Četvrtak, 8. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

LJETNA SEZONA

STANJE U ŽUPANIJI Turističke brojke bile bi i bolje da nije iznajmljivanja na crno

Autor: Nikolina Lucić

07.08.2024. 09:40
STANJE U ŽUPANIJI Turističke brojke bile bi i bolje da nije iznajmljivanja na crno


Turistička sezona je u punom jeku u svim dijelovima naše regije. Iako smo nekidan doznali kako grad Zadar bilježi minimalni pad prometa, na razini županije brojke su i više nego optimistične. Odlučili smo provjeriti kako vršni dio turističke sezone protječe u drugim gradovima županije.


Tri tisuće neregistriranih


Turistički promet ostvaren u srpnju 2024 na razini je 2023. godine, 45.800 dolazaka i 296.200 noćenja u Biogradu, koji ima otprilike 2.500 ležajeva u hotelima, 5.000 kreveta u kampovima i skoro 6.000 kreveta u privatnom smještaju.


– Veliko je povećanje broja kreveta u privatnom smještaju u odnosu na prošlu godinu. U te brojke ne ulaze kreveti u vikend kućama/stanovima za odmor koji se također iznajmljuju kao ni kreveti stanovnika grada koji prijavljuju svoje »prijatelje« iz Češke, Slovačke i Bosne i Hercegovine.




Preko 17.000 kreveta je aktivno u Biogradu na Moru, kazala nam je direktorica Nives Jeličić, naglasivši kako najvjerniji biogradski turisti, osim hrvatskih gostiju, dolaze iz Slovenije, Njemačke, Češke, Austrije, Bosne i Hercegovine.


– Ne mogu ne spomenuti iznajmljivanje na crno kao najveći problem u turizmu u ovom trenutku. Na današnji dan imamo otprilike 12.000 prijavljenih gostiju i još barem tri tisuće neprijavljenih, bez pretjerivanja.


Potrebni su nam djelatnici Državnog inspektorata na terenu, upozorila je Jeličić stavivši u centar pozornosti tako najveći problem domaće turističke industrije, s kojim se iz sustava turističkih zajednica već godinama pokušavaju boriti.



Postojeći zakonski okvir sav posao stavio je na Državni inspektorat čiji djelatnici jedini imaju ovlasti i mogućnosti sankcionirati i kontrolirati iznajmljivače, no inspektora na terenu je premalo u odnosu na broj aktivnih ležajeva. Iznajmljivači na crno zato bez ikakvih problema i uz skoro nepostojeće kontrole svoje objekte mogu iznajmljivati na crno.


– Od manifestacija i zabavnih događanja posebna je »Biogradsku noć«, kao najveća manifestaciju u kolovozu na području Zadarske županije, istaknula je Jeličić.


430 kuća za odmor


Sve bolje rezultate ostvaruju u Ravnim kotarima gdje je u posljednjih nekoliko godina buknuo luksuzni turizam i gradnja kuća za odmor. U odnosu na srpanj 2023. godine bilježe porast broja noćenja, zadovoljni su turističkim prometom ostvarenim u srpnju i prvi put očekuju dostići brojku od 200 tisuća noćenja.


Direktor TZ-a Ravni kotari Vanja Čvrljak kazao je kako na području Ravnih kotara trenutno postoji preko 430 kuća za odmor što čini ukupnu brojku od preko 3.200 ležaja.


– Da, uspijevamo pratiti ritam otvaranja i izgradnje novih kuća za odmor te nas iznimno veseli svaka nova kuća, jer za nas to znači da je još jedna obitelj odlučila revitalizirati svoj kraj i udahnuti mu novu budućnost.


Na području Ravnih kotara bilježimo dolaske gostiju iz Njemačke, Poljske, Nizozemske, Austrije, Danske, Belgije, Francuske, Srbije, Bosne i Hercegovine, dodao je Črvljak, spomenuvši i bogat program manifestacija za kolovoz.


– Kolovoz u Ravnim kotarima bogat je raznim događanjima počevši od obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti u Benkovcu, raznih kazališnih predstava za djecu i odrasle u predivnom ambijentu Kaštel Benkovića.



Na programu su i »Večeri duhovne poezije« u Perušiću, Smotra folklora »Na izvoru naše tradicije« u Rodaljicama, 13. Glazbeni festival »Vlajternativa« Benkovac, »Rock fest« Benkovac, gastromanifestacija »Benkovački prisnac«, 16. Večer klapske pisme Benkovac, Kulturno-umjetnički program »Nosi se Benkovac«, Ravnokotarski gastrostol u Zemuniku, Međunarodna smotra puhačkih orkestara u Stankovcima te razna druga događanja i manifestacije, istaknuo je Čvrljak.


Sadržajno ljeto na Pagu


S druge pak strane, Grad Pag je do sada ostvario 37.916 dolazaka, što je pet posto manje nego lani, ali je ostvareno 325.899 noćenja što je na prošlogodišnjoj razini.


Po pitanju komercijalnog smještaja u srpnju bilježe dva posto više noćenja nego lani ili u brojkama 266.174 noćenja.


– Veseli nas podatak da je u hotelima ostvareno 25 posto noćenja ili 25.145. Što se tiče noćenja u kampovima i tu bilježimo porast od osam posto ili 100.569 noćenja.


Objekti u domaćinstvu ostvarili su 140.370 noćenja što je sedam posto manje, kazala nam je direktorica paške Turističke zajednice Vesna Karavanić naglasivši kako je od početka godine zabilježeno pet posto više dolazaka nego prošle godine ili u brojkama 74.578 dolazaka i dva posto noćenja više nego lani ili 514.267 noćenja.



– Trenutno možemo reći da je sezona bolja nego prošle godine s time da imamo više apartmana, a manje gostiju u njima. U ovo ljeto je paški TZ ušao s 12.490 ležajeva u komercijalnom smještaju i 10.942 ležaja u nekomercijalnom smještaju.


Povećanje broja ležajeva bilježimo u objektima u domaćinstvu, kazala je Karavanić te izrazila zadovoljstvo posjećenošću »Paškog ljetnog karnevala«, najstarijeg ljetnog karnevala u Hrvatskoj koji je ove godine obilježio 65. godišnjicu.


– Imali smo petodnevni program u kojem su uživali naši posjetitelji. Naravno da su najzanimljivija dva dana kada smo imali prepunu pašku Pijacu veselih posjetitelja, maškaranih grupa i pojedinaca.


Posebno impresionira fenomen paškog kola, a napose posljednjeg kola gdje nema čovjeka koji se ne uhvati i ne doživi ljepotu karnevala, kazala je Karavanić dodavši kako su na karnevalu prezentirali i pašku narodnu nošnju i dramu »Robinja«.


– Kao i svake godine pripremili smo bogat program za naše posjetitelje i u kolovozu. Spomenut ću »PagArt Festival« za sve ljubitelje klasične glazbe već 26 godina i koji ima svoju publiku.


Također, na programu je bio koncert Alena Nižetića prigodom obilježavanja VRO Oluja, zatim »Bile noći« koje organizira »Društvo prijatelja Hajduka Pag«, koncert izvrsne klape »Metaklapa«, održavanje »Etno večeri«, zatim motrenje Sunca i noćnog neba teleskopima i izložba astrofotografija članova »Astronomske udruge Zadar«, istaknula je Karavanić dio bogatog ljetnog paškog programa.