Četvrtak, 8. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

dragan jelavić profa

Hendrix, Morrison i Dragojević izložbom dobili mjesto u Kapetanovoj kuli

Autor: Đurđa Baljak

31.07.2024. 22:04
Hendrix, Morrison i Dragojević izložbom dobili mjesto u Kapetanovoj kuli

Foto: Luka Jeličić



U Galeriji Kapetanova kula predstavljena je izložba pod nazivom »Portreti i autoportreti«, autora Dragana Jelavića, poznatog pod umjetničkim imenom Profa, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar. Na otvorenju, Profa se obratio prisutnima u trostrukoj ulozi: kao predsjednik, kustos izložbe i na koncu kao autor.


Prilikom toga, istaknuo je kako nije često slikao portrete, a još rjeđe autoportrete. No, uspio je prikupiti radove koje je stvarao u rasponu od trideset godina na tu tematiku.


Memorija vremena


– Nisam često radio portrete. Ponekad sam slikao likove koje sam želio zadržati u memoriji vremena, ljude koji su mi nešto značili. Zato sam to uglavnom radio brzo, u nekoliko poteza i na različite načine, započeo je Profa.




Naglasio je kako je rijetko koji portret u potpunosti realističan, mada se među izloženim radovima može pronaći nekoliko takvih.


– Iskopao sam nekoliko portreta među starim papirima i slikama koje sam radio još od 1990-ih godina prošlog stoljeća pa do danas. Neki od njih nisu najbolje očuvani, ali su mi, bez obzira na to, jako dragi, podijelio je Profa, dodajući kako mnogi od portretiranih, nažalost, više nisu među živima.



Ova izložba je, kako kaže, slučajno nastala jer je jedan član, Branko Antunović, morao odustati od izložbe fotografija zbog privatnih problema.


– S obzirom na to ostala su mi tri tjedna slobodna, što je više nego uobičajeno, pa sam skupio svoje portrete koje sam radio od 1990-ih do danas i napravio ovu izložbu. Reakcije su dobre, iako je bilo manje posjetitelja zbog problema s parkiranjem i gužvom, objašnjava nam Profa, te je kazao kada je počeo portretirati.


– Sve je započelo plakatom portretom za stogodišnjicu Tina Ujevića, proslavu koja se trebala održati 1991. godine, nažalost rat je prekinuo proslavu, ali plakat je već bio tiskan. No, moj orginalni crtež za plakat je u međuvremenu nestao. Od svih izloženih portreta jedini smo živi ja i Beri, mali šnaucer mog prijatelja koji mi je promjenio odnos prema životinjama, priča nam ovaj slikar i osnovnoškolski profesor likovne kulture.


Naveo je nekoliko posebnih portreta, uključujući svog oca, nadrealističnog slikara Salvadora Dalija, legendarnog Jima Morrisona iz The Doorsa i virtuoznog gitarista Jimi Hendrixa. Pored toga, tu je i portret Arsena Dedića.


– Neki portreti, poput onih Jima Morrisona, Jimi Hendrixa i Salvadora Dalija nastali su davno, negdje krajem 1990-ih; dok sam Arsena Dedića, Davida Bowieja i Tonka Marojevića portretirao na dan kada je objavljena njihova smrt u medijima. Olivera Dragojevića sam isto portretirao na dan njegove smrti, a zanimljivo je to što je upravo na dan otvorenja ove izložbe bila šesta obljetnica njegove smrti, objasnio je Profa.



Iz rodnog kraja


Među portretima se mogu pronaći i ljudi iz njegovog rodnog kraja – Vrgorca, a to su Davor Jović, ali i fra Jure Radić koji je u Makarskoj osnovao Muzej školjki.


– Davor Jović je bio velika ljudina, pravi čovjek. Taj sam portret poklonio njemu dok je bio živ, ali je, nažalost, umro nekoliko godina poslije, otkriva nam Profa, dodajući kako su reakcije na izložbu bile pozitivne, a među posjetiteljima je bilo i stranaca koji su s velikim interesom razgledavali i fotografirali izložene radove.


Tehnike variraju u širokom rasponu od olovke do akrila, dok su neki radovi nastali kombiniranom crtačkom i slikarskom tehnikom.


Osim portreta, mogu se pogledati i dva njegova autoportreta, za koje kaže kako nije siguran zašto ih je radio.


– Svoje autoportrete sam radio iz nekakve zafrkancije, recimo to tako. Prvi, onaj manjih dimenzija 10 × 10 centimetara sam radio još dok sam živio u Splitu tijekom 1990-ih. S druge strane, drugi autoportret sam napravio za vrijeme pandemije. Tada sam pustio kosu, pa sam se htio zabilježiti u nešto drugačijem izdanju nego danas, kazao nam je Profa, te najavio sljedeću izložbu.


– Sljedeći tjedan, nakon ove moje izložbe, dolazi nam akademska slikarica iz Beograda – Tanja Ličina, koja će predstaviti svoje apstraktne radove, najavio je Profa.