Petak, 9. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

POSVEĆENOST KVALITETI

Martin Albus liker, okus i miris najfinijih lješnjaka

08.08.2024. 22:00
Martin Albus liker, okus i miris najfinijih lješnjaka

Foto: ARHIVA GLASA SLAVONIJE



Poljoprivredno poduzeće Orahovica poznato je kao najveći proizvođač lješnjaka u regiji.




Njihovi nasadi, stari između tri i 42 godine, protežu se na 880 hektara, od čega se 660 hektara nalazi u Hrvatskoj (Orahovica, Čačinci, Bukvik, Dolci, Duga Međa te Vukojevci), a 220 hektara u Bosni i Hercegovini, na području općine Derventa. Većinom uzgajaju rimski okrugli i istarski duguljasti lješnjak, dok u nove nasade uvode talijanske sorte kao što su Tonda di Giffoni, Tonda Gentile Romana i Nocchione. Godišnja proizvodnja kreće se između 500 i 600 tona. Prema potrebi otkupljuju lješnjake i od drugih proizvođača odnosno kooperanata, posebno tijekom berbe. No činjenica da su najveći proizvođači lješnjaka u regiji omogućava im da većinu svojih potreba zadovolje vlastitom proizvodnjom. Priča je to koja traje već godinama.


Prije nekoliko godina rodila se ideja da vlastite nasade lješnjaka i dugu tradiciju uzgoja još bolje iskoriste te stvore proizvod koji bi istaknuo kvalitetu i jedinstvenost proizvodnje. Odluka je pala na nešto intenzivniju i pomalo drukčiju proizvodnju likera od lješnjaka, koji su, doduše, i dotad proizvodili, ali u malim količinama, samo za potrebe grupacije. Mogli su ga kupiti samo djelatnici.


– Naš je cilj bio kreirati autentičan proizvod koji će prenijeti okus i miris naših nasada u svaku bocu likera. Proizvodnja Martin Albus likera od lješnjaka počela je 2022. godine, kada smo postavili prvi macerat. Iako je proizvodnja relativno nova, brzo smo postigli značajne rezultate i prepoznatljivost na tržištu zahvaljujući našoj posvećenosti kvaliteti i jedinstvenom okusu, kaže Anita Tepeš, brand manager tvrtke, objašnjavajući kako se liker proizvodi maceracijom prženog lješnjaka u malim serijama, što im omogućava kontrolu kvalitete i očuvanje autentičnosti okusa. Godišnje proizvedu oko 3500 boca od 0,7 litara. Vrlo brzo stigla je i potvrda kvalitete, i to sa najviše razine.




Na ovogodišnjem londonskom IWSC-u, najprestižnijem ocjenjivanju destilata na svijetu, PP Orahovica osvojio je za svoj liker senzacionalnih 99 bodova i izvanredno zlato. Uspjeh je tim veći što je taj broj bodova osvojilo samo šest proizvoda u kategoriji Spirits. U kategoriji likera žiri je ocjenjivao 343 uzorka iz Japana, SAD-a, Njemačke, Francuske, Italije, Nizozemske, Južnoafričke Republike i drugih zemalja. Orahovački liker jedini je osvojio 99 bodova postavši tako najbolje ocijenjen uzorak.


– Nakon što smo osvojili nagradu, potražnja je porasla te planiramo povećati proizvodnju, no i dalje ćemo zadržati koncept »limited edition«, zadovoljno ističe Tepeš, dodajući kako se liker može kupiti kroz HoReCa kanale, specijalizirane trgovine kao što su vinoteke te preko njihovoga web shopa. Kaže kako Martin Albus liker od lješnjaka ima alkoholnu jačinu od 22 posto vol, može se servirati na više načina, a preporučuju ga rashlađenog, kao aperitiv ili digestiv.




Martin i Albus – vinorodni položaji


Martin Albus portfelj sastoji se od šest vrhunskih vina i tri likera. Uz onaj od lješnjaka, jedan je liker od vina, specifično od frankovke, a drugi od oraha. ‘’Trenutačno radimo na razvoju novih varijanti likera kako bismo našim kupcima ponudili još bogatiji asortiman proizvoda. Naša strast prema inovacijama i kvaliteti vodi nas u stalnom istraživanju novih okusa i kombinacija’’, naglašava Tepeš.


Inače, Martin Albus nije ime i prezime. Riječ je, naime, o dva orahovačka prestižna položaja – Martinu i Albusu, na kojima su obnovljeni nasadi vinove loze. Te su lokacije, doduše, dobile nazive po osobama. Martin po Martinu Nagyu, orahovačkom plemiću koji je krajem 19. stoljeća bio vlasnik prvog vinskog podruma u tome kraju, u kojem je stvarao i čuvao frankovku, a Albus po vinogradaru koji je brinuo o tim vinogradima…


Kada se govori o orahovačkom likeru, treba istaknuti i kako je jedan poznati riječki barmen osmislio pet receptura za koktele čiji je osnovni sastojak upravo Martin Albus liker od lješnjaka.


Piše: Ivica Getto