Petak, 9. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Karlo Butić

Škabrnjanac ponovno u hrvatskom nogometu: "Zasitio sam se Italije, a s Belupom je sve brzo dogovoreno"

Autor: Alen Plahinek

09.08.2024. 12:41
Škabrnjanac ponovno u hrvatskom nogometu:

Foto: Šime Zelić/PIXSELL



Najbolje je kada nema puno dogovora, nego je sve spontano i na brzinu – zna se kazati u našem narodu. I istina je, uglavnom su fešte tada i tako najbolje. Međutim, kada je posao u pitanju, češće smo rezerviraniji, želimo sve znati kako ništa ne bi pošlo po zlu. A uvijek pođe. Ipak, znaju se i poslovi raditi »na brzinu« te i oni znaju dosta dobro ispasti. Takvo nešto dogodilo se Karlu Butiću koji je praktički ni od kuda prije sedam dana potpisao vjernost Slaven Belupu na dvije godine.




– Dogovor je krenuo i završio u razmaku od dva-tri dana. Poslali su dobru ponudu, razgovarao sam s menadžerom, s nekim prijateljima koji su više upoznati s Belupom, svi su rekli da dođem i ovih sedam dana koliko sam tu, mogu reći da me nisu lagali. Stvarno je nenadano došla ponuda, malo se i meni još poklopilo sa željom da se maknem iz Italije tako da sve u svemu, dobra odluka. Stigao sam u četvrtak, odradio nekoliko treninga s momčadi, otišao u Split na prvo kolo. Sve je jako na brzinu, tako da nisam još ni vidio Koprivnicu. Srećom stan sam našao odmah, tako da za sada samo sam na relaciji trening-stan – objašnjava Butić pitajući kakvo je vrijeme u njegovom Zadru jer se već zaželio svega…


Talijansko taktiziranje


– A je l’ vruće u Zadru, ovdje sam iznenađen da je malo i friško navečer. Za sada je stvarno sve dobro, nije neki uzorak ovih sedam dana, ali ajde. Iskreno, nedostajalo mi je domaćih ljudi, domaćeg pristupa nogometu.


Puno toga promijenilo se otkako je zadnji puta Butić igrao u Hrvatskoj. Bilo je to »davne« 2016. godine kada je branio boje Zadra u Drugoj ligi. Nakon toga uslijedio je transfer u U-19 momčad talijanskog giganta Intera, a zatim je upoznao cijeli Apeninski poluotok.




– Posljednje dvije-tri godine želim otići iz Italije, pokušati nešto novo. Malo sam se zasitio talijanske filozofije nogometa i treniranja. To su znali biti dvosatni treninzi, gdje se radila samo taktika. Taktika, pa još malo taktike, onda dugo ništa pa još malo taktike, ha ha. Više mi stvarno nije bilo do toga, želio sam igrati opušteniji i otvoreniji nogomet, kakav se igra u Hrvatskoj. Vidim po prvim treninzima da mi pomaže to taktičko iskustvo iz Italije. Općenito, koliko sam pratio HNL, igra se otvoren nogomet. što mi se sviđa. Serie B, gdje sam bio zadnju sezonu, je također jaka liga, međutim puno je zahtjevnija za napadače, baš zato što su svi fokusirani na taktiku. Ovdje, mislim da mogu donijeti puno toga – kaže Škabrnjanac dodajući da je Belupo sjajna odskočna stepenica za razvoj karijere.





– Klub je stabilan i radi stvarno jako dobro. Uvijek je u HNL-u, nema ispadanja i slično. Također je i vrlo praćen, što se vidi po izlaznim transferima ove sezone. Otišli su Štrkalj, Mioč, Lepinjica, momci koji su nosili klub prošle sezone. Lako se prodaju igrači, stoga je sve na meni, koliko ću pokazati i »isporučiti«. Stiglo je i dosta dobrih igrača, prijelazni rok nije završen tako da možda bude još netko.


Izjednačenost lige


Premijerni nastup za klub iz Koprivnice Butić je imao ni više ni manje nego na gotovo potpuno ispunjenom Poljudu.


– A dobro nisam baš 100 posto zadovoljan, ali u redu. Odradio sam koliko sam mogao. Može bolje i bit će bolje. Bio je sjajan doživljaj debitirati u HNL-u, još na Poljudu. Bilo bi odlično za nas da smo izvukli bod, mislim i da je 2:2 bio realan rezultat, no što je tu je. Pokazali smo kompaktnost, igrali smo dobro i mislim da za neku ligašku uvertiru, sve zajedno izgleda jako dobro. Moramo pohvaliti i trenera Ivana Radeljića, kojem je ovo prva sezona kao glavnom treneru u ovom rangu. Kao trener je mlad, do nedavno je igrao i jako dobro zna kako nas motivirati – ističe Butić koji je tako u HNL debiju teren dijelio s legendarnim Vatrenima.


– Osjećaj je genijalan. Imao sam sreću da sam većinu vremena bio u kontaktu s Ivanom Rakitićem. Tek kad ste tako blizu s takvim igračem, vidite koja je to klasa. U prvom koraku, razmišljanju, otvaranju prostora, dodiru lopte… Jednostavno koliko god ste trudite, ne možete ga napasti, uvijek je malo ispred vas. Tu je bio i Ivan Perišić, koji je igračina. Tako igrati nakon teške ozljede. Zatim Marko Livaja… Skoro pa ne može bolje od toga.


Iako nikada nije igrao u HNL-u, Butić prati elitni hrvatski nogometni razred koji se iz sezone u sezonu diže.


– Praćeno je prilično, gledano je i kod nas i u Europi. Znaju svi za Dinamo koji godinama igra europska natjecanja, sada je Hajduk doveo moćne igrače. Rijeka je vrlo kvalitetna s dobrim igračima, dobrim nogometom. Osijek s novim stadionom… Stvarno se digla liga u zadnjih nekoliko godina i može samo ići na bolje. Do prije desetak godina znalo se da će Dinamo, Hajduk i Rijeka pobjeđivati sve, a sada realno svatko svakog može pobijediti i nema pretjeranog čuđenja oko toga – zaključuje novopečeni koprivnički napadač.


 


Butić na Butića


Posebnu draž za Karla imat će 5. listopada i prvi susret protiv Rijeke jer će tada vjerojatno igrati protiv svojeg rođaka Šimuna Butića, 18-godišnjeg dragulja koji »zaluđuje« Rujevicu.


– Jako sam sretan zbog Šimuna, da mu se otvorilo. Samo da ne bude ozljeda i sve će biti kako treba. On je i talent i radnik te je samo nebo granica. A što se utakmice protiv njega tiče, uf… Jako se veselim. Bit će posebni naboj sigurno. Doći će nam obitelji na tu utakmicu sigurno.