Četvrtak, 8. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

"STARORJEČJE"

Predstavljena je nagrađena zbirka poezije mlade autorice Sare Hižman

Autor: Đurđa Baljak

01.08.2024. 19:20
Predstavljena je nagrađena zbirka poezije mlade autorice Sare Hižman

Foto: Mislav Klanac



U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar predstavljena je zbirka pjesama pod znakovitim naslovom »Starorječje« iza koje stoji mlada autorica Sara Hižman koja je za nju ove godine dobila nagradu »Slavić« za najbolji prvijenac od strane Društva hrvatskih književnika. Sara je apsolventica prevoditeljskog smjera ruskog jezika i književnosti te znanstvenog smjera engleskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Zadru, a svoje pjesme je sabrala u zbirku uz pomoć profesora, kolega studenata i Studentskog zbora. Recenziju zbirke napisala je profesorica Rafaela Božić, dok je profesor Tim Lemac uredio zbirku i napisao pogovor. Studentice Marija Jurčević i Valentina Buhin bile su zadužene za lekturu, dok je za ilustracije unutar knjige zaslužan njezin prijatelj Marko Cvetković. Fotografija na naslovnici djelo je profesorice Adrijane Vidić.


Melanija Šajnović, Sara Hižman, Tin Lemac, Rafaela Božić/Foto: Mislav Klanac


Prostor poezije




Urednik ove pjesničke zbirke, Tim Lemac, docent na Odjelu za kroatistiku, na predstavljanju je izrazio svoje zadovoljstvo radom na ovoj knjizi, napomenuvši da iza sebe ima iskustvo uređivanja mnogih debitantskih zbirki.


– Drago mi je da sam uređivao zbirku mlade autorice s obzirom na to da iza mene stoji određeni broj debitantskih zbirki koje su uređene i drago mi je da s ovom zbirkom nije bilo puno posla s obzirom na to da je riječ o nečemu što je već na dosta zreo način zauzelo prostor poezije, rekao je Lemac.





Zbirka »Starorječje« sadrži prepoznatljivu tradicionalnu poetiku koja nije zahtijevala mnogo uređivačkog rada.


– Prvo što se tiče poetike, to je jedna tradicionalna prepoznatljiva poetika s kojom nije bilo puno posla. S druge strane, početničke greške koje se često pojavljuju u tekstovima mladih autora ovdje nisu bile prisutne, što je uvelike olakšalo posao, objasnio je Lemac, pohvalivši konzistentnost zbirke koja obuhvaća pjesme na kajkavskom narječju kao i one na standardnom štokavskom jeziku.




Lemac je također istaknuo kako zbirka pokriva širok raspon tema, od intimističkih do onih univerzalnih, uključujući promišljanja o životu, smrti, ekološkim i egzistencijalističkim pitanjima, te prijateljstvu i međuljudskim odnosima. Naglasio je da je zbirka »Starorječje« na ovogodišnjim Danima hrvatske knjige dobila nagradu »Slavić«, što je dodatna potvrda kvalitete ove zbirke.



O zbirci je više kazala i Sarina profesorica, Rafaela Božić s Odjela za rusistiku, istaknuvši kako je uvijek lijepo govoriti o »svom čedu«, budući da profesori na studente nekako gledaju kao na svoju djecu, premda su to već odrasli ljudi.


– Uvijek se radujemo kada nismo sasvim zreli, a naročito da nismo prezreli u takozvanim zrelim godinama. Sara je pripadnica jedne generacije s praga 2000-tih, o kojoj se često govori u medijima da ne čita i da je propast društva, ali ja se s tim ne slažem. Ta generacija ipak čita i piše, i to vrlo dobro, jer se ne može dobro pisati ako se ne čita. Ne mislim da su svi natpisi u medijima činjenica i istina. Niti kod drugih generacija nisu svi čitali i bili posvećeni književnosti. Drago mi je da baklja umjetnosti riječi i književnosti, kao nečega bitnog u našim životima, očito postoji i u mlađim generacijama, istaknula je Božić.


Šetnja kroz šumu


– Kod Sare nema suvišnih riječi, a kamoli stihova. Njezin izraz je pročišćen, pjesme su dovedene do svog završnog oblika, objasnila je Božić, dodajući kako prilikom čitanja Sarinih pjesama svaki put ima osjećaj šetnje kroz šumu. Čitajući njezinu poeziju, kako priča, osjećala se kao da postaje vrlo slična Sari, koja je asocira na nekakvo vilinsko biće koje šeta s dugom lepršavom kosom u lanenoj haljini uronjena u prirodu.


Profesorica Božić istaknula je kako je zanimljivo da zbirka izlazi u vrijeme kada smo već duboko u 21. stoljeću, ovisni o tehnologijama; dok u Sarinoj poeziji nema niti traga tehnologije.



– Sara kroz svoje pjesme pokazuje da lirski subjekt ne može živjeti bez prirode i sve svoje misli i osjećaje proživljava upravo kroz nju. Teško je u tim mladim godinama biti zreo i mudar, ali Sara ima neku urođenu smirenost i mudrost. Kada pogledate njezinu fotografiju na zadnjim koricama, vidite nekoga tko ima miran pogled, bez ikakvog ego tripa, bahatosti ili površnosti, zaključila je Božić.


Uz to, kajkavsko narječje, koje je također prisutno u zbirci, profesorica Božić je opisala kao vrlo važan aspekt njezine poetike.


– Mi smo narod koji se može pohvaliti s tri narječja i divno je da se na njima održava tradicija visoke umjetnosti i riječi. To pokazuje da poezija nije svedena samo na neke moderne forme, već da postoji i visoka poezija koja se bavi tradicijom i ljepotom jezika, zaključila je Božić, nakon čega je mlada pjesnikinja Sara Hižman pročitala nekoliko odabranih pjesama.