Troskot je na konferenciji za medije istaknuo da je nelegalna građevinska dozvola jedan od ključnih problema izgradnje hidroelektrane na izvoru rijeke Une, te da ona nije zadovoljila sve potrebne uvjete za izdavanje. Tvrdi i da se iza ovakvih slučajeva kriju gospodarski i ekološki kriminal, gdje se priroda uništava radi privatne zarade.


“Učinjeno je niz propusta od općine Gračac, do županijske skupštine Zadarske županije do Ministarstva zaštite okoliša koje bi trebalo izdati dozvolu za izgradnju hidrocentrale na izvoru rijeke Une”, rekao je Troskot.




Iz Mosta su najavili zakonski prijedlog za zaštitu rijeke Une kao parka prirode, a Troskot ističe kako cijeli slučaj ima elemente za kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu.


Saborski zastupnik u statusu mirovanja Ivan Matić tvrdi, izvođači radova nisu posjedovali potrebne okolišne dozvole, što je preduvjet za dobivanje građevinske dozvole.


“Kako to da građevinska inspekcija još uvijek nije izašla na teren i zatvorila ovo gradilište, dok je inspekcija iz Unsko-sanskog kantona iz susjedne Bosne i Hercegovine već nekoliko puta izašla na teren i dala potporu lokalnom stanovništvu”, pitao je Matić.


Alen Zulić, direktor Nacionalnog parka Una, potvrdio je da su radovi na izvoru rijeke Une izazvali veliku uznemirenost među stanovnicima Unsko-sanskog kantona, posebice u Bihaću, te je izrazio podršku lokalnom stanovništvu.