Utorak, 30. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

osvrt na film

Vulgarniji, brutalniji i duhovitiji nego ikad – da, Deadpool se vratio na velike ekrane!

Autor: Ivica Perinović

29.07.2024. 21:37
Vulgarniji, brutalniji i duhovitiji nego ikad – da, Deadpool se vratio na velike ekrane!

Foto: Deadpool



Kad dođeš u određene godine neke stvari te više ne vesele kao u mladim danima, a tu svakako mogu uključiti i žanr superherojskih filmova. ‘Marvelu’ i ‘DC-u’ se jednostavno dogodilo ono što su svi očekivali, neki i priželjkivali, a sad moraju spašavati vlastite gu*ice pa makar to značilo da ih pred milijunskim gledateljstvom nemilosrdno sprda najvulgarniji i najslavniji stripovski lajavac – ‘Deadpool’.


Dozvolite da vam u kratkim crticama i to pojasnim ako i sami niste već upućeni. Pohlepa, taj prepoznatljiv holivudski modus operandi je i najtvrdokornijim fanovima super muškaraca i žena u pripitim šarenim tajicama uspio zgaditi najdražu im razbibrigu jer bilo je simpatično pogledati par superherojskih filmova godišnje, no dočim su se te brojke utrostručile, a k tome pridodale i puste TV serije s istim akterima i najuporniji su rekli – dosta!


I dok je DC od samog početka utrke za Marvelovim multiverzumom donosio krive odluke, ovi su s druge pak strane krivo procijenili svoju publiku pošto su nakon završnog nastavka ‘’Osvetnika’’ u kina i na TV počeli masovno plasirati ‘proizvode’ upitne kvalitete. Doduše, ‘Spider-Man’ i ‘Čuvari galaksije’ su ostali Marvelovi ‘fenjeraši’, no širu publiku, uključujući i potpisnika ovih redaka sve je to već počelo lagano umarati.




Površno napisani scenariji, neuvjerljivi negativci i pusti klišeji su i najvjerniju publiku natjerali na zijevanje. Spas im je mogao donijeti jedino rubni lik za kojeg su mnogi počeli strepiti kad je moćni ‘Disney’ otkupio slavni studio ‘20th Century Fox’, a s njim i prava za nove filmske adaptacije Deadpoola, ali i ‘X-Mena’, odnosno, ‘Fantastične četvorke’. Legendarni Walt Disney se možda u tom trenutku okrenuo u grobu, no nasljednici njegova studija su znali kako ‘zlatnu koku’ imena Deadpool treba ostaviti neokrznutu (čitaj, necenzuriranu) kako bi se lova nastavila slijevati u potocima.


Svjestan je toga i Ryan Reynolds koji si je dao oduška da na sve moguće i nemoguće načine naglasi takvo poslovanje Disneyevo/Marvelovo ziheraško poslovanje. Ipak, dužan sam vam prvo spomenuti što se u ovom, dugoiščekivanom trećem nastavku točno događa.


Alternativne dimenzije


Želeći impresionirati svoju djevojku Vanessu (Morena Baccarin), besmrtni plaćenik i nepopravljivi lajavac Wade Wilson/Deadpool (Ryan Reynolds) upotrijebi Cableovu vremensku napravu kako bi otputovao u alternativne dimenzije/svjetove i tamo kao ‘junačina’ pokušao osigurati svoje mjesto među ‘Osvetnicima’.


Plan mu nije uspio i šest godina kasnije ga zatičemo kao krajnje nesposobnog prodavača polovnih automobila, dok je njegov odnos s Vanessom doživio pravi ljubavni brodolom. Prilikom proslave rođendana, Deadpoola zaskoče vojnici TVA koji ga odvedu dotičnom gospodinu Paradoxu (Matthew Macfadyen).


Ovaj mu pak ponudi mjesto heroja na Zemlji-616, ali mu i da do znanja kako će njegov svijet i svi njegovi voljeni ubrzo nestati jer su izgubili Logana/Wolverinea (Hugh Jackman), esenciju te vremenske linije. U pokušaju da spriječi takav scenarij, on započne iscrpnu potragu kroz sve alternativne dimenzije kako bi pronašao Wolverinea dostojnog da zamijeni onog koji je junački poginuo. Pokazat će se kako to neće biti nimalo lak zadatak, a i da sam Wolverine ima što za reći na to.


Ovo bi u kratkim crticama bio pojednostavljen sinopsis inače konfuzne radnje koja je, ruku na srce, totalno besmislena, no to je već neka druga priča. Oni koji su pomno i krajnje strpljivo pratili sve priče iz Marvelova zapetljanog multiverzuma još će kako-tako i pohvatati sve konce (op.a. za to je dosta bitna i TV serija ‘’Loki’’), no Reynoldsu i ostatku ekipe (režiju potpisuje Shawn Levy) ona je ionako samo poslužila kao platforma za pravu poplavu humora.



E sad, ako kojim slučajem niste upoznati s likom i (ne)djelom ovog antijunaka, pripremite se za šok! Njegove fore su krajnje vulgarne i apsolutno su svi potencijalni predmet sprdnje. Kako bi efekt bio još i snažniji, Reynolds i ostatak scenarističkog tima (Rhett Reese, Paul Wernick i Zeb Wells) neumorno koriste metodu ‘probijanja četvrtog zida’ (direktno obraćanje publici, a u ovom i spominjanje vlastitih imena kao i ljudi uključenih u snimanje filma), odnosno, izrugivanje ‘woke’ i ‘cancel’ kulturama, rasama, spolovima i financijerima ovog filma.


Mnogi su bili oprezni u prognozi uspjeha trećeg nastavka, no kad sam 5-6 dana prije same pretpremijere kupovao on-line ulaznice za sebe i suprugu, ostao sam zatečen spoznajom kako me očekuju slobodna sjedala tek u prvim redovima dok je ostatak dvorane rasprodan za sve projekcije. Vau!


Ključna je u tom pothvatu i činjenica kako je Reynolds kao i kod prijašnja dva nastavka radio sad već prepoznatljivo neiscrpnu i nadaleko poznatu promociju filma, a dodatni hype kod publike je izazvala i vijest kako će mu se u nestašlucima konačno pridružiti i obožavani Wolverine.


O odnosu ovih strip likova mogli bi se sad ispisati eseji, ali držat ću se prvenstveno filma. Njihovo rivalstvo/partnerstvo je nešto što se rijetko viđa, a toga je bio svjestan i Reynolds.


Premda je po svršetku snimanja Mangoldovog remek-djela ‘’Logan’’ Hugh Jackman glasno i jasno dao svima do znanja kako je to i njegov konačni oproštaj s likom koji ga je proslavio još početkom milenija, pogledavši prvog ‘’Deadpoola’ je požalio što je izrekao te riječi, ali to nije pokolebalo Reynoldsa i Marvel da mu podare novi život. Kako i sam Deadpool u filmu kaže: »Fox te ubio i pokopao, a Disney oživio i sad ćeš ovo morati raditi za njih do svoje 90.«


Atipičan tandem


Upravo je sparivanje ovog atipičnog tandema bila nužna stvar za osvježenje serijala kao i mudro uvođenje ‘odmetnutih’ legendarnih likova Marvelovom multiverzumu. Upoznavanje sa starijim superherojskim ‘gradivom’ koje je desetljećima bilo u rukama studija Fox i ‘Sony’, Reynolds i njegov tim mudro je ‘prošvercao’ kroz urnebesna camea, a ujedno vratio i osmijeh fanovima na lica jer povratak X-Mena i Fantastične četvorke matičnom Marvelu strašno je bitan za održavanje franšize na životu.


Osobno me zaboli ona stvar što se tiče Marvela i njihovih skupocjenih budalaština, isto ka i Reynoldsa i Jackmana. Važno je da Deadpool piči dalje. Oni su svoj zadatak majstorski obavili, masno ga naplatili (to im je također utrljano u nos) i pri tome se vraški dobro zabavili.


Filmska kemija Deadpoola i Wolverina je za razliku od njihovog promašenog uparivanja u fijasku imena ‘’X-Men početak: Wolverine’’ ovdje ispala čisto zlato. Uzajamno šibanje psovkama, uvredljivim šalama, ali i opetovano šaketanje i sakaćenje pravi su vrhunac filma i nešto što je publika čekala godinama i u tome nitko neće biti uskraćen.


Scenarij? Kako sam već i gore naveo, konfuzan, apsurdan, tupast. Glavni antagonist, točnije, antagonistica i motivi njezinih nedjela su totalno bezvezni kao i kod većine Marvelovih filmova/stripova, ali kog’ briga. Dok god cure šale, a ima ih na pretek u kompletu s krajnje eksplicitnim prikazima nasilja (NE VODITE DJECU OVO GLEDATI!),


‘’Deadpool i Wolverine’’ je pravi primjer ekstremnog slapstick remek-djela. Naravno, ovakav oblik ‘iščašenog’ humora neće kod svakoga naići na plodno tlo, no ako ste voljeli prijašnje nastavke, voljet ćete i ovog. Teško mi je pričati suviše o samim gegovima i verbalnim dosjetkama kojima film naprosto pršti, urnebesnim Deadpoolovim i Wolverinovim inkarnacijama, ali ću natuknuti kako nitko nije ostao pošteđen njihove nemilosrdne zaje*ancije, čak ni sirota Millerova ‘’Furiosa’’.


Ako se još uvijek kolebate oko odlaska u kino, spomenut ću za kraj kako već davno, ako i ikad, nisam svjedočio tako gromoglasnom smijehu publike kao na ovoj projekciji. Dovoljno? Pa gdje ćete inače moći u pozadini čuti Madonnu kao savršenu glazbenu temu za pokolj? Hajmo sad svi trk u kino na obilatu porciju nasušno potrebnog smijeha!