Foto: MAJA CELING CELIĆ/ AGROKLUB
Budući da je ove godine sve uranilo, tako su i bobice bazge ponegdje već spremne za branje i preradu. I dok nam cvijet služi za izradu osvježavajućeg sirupa tijekom ljeta ili blagotvorni čaj zimi, bobice se također mogu koristiti na razne načine.
Prije konzumacije ih svakako morate termički obraditi jer su inače otrovne.
Možda najvažnija je ljekovita upotreba ove biljke jer ima antivirusna svojstva, pomaže kod prehlade, gripe i jačanja imunološkog sustava.
Sirup za prehladu
Ako ih želite konzervirati za zimu, priprema je jednostavna. Bobice odvojite od stapke te operite od prašine i kukaca. Stavite ih u lonac te ulijte vode dva prsta iznad bobica. Kuhajte je na laganoj vatri uz miješanje i kada ispari prst vode, ugasite. Pričekajte da se ohladi da je možete procijediti. Nakon toga dodajte šećer po želji i sok limuna (opcionalno). Ponovno zakuhajte i vreli sirup sipajte u bočice koje ste sterilizirali u pećnici. Bočice moraju biti vrele, a čepovi dezinficirani. Zamotajte u deku i pustite da se ohladi, a nakon toga spremite na tamno i hladno mjesto.
Iako šećer nije najzdravija opcija, on će pomoći u konzerviranju.
Bobice možete zamrznuti ili osušiti pa po potrebi možete praviti svježi sirup u kojeg ćete umjesto šećera dodati med. Za bolji okus kod primjene dodajte svježe cijeđeni sok naranče, limuna, đumbir i sl.
Osušene za čaj
Osušene možete koristiti za pripremu čaja koji također pomaže u jačanju imunološkog sustava.
Poput drugog voća, mogu se koristiti u pripremi sirupa za razrjeđivanje, džema, preljeva i sl. Imajte na umu da one nisu prirodno kisele nego više trpke, pa će za bolji okus biti potrebno dodati neku vrstu kiseline.
Sirup od bazge
Od bobica možete napraviti klasičan sirup za razrjeđivanje, kao što biste pravili sirup od maline.
Svakako dodajte više soka od limuna ili limunske kiseline jer, ponavljamo, bobice nisu prirodno kisele.
Džem od bazge
Bazga se može koristiti i za izradu džema, a to je najbolje uz dodatak nekog drugog voća, na primjer, jabuka.
Potrebno je:
1/2 kg bazge
3 kg jabuka
1/2 litre vode
1 kg šećera.
Jabuke ogulite i nasjeckajte na što sitnije kockice, bazgu operite. U lonac stavite vodu, šećer i voće te kuhajte oko 20 minuta. Maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom. Ako više volite džem s komadićima voća, ne morate blendati. Vratite na vatru i kuhajte još oko 40 minuta stalno miješajući.
Kada kuhača na dnu lonca ostavlja trag, znak je da je dovoljno gusto. Ulijte vreli džem u također vrele, u pećnici sterilizirane tegle.
Nepoklopljene ih vratite u vruću, ali ugašenu pećnicu te držite otklopljene oko pola sata. Nakon toga ih zatvorite čistim poklopcima koji nemaju nikakvo oštećenje, ogrebotinu i sl., umotajte u deku i ostavite da se ohlade.
Umjesto jabuka, možete koristiti i drugo voće poput šljiva, krušaka i sl.
Bobice možete koristiti u izradi kolača kao što su muffini, pite i sl. Prije korištenja ih možete namočiti u sok od naranče ili pospite cimetom, ili šećer s aromom ruma ili burbona.
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Plodovi zemlje i mora
Prognoza FAO-a
Kava, kakao i čaj podižu troškove uvoza hrane u 2024.
Hrvatska
hrejting
Milanović i dalje vodi, najveći protivnik Primorac
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE