Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

52. izdanje

Maraton Preko - Zadar se vraća domaćim adutima

Autor: Šime Ćurko

02.08.2024. 15:45
Maraton Preko - Zadar se vraća domaćim adutima

Foto: Andrej Brašnjić



Sat vremena prije isteka “podvlačenja crte” (danas u podne) prijavilo se 183 plivača, 132 muškarca i 51 žena. Najstariji među njima je Ivica Čulina (1950.), a najmlađi devetogodišnji Matej Sinovčić. Duljina staze je 4.600 m. Pobjednik će osvojiti i novčanu nagradu od 150 eura, drugoplasirani dobiva 100, a trećeplasirani 50 eura. Brojke su to iz kojih se “krije” 52. izdanje Plivačkog maratona Preko – Zadar, koji će se održati u ponedjeljak 5. kolovoza. Start je s rive u Preku u 9 sati, a cilj na bazenu Kolovare.


– Pobjednici iz prošlogodišnje utrke neće nastupiti jer maraton nije uvršten u Cro Cup. Možemo reći da su favoriti Šimun i Josip Bepo Srzić, Noa Kuman, dakle domaće snage. Ovo je jedan od najljepših plivačkih maratona na Jadranu, što dokazuje i broj prijavljenih sudionika – rekao je Željko Olujić, trener u Plivačkom klubu Zadar, koji je pojasnio i zašto maraton nije u sustavu Cro Cup natjecanja.


– Razlog je veliki broj natjecatelja. Uz to, teško je osigurati svima pratnju budući da je Zadarski kanal dosta prometan. Išli smo na masovnost kako bi moglo sudjelovati što više domaćih plivača. Od izgradnje bazena na Višnjiku jako puno Zadrana pliva, i maraton Preko – Zadar im je veliki izazov. Za plivača natjecatelja ta dionica nije neki problem, ali rekreativcima je veliki izazov da se mogu pohvaliti kako su jednom u životu isplivali od Preka do Zadra.




Rekord staze iznosi 49.19, a lani ga je postavio Splićanin Marin Mogić.


– To je sjajno vrijeme, ako vremenske prilike budu dobre nije isključeno ni da rekord bude srušen – kaže Ivan Karavida, trener PK-a Zadar koji je najavio i akvatlon za djecu do 14 godina.


– Za vrijeme trajanja maratona bit će mini akvatlon na kojem će se plivati na stotinu metara i trčati 200 metara.


Nakon završetka maratona osiguran je ručak za sve natjecatelje u 12.30 sati  dok je proglašenje pobjednika na Kolovarama zakazano za 12 sati.