Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

POŽAR

VIDEO Dramatične snimke iz Tučepa, vatra je prodrla i u Park prirode Biokovo

Autor: Portal Novi list

31.07.2024. 08:27
VIDEO Dramatične snimke iz Tučepa, vatra je prodrla i u Park prirode Biokovo

Foto: IVO ČAGALJ/PIXSELL



Požar, koji je u utorak navečer buknuo u Gornjim Tučepima, još nije pod nadzorom, no kuće su obranjene, put požarišta u srijedu su uzletjela dva canadaira kako bi pomogla vatrogascima na terenu.




U srijedu ujutro još uvijek je trajala borba 237 vatrogasaca sa vatrenom buktinjom koja je izbila na otvorenom prostoru u Gornjim Tučepima, predio Čovići, raširivši se i na Park prirode Biokovo. Od vatrogasaca se doznaje da su u srijedu rano ujutro dva canadaira uzletjela put požarišta kako bi pomogli kolegama u gašenju. Uz 237 vatrogasaca sa područja cijele Splitsko-dalmatinske županije, na terenu je i 55 vatrogasnih vozila.


Mještani kažu kako su se cijelu noć duž požarišta čule jake detonacije, a Goran Bušelić iz DVD-a Tučepi za Hrvatski radio je rekao kako se radilo o “eksplozijama od plinskih boca iz starih vozila koja su napuštena”.


Stanovnici su cijelu noć proveli na terenu s vatrogascima polijevajući svoje kuće vodom i strahujući za imovinu, no prema neslužbenim informacijama u požaru je ipak izgorjelo nekoliko maslinika i par vozila.




Zbog požara u Tučepima zatvorene su ceste iz Vrgorca prema Makarskoj, te ona prema Podgori zbog čega se promet odvija obilazno.


Noćas je zbog gašenja vatre jedno vrijeme bila isključena i struja.




Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je potvrdio da je situacija na požarištu “napeta” jer jaka bura koja puše cijelu noć vatru nosi i širi dalje. Vatrogasci su sinoć evakuirali dio mještana, te branili kuću po kuću.


Ranije


Stotine vatrogasaca bore se s ogromnim požarom koji je buknuo sinoć u Gornjim Tučepima blizu Splita. Vatra je prodrla i u Park prirode Biokovo, a Slobodna Dalmacija javlja kako se s požarišta koje je dugo preko četiri kilometra čuju i detonacije.


Još uvijek nije jasno radi li se o oružju iz kuća ili o eksploziji zapaljenih automobila. Požar se iz maslinika i poljoprivrednih površina brzo našao pred kućama, koje vatrogasci pokušavaju obraniti jednu po jednu.



Gasiteljima ujutro stiže pomoć i iz zraka, kao i iz kontinentalnih vatrogasnih postrojbi, primjerice Zagreba.



“Situacija je dosta napeta. Vatra se nošena burom vrlo brzo širi. Nije se proširila samo prema dolje, već se širi i lijevo i desno. Vatrogasne snage od Splita do Makarske rivijere nalaze se na požarištu. Bore se nadljudskim naporima da spriječe širenje požara prema mjestu Tučepi.


Ljudi su evakuirani, branimo doslovno kuću po kuću”, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za Danas.hr.