Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

ZADARSKA POLITIKA

Meštrović najavljuje amandmane, Radeta proračun "šalje" na pisarnicu - Odvodnje

Autor: Iva Bucić

31.07.2024. 09:16
Meštrović najavljuje amandmane, Radeta proračun

Foto: Luka Jeličić



Već više od dva tjedna poznata presuda Visokog upravnog suda (VUS) o ukidanju ovogodišnjeg Proračuna Grada Zadra i dva tjedna uoči očekivane, no još nenajavljene sjednice Gradskog vijeća, u gradskoj upravi još nisu finalizirali konačan prijedlog proračuna. Umjesto da ulažu amandmane na gotov proračun, od vijećnika je gradonačelnik Branko Dukić zatražio da do 8. kolovoza, prije negoli se krene sa završetkom konačnog prijedloga proračuna, dostave svoje proračunske prijedloge i iznose potrebne za njihovu realizaciju.


– Od kad je javnosti poznata presuda VUS-a strpljivo sam čekao bilo kakvu reakciju većine u Vijeću. Kako je nisam dočekao, a vrijeme curi, pismeno sam pozvao sve gradske vijećnike da u roku od deset dana dostave sve njihove pojedinačne proračunske prijedloge, priopćio je Dukić.


Opcije


VUS je 15. srpnja presudio da se ukida Proračun Grada Zadra za 2024. godinu, a presuda je objavljena 24. srpnja, čime je počeo teći zakonski rok od 45 dana za donošenje proračuna. Ako Gradsko vijeće Grada Zadra ne izglasa proračun u tom roku – a sljedeća sjednica Gradskog vijeća očekuje se polovicom kolovoza – slijedi raspuštanje predstavničkog tijela. Osim neizglasavanja proračuna i raspuštanja Gradskog vijeća, ili, pak, njegova izglasavanja, jedna od mogućih opcija je da se proračun ponovno izglasa s nezakonitim amandmanima, kao što se dogodilo u prosincu. Zato u priopćenju Dukić ističe da će vijećnicima »pomoći da izglasaju zakonit proračun« i oni su u pripremi prijedloga »slobodni u bilo koje doba tražiti pomoć kako bi ti prijedlozi bili zakoniti i realni u izvršenju«.




No, sve i da ponovno izglasaju proračun s nezakonitim amandmanima, to ne znači da će doći do raspuštanja Gradskog vijeća, nego bi čitava procedura započela ispočetka – najprije bi gradonačelnik trebao donijeti Odluku o obustavi izvršenja proračuna, potom bi Ministarstvo financija trebalo utvrditi neusklađenost proračuna sa zakonom, te bi na koncu presudu trebao donijeti Visoki upravi sud.


Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Daniel Radeta naglašava, s druge strane, da je na koncu srpnja pitanje proračuna za 2024. godinu potpuno trivijalno i drugorazredno. Umjesto toga poručuje da je vrijeme da se počne razmišljati o proračunu za 2025., te ističe da je prava tema Prostorni plan.


– Prijedlog proračuna što se tiče nas mogu poslati na pisarnicu Odvodnje. Mi grad nismo doveli u ovu situaciju, nego upravo gradonačelnik, na njemu je da rješava te probleme, objasnio je Radeta zbog čega SDP nema namjeru predlagati amandmane na proračun koji je već u zadnjoj fazi realizacije.


(Ne)mogući amandmani


– Kompletna politika i sve ono što se događa u javnom prostoru grada Zadra, sve je vezano za Prostorni plan. Žalosno je da o tom dokumentu, koji je najbitniji u gradu, nemamo sa stručne stane ni s kim razgovarati. HDZ treba razotkriti – oni su se s Prostornim planom koji su predložili požurili samo da izbjegnu novi Pravilnik o prostornim planovima, koji je na snagu stupio 1. siječnja ove godine, ističe Radeta.


Spomenuti Pravilnik mijenja standarde izrade prostornih planova, pa je, primjerice, određen broj parkirnih mjesta i postotak zelene površine.


– Postupak je pokrenut prije donošenja Pravilnika i samim time oni nisu dužni Prostorni plan uskladiti s Pravilnikom. S te strane, taj Prostorni plan koji je u postupku nikada se neće smjeti dogoditi u gradu Zadru. Tko god bio na vlasti, ovakav Prostorni plan kakav su oni predložili nikada se ne smije usvojiti. Bez obzira na amandmane, prijedloge i raspravu, on se mora obustaviti i mora se krenuti u postupak izrade novog Prostornog plana, upozorava Radeta.


Osim Radetina Kluba vijećnika, prostornim planiranjem nezadovoljni su i ostali oporbeni klubovi. No, za razliku od SDP-a, Enio Meštrović potvrđuje da će ipak njegov Klub vijećnika podnijeti dva nova amandmana, umjesto amandmana o izgradnji krematorija i povećavanju sredstava za Sportsku zajednicu, pa od gradske uprave traže da im daju zakonite izvore financiranja.


– Oni su rekli da naši amandmani nisu realni, zakoniti niti izvedivi, dakle, nemogući su za provesti, pa ćemo mi napisati druge amandmane, koji će biti realni i izvedivi istog trena. Ako sad ne dobijemo čiste izvore financiranja, to onda znači da nas bojkotiraju definitivno. Ako će nam dati čiste izvore, onda ćemo to napisati iz prve kako triba i gotovo, zaključuje Meštrović.


Pitanje zgrade u Teslinoj


SDP-ov Radeta podsjetio je da od kraja lipnja, kad je održana 28. sjednica Gradskog vijeća, čeka odgovor iz gradske uprave na pitanje što se dogodilo s terenom u vlasništvu Grada u Ulici Nikole Tesle.
Više od dva mjeseca su prošla otkako je otvorio temu građevinske i lokacijske dozvole za zgradu u Ulici Nikole Tesle, a na prošloj sjednici Gradskog vijeća ponovio je da u njegovu fokusu nisu privatni investitori, nego institucije koje su glavni krivci za nered u prostoru. Osim na, kako tvrdi, nezakonito izdanu dokumentaciju za zgradu s 40 stanova i poslovnim prostorima, Radeta je upozorio i na potencijalno nezakonitu, ili u najmanju ruku suspektnu prodaju gradskog zemljišta na kojem je zgrada planirana. Naime, prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, za raspolaganje gradskim nekretninama vrjednijima od milijun kuna gradonačelnik mora imati suglasnost predstavničkog tijela, odnosno Gradskog vijeća, a o prodaji 500-tinjak kvadrata u Teslinoj, tvrdi Radeta, Vijeće nikada nije odlučivalo. Osim toga, ni javnost, ni Gradsko vijeće, nisu bili informirani niti o zamjeni ili eventualnom javnom natječaju.