Petak, 26. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

biljne kulture

Zalijevam, a krastavci gorki, paprika zakržljala, rajčica ne dozrijeva

Autor: Maja CELING CELIĆ/ Agroklub

25.07.2024. 19:34
Zalijevam, a krastavci gorki, paprika zakržljala, rajčica ne dozrijeva

Foto: NATUREOFHOME.COM



Toplinski val koji traje već nekoliko tjedana značajno će se odraziti na sve biljne kulture. Ipak, najviše ćemo ga osjetiti na povrću kao što su rajčica, krastavci, tikvice, paprika, patlidžan, mahune i drugo.




Temperatura od 35°C i više Celzijevih stupnjeva utječu na različite aspekte rasta i razvoja biljaka, uključujući razvoj plodova, oprašivanje, okus i drugo.


Rajčica


Ove nam je godine stigla ranije pa već mnogi uživaju u plodovima svoga rada. Iako je porijeklom iz južnih krajeva i voli toplinu, pri ovako visokim temperaturama se događa da je rajčica dobila crvenkastu nijansu, ali nikako da dozre. To znači da je zaustavljena proizvodnja etilena, hormona koji potiče dozrijevanje ovoga povrća.


Ovakve temperature mogu omesti i transport šećera i drugih hranjivih tvari iz lišća u plodove, što je ključno za pravilno dozrijevanje. Također, može doći do ožegotina, deformacija ili pak vršne truleži.




Pored ovoga, pri ovakvim vremenskim prilikama dolazi do smanjene učinkovitost oprašivanja i zametanja plodova. Pelud postaje sterilan ili manje vitalan, što smanjuje broj uspješnih oplodnji.


Iako otpornija na sušu od drugih povrtnih vrsta, dugotrajan nedostatak vlage uzrokuje stres, što utječe na cjelokupno zdravlje biljke i sposobnost fotosinteze.


Krastavci i tikvice




Krastavci u ovakvim uvjetima mogu razviti gorak okus, kako zbog toplinskog stresa, tako i zbog povećane proizvodnje kemijskog spoja kukurbitacina. Plodovi mogu biti deformirani, a oprašivanje može izostati, budući da je pri ovakvom vremenu smanjena i aktivnost oprašivača.


Pored ovoga, tikvice, posebno vrlo mlade, osjetljive su na ožegotine.


Obje vrste zahtijevaju puno vode za rast i razvoj, pa ako nisu redovito zalijevano, brzo može doći do uvenuća i propadanja.


Paprika


Paprika je još jedna vrsta koja zahtijeva više vode, za nju se kaže da voli imati glavu u suncu, a noge u vodi. U slučaju da izostane vlaga, njezini plodovi će biti manje mesnati, imat će gorkast okus i općenito će biti slabije razvijeni te skloniji vršnoj truleži.


Patlidžan


Kod patlidžana može doći do smanjenja plodnosti cvjetova. Njegova nježna kora može biti spaljena ožegotinama, a on slabo razvijen i deformiran.


Mahune


Mahune će u slučaju dugotrajno visoke temperature odbaciti cvijet, neće razviti zametnute plodove, oni će se sušiti ili rasti deformirano.


Jedino što možete napraviti za svoje biljke, što je ipak puno je – redovito ih i obilno zalijevati, a pritom se treba držati pravila.


Malčirajte tlo oko njih, kako bi što dulje zadržali vlagu. Pomozite im s pomoću biostimulatora koje možete kupiti gotove (najčešće na bazi algi, ima ih u većim trgovačkim centrima) ili ih napravite sami.


Ako je moguće, napravite im sjenu s pomoću mreže ili agrotekstila, a u plastenicima osigurajte adekvatnu ventilaciju.