“Ova vatra se brzo širi”, rekao je zapovjednik operacije Billy See na konferenciji za novinare u petak navečer.


Za sada je pod kontrolom “nula posto”, unatoč naporima oko 1700 vatrogasaca, prema državnoj agenciji Cal Fire, sa stotinama naručenih dodatnih resursa koji su na putu.




Ukupno 4000 ljudi evakuirano je iz gradova Cohasset i Forest Ranch, plus dodatnih 400 iz maloga grada Chica. Požar je do sada uništio 134 objekta, rekle su vlasti.


Unatoč tim štetama, zapovjednik vatrogasne službe okruga Butte Garrett Sjolund rekao je da je “još mnogo njih spašeno”.


“To je požar koji predstavlja izazov za naše strategije, ali nalazimo mogućnosti za uspješno raspoređivanje naših resursa”, rekao je Sjolund novinarima.


Požar je izbio u srijedu u blizini Chica, u okrugu Butte, i za nekoliko sati uništio je tamošnje široko područje i susjedni okrug Tehamu. U samo dva dana požar je već postao 20. najveći požar u povijesti Kalifornije po površini.


Požar je stvorio golemi stup gustog sivog dima, s krutim oblacima nalik onima iz jake oluje koji su sada vidljivi u obližnjim američkim državama.


Policija je u četvrtak privela 42-godišnjaka zbog sumnje da je izazvao požar gurajući zapaljeni automobil u provaliju. Okrug Butte udaljen je oko 70 milja sjeverno od glavnoga grada Sacramenta.