Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

NISU ZABORAVLJENI

Za zemuničke Rome pobrinut će se zastupnik Veljko Kajtazi

Autor: Goran Šimunov

01.08.2024. 17:45
Za zemuničke Rome pobrinut  će se zastupnik Veljko Kajtazi

Foto: VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL



Nakon što je u velikom požaru koji je plamtio u utorak na širem području Smokovića i Zemunika Donjeg izgorio i dio divljeg romskog naselja, pri čemu je bez krova nad glavom ostalo pedesetak ljudi, od čega su dvije trećine djeca, počele su stizati i prve dobre vijesti. Djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Zadar trebali bi danas u divlje naselje za osobe čija je imovina stradala u požaru donijeti hranu, obuću i odjeću.




Po saznanju o stradanju u požaru pripadnika njihove zajednice Savez Roma u Republici Hrvatskoj (SRRH) »Kali Sara« obavijestio je saborskog zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija koji je učinio sve što je mogao, kontaktirao je načelnika Općine Zemunik Ivicu Šarića i Hrvatski Crveni križ.


Foto: Luka Jeličić


Bez potreba za šatorima


– Čuli smo se s kolegama iz Gradskog društva Crvenog križa (GDCK) Zadar koji, kako navode, upravo pripremaju humanitarnu pomoć za osobe iz divljeg naselja, potvrdila nam je Katarina Zorić iz Odjela za odnose s javnošću Hrvatskog Crvenog križa, a Katarina Radeljić, referentica u GDCK-u Zadar kaže nam kako su stalno u kontaktu s Ravnateljstvom civilne zaštite u Zadru te djeluju po njihovim naputcima u vezi stradalih u ovom naselju.


– Trenutačno smo u pripremi hrane, obuće i odjeće, odnosno svega što treba osobama koje su se našle na opožarenom području na području općine Zemunik Donji i tijekom petka ćemo to predati osobama u naselju. Sve što ovim osobama bude potrebno i sve što im Crveni križ može osigurati, imat će, najavljuje Radeljić koja je rekla kako je pitanje smještaja za osobe stradale u ovom požaru, šatora, mobilnih kućica u nadležnosti Ravnateljstva civilne zaštite.




– Iz Ravnateljstva nam je rečeno kako zasad ljudima iz naselja ne trebaju šatori ili mobilne kućice, a ako bude trebalo imamo šatore koje im možemo staviti na teren, ističe referentica u GDCK-u Zadar.


Foto: Luka Jeličić


Ne poznaju zemuničke Rome


Govoreći o potrebama žitelja divljeg naselja čija je imovina stradala u požaru iz SRRH-a »Kali Sara« kažu kako je šteta velika i tek se sada utvrđuje njen iznos.




– Uspostavit će se suradnja zastupnika Kajtazija i Saveza »Kali Sara« s Općinom Zemunik Donji, treba pomoći ovim ljudima. Postoji dobra volja zastupnika Kajtazija i Općine da im se pomogne. Kajtazi, koji je već peti mandat u Saboru, kaže kako nije znao da na području općine Zemunik Donji ima Roma. Pripadnici ove zajednice s područja ove općine nisu nikad zvali ni njega ni Savez Roma. Mi tu zajednicu ne poznamo. Od načelnika Zemunika smo doznali kako su pojedini žitelji divljeg naselja kupili tu zemlju u Smokoviću, nisu potpuni ilegalci, te su stavili mobilne kuće, što po zakonu smiju, otkrivaju nam u SRRH-u »Kali Sara« dodajući kako se žitelji ovog naselja u Smokoviću većinom izjašnjavaju Hrvatima, na što imaju pravo po samoizboru. Na području općine Zemunik ima po Popisu stanovništva osam deklariranih Roma.


– Problem je što Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina prepoznaje samo romsku manjinu. Savez Roma, ako ovi ljudi nisu deklarirani kao Romi, nema što napraviti. Oni su samo na teret Općine Zemunik, napominju u SRRH-u »Kali Sara« dodajući kako postoji mogućnost da zastupnik Kajtazi uskoro dođe na zadarsko područje te održi sastanak s načelnikom Zemunika te da posjeti divlje naselje u Smokoviću.


Peticija za iseljavanje romske zajednice


Usporedno s viješću o tome da je pedesetak žitelja divljeg naselja ostalo bez krova nad glavom, u javnosti se pojavila i peticija za iseljavanje nelegalnog romskog naselja u blizini Zadra, u selima Smoković i Zemunik Donji.


Naime, iako je većina žitelja pristojna, živi život koji poznaje, vozeći se županijom u svojim kamionima i skupljajući staro željezo, dio žitelja naselja pravi nered, turira svoja vozila, voze neregistrirana vozila, kradu u trgovinama u selu, zbog čega su mještani ljuti.


Zbog toga i ne čudi ono što je navedeno u ovoj peticiji, u kojoj oni koji su pokrenuli njeno potpisivanje napominju kako postojanje ovog naselja uzrokuje brojne probleme i značajno narušava kvalitetu života lokalnih stanovnika.


– Naselje je izgrađeno bez ikakvih dozvola i ne zadovoljava osnovne građevinske i urbanističke standarde. Nema adekvatne sanitarne uvjete, što predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik za stanovnike naselja i okolnih područja. Povećana je stopa kriminala i vandalizma, što ugrožava sigurnost lokalnog stanovništva. Nelegalno naselje stvara tenzije među lokalnim stanovništvom i narušava društveni mir, ističe se u peticiji u kojoj se zahtijeva od nadležnih institucija da organiziraju iseljenje stanovnika nelegalnog naselja uz osiguranje alternativnog smještaja sukladno zakonskim propisima i humanitarnim standardima. Traže i da se poslije iseljavanja osigura redovito prisustvo komunalnih i policijskih službi kako bi se spriječilo ponovno formiranje nelegalnog naselja.