog interesa vrlo frustrirajuća, to nas sigurno neće obeshrabriti da budemo još glasniji i konkretniji.


Ono što izdvaja „slučaj“ Una, uz to da je ovo čak i u Hrvatskoj rijetko viđena devastaciju prostora u blizini zaštićenog spomenika prirode, ogroman je interes javnosti i mobilizacija udruga civilnog društva. Zbog toga se očito kršenje zakona nije moglo ignorirati. Državni inspektorat podnio je kaznenu prijavu protiv službene osobe koja je izdala lokacijsku dozvolu za gradnju hidroelektrane zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti. Lokacijsku dozvolu i njenu izmjenu i dopunu izdao je Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije, ispostava u Gračacu. Voditelj te ispostave je Tadija Šišić, dipl.iur., bivši predsjednik OV Gračaca iz redova HDZ-a, istog onog čija je bivša HDZ-ova načelnica u zatvoru (vjetroelektrane Krš – Pađene) i onog u kojem su velike površine zemlje u državnom vlasništvu preko noći postale privatno vlasništvo. Jesu li ovo nasumični, nepovezani događaji ili sve to ima nekakav dublji smisao i poveznicu?


U javnoj raspravi o posljednjim Izmjenama i dopunama Prostornog plana Zadarske županije, zatražili smo ili da se uvjeti za izgradnju malih elektrana znatno postrože ili njihovo potpuno uklanjanje iz Plana. Sve relevantne studije kao i iskustva susjednih zemalja, osobito Bosne i Hercegovine, pokazuju da je količina energije koju proizvode male hidroelektrane neznatna u odnosu na potrebe a da se njima nanose ogromne štete okolišu. Većina u skupštini Zadarske županije naše je argumente i zahtjev ignorirala. Kao i kod vjetroelektrana u Vukšiću, broji se samo ono što je interes privatnih investitora. Izgleda da se kod nas javni interes poštuje eventualno samo u slučaju ako suprotstavljenog privatnog interesa nema.


Za neupućene bizarno djeluje i činjenica da gradilište nije službeno zatvoreno i da radovi trenutno stoje samo zbog pritiska javnosti. Unatoč šumi zakona, uredbi i pravilnika, u Hrvatskoj nije moguće zatvoriti gradilište za koje je Državni inspektorat utvrdio da se na njemu krši zakon.


SDP Zadarske županije zahtjeva da se trenutno zatvori gradilište MHE na vrelu Une i da se devastirani prostor vrati u prvobitno stanje, također i da se odmah zaustavi izgradnja svih malih hidroelektrana na području Zadarske županije, ukoliko takvi projekti postoje. Podsjećamo da, premda su iz Prostornog plana Zadarske županije izbačene MHE uz rijeku Krupu, one uz Unu i Krku nisu.


Ukoliko u međuvremenu bude i novih zahtjeva, zahtjevamo da se prije izdavanja bilo kakvih novih dozvola za MHE povede sveobuhvatna javna rasprava o tome jesu li uopće ovakva elektroenergetska postrojenja u neupitnom javnom interesu. Inzistiramo i na jasnom definiranju svih uvjeta i parametara.


Puno je jeftinije, bezbolnije i za okoliš zdravije učiti na tuđim iskustvima i pogreškama nego, kao u ovom slučaju, na vlastitima. Posebno ako su pogreške kardinalne, napisali su u priopćenju.