Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

PODRŠKA ŠTANDERIMA

Neke općine već proglasile Dan pobjede i blagdan Vele Gospe sajamskim danima

Autor: Goran Šimunov

31.07.2024. 19:45
Neke općine već proglasile Dan pobjede i blagdan Vele Gospe sajamskim danima

Foto: TZO Pašman



Gradonačelnici i načelnici iz Zadarske županije počeli su od prošlog tjedna donositi odluke kojima na području svojih gradova i općina proglašavaju sajamske dane. Od grada do grada i općine do općine odluke se odnose na jedan ili oba predstojeća državna praznika, 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te 15. kolovoza, blagdan Vele Gospe.




Grad Biograd na Moru je tako javno objavio odluku gradonačelnika Ivana Kneza donesenu 26. srpnja o proglašenju sajamskih dana na području grada Biograda za vrijeme održavanja velike turističke manifestacije »Biogradska noć«- ususret Oluji.


U obrazloženju odluke pozvao se na odredbe Zakona o trgovini, Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Statut Grada Biograda. Sajamski dani pritom obuhvaćaju dva dana, 4. i 5. kolovoza.


– Dozvoljava se rad svih prodajnih objekata na području grada Biograda na Moru koji mogu raditi u sklopu svog redovnog radnog vremena za vrijeme proglašenja sajamskog dana, pojašnjava se u odluci gradonačelnika Kneza.


Radno vrijeme od 9 – 24




Općinski načelnik Pašmana Krešimir Ćosić donio, je, pak, odluku kojom se na području njihove općine u svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti proglašavaju 5. kolovoza i 15. kolovoza sajamskim danom. Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao dio sajamskog događaja, u navedenim danima može započeti u 9 sati i završiti do 24 sata.


– Uime Općine Pašman sam donio odluku da oni koji su unajmili općinsku javnu površinu mogu raditi ako žele i na te dane u špici turističke sezone. Odnosi se i na trgovce, kao i na vlasnike raznih štandova na javnim površinama, kaže nam načelnik Pašmana Krešimir Ćosić.




Na pitanje očekuje li da će, s obzirom na to da su na prijedlog Vlade donesene izmjene Zakona o trgovini, a da i on, kao načelnik Pašmana dolazi iz iste stranke, mogao imati problema u HDZ-u, odgovorio je protupitanjem »zašto bi očekivao da bi mogao imati problem u stranci«.


– Trgovcima i štanderima naša općina je dala mogućnost da mogu birati hoće li raditi, napominje načelnik Ćosić.


Priča oko proglašenja sajamskih dana počela je još prošle godine kad je udruga Glas poduzetnika koja se od samog početka protivi odredbi Zakona o trgovini kojom se zabranjuje rad nedjeljom, pozvala gradonačelnike i načelnike da na blagdane koji su neradni proglase sajamski dan.


Brojni gradovi i općine poslušali su tada preporuku UGP-a pa su proglasili nadolazeći blagdan sajamskim danom. Odlukom je omogućena prigodna prodaja na kioscima, štandovima i ostala slična prodaja na otvorenom, kao dio prigodnih manifestacija i sajamskih događanja.


Predsjednik Vlade RH Plenković na sjednici Vlade u kolovozu 2023. za određivanje sajmenih dana kazao je kako se ne radi ni o kakvoj rupi u zakonu niti o zaobilaženju propisa.


Nije rupa u zakonu


– Upravo obrnuto, Zakon o trgovini predviđa tu mogućnost poštujući tradiciju i okolnosti što sajmeni dani znače, osobito, primjerice, prigodom obilježavanja blagdana Velike Gospe gdje je u brojnim marijanskim svetištima bilo itekako mnogo vjernika i hodočasnika i da su ti dani sami po sebi sajmeni nema nikakvih dilema, rekao je tada Plenković.


No, da predsjednik Vlade nije oduševljen što su gradovi i općine posegnuli za donošenjem ovakvih odluka moglo se razlučiti kada je gradonačelnik Splita Ivica Puljak (Centar) već prvih radnih dana 2024. donio odluku da proglasi sajamske dane u gradu Splitu do kraja ove godine.


– Jednako briljantno, očekujem procesiju svaki dan, da je Puljak predvodi, očekujem blagdan svetog Dujma u Splitu svakog tjedna, rekao je Andrej Plenković o odluci gradonačelnika Splita. Puljak je na ove riječi predsjednika Vlade odgovorio u priopćenju navodeći kako »vidi da Plenkoviću nije drago što su ispravili jedan dio njegove loše odluke, vezane za rad nedjeljom..


– Proglasili smo sajamskim danima sve nedjelje i blagdane do kraja godine, pa štandovi i kiosci mogu raditi ako žele, ističe Puljak.


Upit o tom hoće li možda gradonačelnik Branko Dukić proglasiti jedan ili oba sljedeća državna praznika sajmenim danima uputili smo i Gradu Zadru, a njihov odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.


Nema sajma bez sajma


Vodeći se primjerom gradova koji su proglasili sajamske dane kako bi obrtnicima omogućili rad u vrijeme blagdana, zadarsko Udruženje obrtnika Gradu Zadru poslalo je početkom kolovoza 2023. zahtjev da se blagdan Velike Gospe proglasi sajamskim danom. Uime Grada javno se tada očitovao zamjenik gradonačelnika Ante Babić kazavši kako Grad Zadar ne prihvaća inicijativu Udruženja obrtnika Zadar.


– Proglašenje tzv. sajamskih dana koje su donijele pojedine jedinice lokalne samouprave je suprotno Zakonu o trgovini. Novi Zakon o trgovini u članku 57., između ostaloga, propisuje da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i u dane blagdana. Istim člankom propisane su i iznimke, pa se tako odredbe o neradnim nedjeljama i blagdanima ne odnose, između ostalog, na prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama.


Dakle, dozvoljena je prigodna prodaja na sajmovima, kazao je tada dogradonačelnik Ante Babić dodajući kako ne postoji ni statutarna niti zakonska mogućnost proglašenja tzv. sajamskog dana, posebice ne na cijelom području grada, bez sajma.


– Dakle, nema sajamskih dana bez samog sajma. Za provedbu inicijative za proglašenjem tzv. sajamskog dana na blagdan Velike Gospe potrebno je organizirati jednodnevnu javnu manifestaciju – sajam na čitavom području grada Zadra. No ni tad ne bi mogli raditi oni prodajni objekti koji neposredno ne sudjeluju na sajmu, pojasnio je tada dogradonačelnik.