Petak, 9. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Općina Sv. Filip i Jakov

Radovi na izgradnji vodovoda vrijedni 4,3 milijuna eura

Autor: Nikolina Lucić

29.07.2024. 08:42
Radovi na izgradnji vodovoda vrijedni 4,3 milijuna eura

Foto: OPĆINA SV. FILIP I JAKOV



U Općini Sv. Filip i Jakov u tijeku su radovi na izgradnji vodovoda u vrijednosti od 4,3 milijuna eura u naseljima Viterinci i Tičevo, smještenima kraj Raštana Gornjih. Radovi su dio šireg građevinskog projekta na vodoopskrbnom cjevovodu za mjesta Donje Raštane, Gornje Raštane i Sikovo u Općini Sv. Filip i Jakov, a projekt se provodi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. koji je odobren od strane Europske komisije u srpnju 2021. Nacionalni plan sadrži prijedloge projekata u šest područja ukupne vrijednosti 48,2 milijardi kuna.


Kvalitetna opskrba


– Novim projektom izgradnje vodoopskrbne mreže naselja i dijelovi Općine Sv. Filip i Jakov bit će priključeni na centraliziran sustav vodoopskrbe. Ukupno će se izgraditi 11.321 metar vodovoda, s hidrostanicama »Majčin brig 1« i »Sikovo« čime će se omogućiti priključak za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika što će znatno unaprijediti kvalitetu života lokalnog stanovništva, kazali su nam u općini gdje ne skrivaju zadovoljstvo pozitivnim efektima koje će ovaj projekt imati za njihove sumještane u zaobalnom dijelu općine.


Komunalac Biograd, poduzeće odgovorno za komunalne usluge u Općini Sv. Filip i Jakov, glavni je izvođač radova na ovom projektu. Projekt uključuje izgradnju sustava vodoopskrbnog cjevovoda, čime će se osigurati kvalitetna opskrba vodom za sva kućanstva u naseljima Viterinci i Tičevo.




Nedavno je održana i koordinacija s javnopravnim tijelima u naselju Tičevo kojemu su prisustvovali predstavnici izvođača radova, tvrtke Golemi, predstavnici tvrtke CIVIL NGINEERING CONSULTANCY d.o.o., kojoj je povjeren stručni nadzor, voditelj projekta Hidroprojekt – ing d.o.o., predstavnici Naručitelja radova, Komunalac d.o.o. Biograd, tehnički direktor Komunalac d.o.o. Biograd, Kruno Pešić, predstavnici Općine Sv. Fillip i Jakov te predstavnici HEP-a, HAKOM-a, MUP-a i ostali zainteresirani dionici.


– Ovo je važan projekt za našu zajednicu. Osiguravanje pristupa čistoj vodi temelj je za daljnji razvoj, ističu iz Općine Sv. Filip i Jakov.


Gospodarski rast


Radovi su započeli krajem prošle godine, a planirano je da budu završeni do kraja tekuće godine. Iako su radovi donijeli određene neugodnosti poput povremenih prekida u prometu i bučnog okruženja, stanovnici su iskazali strpljenje, svjesni dugoročnih koristi koje će izgradnja donijeti.


Osim poboljšanja vodoopskrbe, projekt nosi sa sobom i potencijal za gospodarski rast. Stabilna opskrba vodom ključna je za razvoj poljoprivrede, što je tradicionalna djelatnost u ovom području. Očekuje se da će dostupnost vode potaknuti nove investicije i unaprijediti uvjete za rast lokalnog poduzetništva.


– Projekt izgradnje vodovoda rezultat je višegodišnjeg planiranja između lokalne uprave, Komunalca Biograd i stanovnika naselja. Ova suradnja ističe važnost zajedničkih napora u postizanju ciljeva za zajednicu, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.


Na koncu, zaključimo kako će projekt izgradnje vodovoda u naseljima Viterinci i Tičevo donijeti značajne promjene za lokalno stanovništvo u Općini Sv. Filip i Jakov. Osiguravanjem pristupa čistoj vodi, projekt ne samo da će unaprijediti svakodnevni život stanovnika, već će i pružiti temelj za budući gospodarski razvoj, posebice u poljoprivredi. Suradnjom lokalne uprave, Komunalca Biograd i mještana, ovaj projekt pokazuje kako zajednički napori mogu dovesti do uspješnih infrastrukturnih poboljšanja. Unatoč privremenim poteškoćama tijekom radova, strpljenje i razumijevanje stanovnika potvrđuju važnost i vrijednost ovog poduhvata za dugoročno dobrobit zajednice. Završetak radova očekuje se do kraja godine čime će se postići značajan napredak u vodoopskrbi i poboljšati uvjeti za život i rad u općini.


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Sv. Filip i Jakov.