Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

javna zelena površina

Na predjelu Tamino dogodilo se ono na što su neki građani godinama upozoravali

Autor: Doris Babić

27.07.2024. 08:24
Na predjelu Tamino dogodilo se ono na što su neki građani godinama upozoravali

Foto: Snimio čitatelj



Javio nam se zabrinuti čitatelj koji je, kako tvrdi, četiri godine upozoravao nadležne službe na stablo koje bi moglo pasti što se zaista i dogodilo.




– Stablo, staro 300 godina sigurno, bor, nagnuo se više od 45 stupnjeva ima već četiri godine. Javio sam to i komunalnim redarima i Nasadima, i nitko ništa. Unazad pet mjeseci došli su mi pilati živicu iz Nasada, onda sam se svađao s njima i usput im rekao da će se ovo stablo srušiti.


Zvao sam u Grad, došli su komunalci i opet nitko ništa. Prije 15, 20 dana upozorio sam susjedu da će joj to pasti na kuću i ubiti nekoga. I ona je intervenirala, opet nitko nije došao.


Sinoć je palo stablo, pola na cestu, pola u dvorište, djeca koja su se tu igrala uspjela su pobjeći, par minuta prije prošao je bračni par s djetetom. Mogla se dogoditi velika nesreća, ispričao nam je čitatelj o padu stablu 20 metara ispod Lukoranske ulice.




Međutim, iz Nasada odgovaraju da prethodno nisu uočena oštećenja.


– U predjelu Tamino, između ulica Miroslava Krleže i Ivana Meštrovića, nalazi se javna zelena površina uz ogradni zid privatne kuće čiji vlasnik, uz prijetnje, ne dozvoljava vrtlarima Nasada d.o.o. održavanje iste. Na navedenoj površini (čest. 3497/11, k.o. Zadar) nalazi se velika pinija (Pinus pinea) koja se prekjučer, 25. srpnja, u večernjim satima izvalila iz korjena te oštetila nadstrešnicu privatne kuća koja graniči s javnom zelenom površinom.




Radnici Nasada d.o.o. izašli su na teren u 21 sat, po pozivu Vatrogasne postrojbe grada Zadra i pristupili raščišćavanju dvorišta privatne kuće u koje se stablo izvalilo. Prethodnim vizualnim pregledima navedenog stabla nisu uočena oštećenja ili bolesti na istom, navode iz Nasada.


I komunalni su redari reagirali odmah, saznajemo od gradskog pročelnika Robertina Dujele te izvijestili nadležnu službu održavanja javnih zelenih površina, tvrtku Nasadi.