Petak, 9. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

SNIMKE

Pogledajte snimke iz kokpita aviona Rafale i MiG-21 tijekom preleta iznad Knina

Autor: P. N.

05.08.2024. 21:45
Pogledajte snimke iz kokpita aviona Rafale i MiG-21 tijekom preleta iznad Knina

Foto: Screenshot HRZ



Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja obilježeni su svečano i dostojanstveno 5. kolovoza 2024. u Kninu.


Središnja svečanost održana je na stadionu NK Dinara, a program na Kninskoj tvrđavi prenosio se putem videozida na stadionu i središnjem gradskom trgu.


Svečanost na stadionu zaokružena je prikazom sposobnosti pripadnika Hrvatske vojske i policije te letačkim programom u kojem su sudjelovali akrogrupa “Krila Oluje”, avion MiG-21 te višenamjenski borbeni avioni Rafale.





“Prelet aviona MiG-21 simbolično nas je podsjetio na ključnu zračnu potporu koju su ti avioni pružali kopnenim snagama tijekom vojno-redarstvene operacije Oluja, ali i najavio novo poglavlje obrambene sposobnosti Republike Hrvatske s avionima Rafale.


Nakon kratke letačke demonstracije, Rafalei su se u čast Oluje uputili preletjeti državni teritorij Republike Hrvatske”, poručili su iz MORH-a.


Ministarstvo obrane objavilo je i videosnimku pogleda iz kokpita aviona Rafalea i MiG-21 iznad Knina.


Cijelog su dana svi zainteresirani mogli razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme. U poslijepodnevnim satima u Knin su stigli i sudionici maratona, te biciklisti i motoristi, sudionici utrke i defilea koji se tradicionalno održavaju u prigodi ove velike hrvatske vojne pobjede.


Svečanom obilježavanju nazočili su: predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ostali ministri u Vladi, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović, načelnik GS OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid, zapovjednici grana OSRH, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, veleposlanici i strani vojni izaslanici akreditirani u RH, predstavnici Grada i Županije, brojni pripadnici OSRH, sudionici operacije te mnogi drugi.