Utorak, 30. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

zabrinuti

U Zadarskom azilu zbrinjavaju sve više izgubljenih pasa: 'Nismo mi dežurne budale...'

Autor: Goran Šimunov

29.07.2024. 07:30
U Zadarskom azilu zbrinjavaju sve više izgubljenih pasa: 'Nismo mi dežurne budale...'

Foto: ZADARSKI AZIL



I dok se u kontinentalnim krajevima Hrvatske nadležne službe svakog ljeta bore kako zbrinuti kućne ljubimce koje njihovi vlasnici samo izbace iz svojih domova kad odu na odmor, napuštenih pasa, mačaka i drugih kućnih ljubimaca ne nedostaje i u priobalju. O tom problemu oglasili su se ovih dana putem svoje Facebook stranice i iz Zadarskog azila koji je ove godine potpisao s Gradom Zadrom ugovor o zbrinjavanju kućnih ljubimaca te na prijavu njihova pronalaska moraju izaći na teren i zbrinuti ih u svojem skloništu na Žmirićima.


Štene bez čipa




– Nažalost, naš grad je grad prepun samošetača, svaki kvart ima takvih barem jednog, dvoje, neki su već poprilično poznati u Facebook grupi Izgubljeni psi Zadar. Nekima je pojava ovih pasa samošetača normalna, nekima je to smiješno. Nama u Azilu to nikako nije ni normalno ni smiješno, budući da zbog ovih pasa moramo izlaziti na teren primjerice, u 17 sati ili u 5 sati ujutro, budući da smo potpisali ugovor o zbrinjavaju pasa na području Grada Zadra, navode iz Azila.


Dodaju kako je tako u noći na petak u 1.30 sati kolegica na biciklu išla po štene, samo da bi se u petak ujutro ispostavilo da pas ima skrbnika, ali da nema čip. Ovakvih slučajeva imaju na dnevnoj bazi.


– Za sve koji ne znaju, u slučajevima poput ovih skrbnik psa plaća naš izlazak na teren 30 eura te je dužan psa odvesti na mikročipiranje i cijepljenje u veterinarsku ambulantu te snosi trošak tih usluga u iznosu od 60 eura. Nadamo se kako će se ovom metodom smanjiti broj pasa koji su, kako se u nas kaže, ‘otišli sami u šetnju’. Nije lijepo da nam je grad pun izmeta niti je sigurno da taj pas samo luta bez nadzora, pri čemu može stradati u prometu. Da vam budemo iskreni nismo ni mi dežurne budale koje će po nečije pse ići u 2 sata ujutro. Nadamo se da će onima na koje se ovo odnosi sad ući u glavu, poručuju iz Azila.




Ovakvo ponašanje vlasnika kućnih ljubimaca od travnja ove godine, kada su stupile na snagu izmjene i dopune Kaznenog zakona, a s njima i dugoočekivane pozitivne promjene u zaštiti životinja, nije više baš bezazleno. Napuštanje kućnog ljubimca, domaće ili divlje životinje prijavljuje se policiji ili općinskom državnom odvjetništvu. Kazna je do godinu dana zatvora, odnosno do dvije ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja.


Drastične kazne


Zakon o zaštiti životinja, pak, određuje kako posjednik ne smije napustiti kućnog ljubimca, vlasnik kućnog ljubimca mora u roku od tri dana od njegova gubitka prijaviti njegov nestanak skloništu za zaštitu životinja, a u roku od 14 dana od gubitka kućnog ljubimca i veterinarskoj organizaciji.




Ako se po nalasku životinje može utvrditi njen vlasnik ona se odmah vraća vlasniku, a ne vraća mu se ako se očitovao da se odriče životinje ili se može nedvojbeno utvrditi da je napustio životinju.


Za postupanje prema kućnim ljubimcima koje ne dopušta zakon novčane kazne iznose od 4 – 6,6 tisuća eura, ako se ne prijavi gubitak kućnog ljubimca kazne iznose od 1,1 – 2 tisuće eura.


Odredbama istog zakona određeno je kako poslove sakupljanja napuštenih ili izgubljenih životinja organiziraju i financiraju gradovi i općine, a sklonište čiji rad financira jedinica lokalne samouprave (JLS) mora organizirati samostalno ili u suradnji s JLS-om sakupljanje i prijevoz izgubljenih i napuštenih životinja do skloništa.


PREDVIĐEN I ZATVOR


Napuštanje kućnog ljubimca, domaće ili divlje životinje prijavljuje se policiji ili općinskom državnom odvjetništvu. Kazna je do godinu dana zatvora, odnosno do dvije ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja