Subota, 10. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Općina Privlaka

Nova zgrada Komunalnog društva »Artića« vrijedna 432.524 eura

Autor: Nina Vigan

29.07.2024. 08:38
Nova zgrada Komunalnog društva »Artića« vrijedna 432.524 eura

Foto: LUKA JELIČIĆ



Općina Privlaka nedavno je obilježila blagdan sv. Vida i Dan općine što je uvijek izvrsna prilika za naglasiti projekte realizirane u proteklom periodu, ali i najavu značajnih projekata koji su planirani u nadolazećem periodu, a sve za boljitak mještana.


Načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja detaljno je opisao projekte koji danas čine Privlaku perspektivnim mjestom u kojem mlade obitelji ostaju i odgajaju svoju djecu. Na Dan općine upriličena je svečana sjednica u prostoru novootvorene zgrade Općinskog komunalnog društva »Artić« koja je tada i svečano otvorena. Simboličnu vrpcu prerezali su ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, župan Zadarske županije Božidar Longin te načelnik Begonja koji je istaknuo zadovoljstvo novim prostorom u kojem će djelovati komunalno društvo.


Velebni objekt


– Naglasili bismo ovaj velebni objekt koji smo svečano otvorili, prerezali vrpcu. Naše komunalno poduzeće postoji već 20 godina i do otvaranja ove zgrade bili su u najmu prostora. Poduzeće je bilo smješteno u centru mjesta, a bilo je to nezgodno mještanima zbog ranojutarnjih početaka radova, pogotovo u ovom ljetnom periodu. Upravo je zbog toga postojala potreba da se poduzeće izmjesti na novi prostor, stoga je Općina pripremila projektni zadatak i krenula u ishođenje građevinske dozvole, kazao je Begonja uz poruku da čestita direktoru poduzeća i njegovim djelatnicima koji su bili prisutni cijelo vrijeme pri izgradnji objekta.




O projektu nam je govorio i direktor Općinskog komunalnog društva Artić Marjan Begonja koji je istaknuo zadovoljstvo učinjenim i boravkom u novom prostoru, na zadovoljstvo mještana.


– Projekt je započela Općina u veljači 2020. godine, kad je projekt krenuo u izradu. Ugovor o osnivanju prava građenja su predali 28. rujna 2021. godine nakon čega smo krenuli u javnu objavu. Kao izvođači jedina se javila zajednica ponuditelja Konstrukt d.o.o Gorica i Solar Sistem d.o.o., s kojima je u svibnju 2022. godine potpisan ugovor. Sljedeći korak je bila izgradnja skladišta, koje je napravljeno na površini od 1.684 metra kvadratna, a sama zgrada skladišta iznosi sveukupno 314 kvadrata. Od toga je na 240 kvadrata svlačionica za radnike, centralna garaža, a na 73 kvadrata smješteni su uredi zaposlenika, istaknuo je Begonja.


Brojni projekti


Gradnja objekta započela je u svibnju 2022. godine, a u konačnici je trošak iznosio 432.524 eura, s uključenim PDV-om. Održavanje vodovodne mreže, nerazvrstanih cesta, ostalih javnih površina, održavanje plaža te održavanje sportskih objekata i zelenih javnih površina samo su od nekih djelatnosti kojima se bavi Artić. Kako nam je Begonja istaknuo, proces preseljenja u novu zgradu još traje.


– Trenutno smo preselili urede, a sad lagano selimo i sve ostalo, pa ćemo do kraja ljeta svi i sve useliti. Uredili smo i okoliš zgrade i zaposlenici su sretni s novim uredima, a s obzirom na to da smo prije bili u centru i da smo morali paliti bagere već u sedam ujutro, sretni su i mještani, napomenuo je Begonja.


Osim ovim projektom, brojni mještani i posjetitelji Privlake bit će zadovoljni i mnogim drugim planovima koje je najavio načelnik Begonja. Planira se izgradnja dječjeg vrtića i proširenje postojećeg vrtića za dvije skupine, projekt privlačkog gaza, uređenje pomoćnog nogometnog igrališta, zatim uređenje dijela parka Šumice u Sabunikama te izgradnja trga i tržnice u Sabunikama, uz izgradnju muzeja Sabunjarima. Također je istaknuo projekt moderniziranja postojeće javne rasvjete i ulaganje u modernizaciju nerazvrstanih cesta. U planu je završetak projektne dokumentacije na projektu izgradnje lučice Loznica i dobivanje potrebitih dozvola za izgradnju šetnice od Gržanove punte do mula u Mletku dužine 650 m. Radi se i na nastavku izgradnje projektne dokumentacije za uređenje uvale Batalaža, kao i dijela obale pored lučice u centru sela. Također, radit će se i na proširenju mjesnog groblja te se radi na završetku projektne dokumentacije i izgradnja centra u Loznici.


Sadržaj je nastao u suradnji Općinom Privlaka.