Petak, 26. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Eco heritage task force

Župan primio mlade potomke iseljenika: Drago mi je da ste došli u Domovinu svojih baka i djedova

Autor: Portal ZL

26.07.2024. 13:35
Župan primio mlade potomke iseljenika: Drago mi je da ste došli u Domovinu svojih baka i djedova


Župan Božidar Longin primio je danas sudionike programa Hrvatske matice iseljenika  Eco Heritage Task Force koji borave u Zadru. Program okuplja mlade hrvatskog podrijetla koji se angažiraju volonterskim radom u ekološkoj obnovi i očuvanju hrvatske baštine u lokalnim zajednicama, ali paralelno i uče hrvatski jezik. U Zadru boravi tako 14 mladih iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Italije, Sudana, Kanade, Argentine i Australije s voditeljicom Ivanom Rora iz Hrvatske matice iseljenika.




– Zadarska županija rado se odazvala pozivu Hrvatske matice iseljenika za suradnju u provedbi programa Eco Heritage Task Force, istaknuo je uvodno župan Longin podsjetivši pri tom  na  hrvatsku prošlost u kojoj je bilo nekoliko  iseljeničkih valova te na činjenicu da pojedinačna iseljavanja traju i do današnjega dana.


Ljubav prema domovini


– Vaši su preci otišli trbuhom za kruhom ili, pak, pritisnuti političkim progonima.  Ono što je u tim, realno tužnim i teškim pričama jer svaki odlazak iz Domovine je težak, dobro jest kada se ipak nastavi njegovati znanje jezika i veza s Domovinom te prenositi tu ljubav na djecu, na unuke. Sudjelovanje u ovom programu dio je upravo te namjere i stoga mi je jako drago da ste pokazali interes i došli ovdje u Domovinu svojih baka i djedova kako biste je ne samo bolje upoznali, već i kroz svoj volonterski radi čini dobro, rekao je župan Božidar Longin i zahvalio Hrvatskoj matici iseljenika  što provodi ovaj i slične programe.


– Mislim da je zajednički zadatak svih nas potaknuti ljubav prema Domovini kod onih koji odrastaju daleko od nje, a puno je lakše voljeti ono što poznaješ. U konačnici krajnji cilj ovakvih programa možda je i stvaranje želje kod nekoga od polaznika da učine suprotno od svojih predaka i vrate se graditi život u Hrvatskoj. Danas je Hrvatska moderna i razvijena zemlja, članica Europske unije, i ne postoji razlog zašto mladi ljudi ne bi mogli ovdje ostvariti svoje poslovne i privatne planove, dodao je još župan Longin.




U ime Hrvatske matice iseljenika na gostoprimstvu je zahvalila Ivana Rora koja je rekla da je do sada ovaj program  održan na 24 lokacije u kojem je  sudjelovalo  1226 mladih iz 40 zemalja.


Volonterski rad i učenje jezika


Zahvalila je Zadarskoj županiji koja je sudionicima programa financirala smještaj i prehranu u Đačkom domu u razdoblju od 22. srpnja do 6. kolovoza te razgled grada uz pratnju turističkog vodiča.




– Provedba našeg programa rezultirala je kod jednog dijela naših iseljenika  povratkom u Domovinu i brakovima, tako da ovaj program smatramo jednim od boljih. Spajamo volonterski rad s učenjem hrvatskog jezika, a u Zadru ćemo imati i jednu multimedijalnu radionicu u sklopu koje ćemo  prikazati što smo sve za svoga boravka tu napravili, rekla je Ivana Rora.


Zadarska županija povezala je Hrvatsku maticu iseljenika s Volonterskim centrom u Zadru  koji im je pomogao dogovoriti volonterske akcije u sklopu koje su već očistili školski vrt Prirodoslovno-grafičke škole i OŠ Šime Budinića gdje su i obojali školsku dvoranu. Čeka ih još čišćenje rijeke Zrmanje i okoliša Srednjoškolskog đačkog doma, posjet Udruzi Prospero u Gračacu te bojanje klupa i sređivanje  biljaka u Domu sv. Frane. U suradnji sa Sveučilištem u Zadru organizirana im je  i nastava hrvatskog jezika, a posjetit će i  PP Telašćica.