Četverostruki američki olimpijski pobjednik je nedavno najavio pokretanje “Grand Slam Track League”, novog ciklusa sa četiri mitinga koji bi trebali startati od 2025. godine i na kojima neće biti skakačkih niti bacačkih disciplina.


“Grand Slam će podići naš sport na nove visine,” poručio je 56-godišnji Johnson početkom lipnja.




“Mitinzi će sadržavati vrlo ekskluzivnu skupinu najboljih, najbržih i najpopularnijih sportaša na svijetu,” dodao je.


Njegova najava izazvala je oštre kritike američke bacačice diska koja je u Parizu osvojila svoje drugo uzastopno olimpijsko zlato nakon slavlja u Tokiju.


“Naše natjecanje je pokazalo da su bacačke discipline sastavni dio atletike i da ih treba prihvatiti s više entuzijazma,” kazala je 29-godišnja Amerikanka.


“Mislim da su neka od ovih novih natjecanja koja su stvorena definitivno obeshrabrujuća. Mislim da u svim događajima, posebno u bacanjima, postoji uzbuđenje. Sve je u stvaranju priče i njezino prihvaćanje,” dodala je.


Stavove Valerie Allman podržala je sjajna hrvatska olimpijka Sandra Elkasković, vlasnica dva olimpijska zlata (2012, 2016) i pariške bronce.


“Najviše uzbuđenja je na terenu, jer imate jednoipolsatnu ili dvosatnu borbu između najboljih bacača diska, najboljih troskokaša, najboljih skakača s motkom. Mislim da bismo trebali poštovati bacače i sve atletske događaje,” kazala je hrvatska olimpijka.